Zile libere plătite pentru părinţi chiar dacă autorităţile decid redeschiderea şcolilor în 8 februarie. Care sunt condiţiile

Unii părinţi îşi vor putea lua zile libere plătite chiar dacă autorităţile decid marţi redeschiderea şcolilor în 8 februarie, când începe semenstrul al doilea din anul şcolar 2020 - 2021. Este vorba despre părinţii elevilor care vor studia în continuare în online, fie în localităţile în care incidenţa este peste 1.5 la mia de locuitori, fie în cazul în care familia deţine adeverinţă care atestă că elevul suferă de boli cronice şi i se recomandă evitarea colectivităţii.

02 feb. 2021, 14:16
Zile libere plătite pentru părinţi chiar dacă autorităţile decid redeschiderea şcolilor în 8 februarie. Care sunt condiţiile

Părinţii care stau acasă pentru a supraveghea copiii pot primi în continuare zile libere plătite chiar dacă autorităţile decid redeschiderea şcolilor în 8 februarie. Este vorba despre un sprijin de la stat în valoare de 75% din salariu.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a explicat că acest sprijin de la stat pentru părinţi va continua în cazul în care elevii vor studia în continuare în online, fie în localităţile în care incidenţa este peste 1.5 la mia de locuitori, fie în cazul în care familia deţine adeverinţă care atestă că elevul suferă de boli cronice şi i se recomandă evitarea colectivităţii..

„Astăzi se va lua o decizie (în privinţa deschiderii şcolilor – n.r.) şi, în cazul în care şcoala va continua să se desfăşoare online, iar părinţii trebuie să stea acasă cu copiii, acea formă de sprijinire a părinţilor pentru supravegherea copiilor va continua, evident, aşa cum am făcut şi până acum”, a explicat Raluca Turcan, la inaugurarea unei cantine sociale a companiei Kaufland în Bucureşti.

În octombrie, Guvernul a decis că părinţii copiilor care învaţă online vor beneficia de zile libere plătite cu 75% din salariu pentru a sta acasă cu copiii până la vârsta de 12 ani în cazul suspendării cursurilor faţă în faţă. Măsura este valabilă până la data de 30 iunie 2021, dacă suspendarea cursurilor fizice se face prin ordin al ministrului Educaţiei.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 2 februarie. Cum arată incidenţa COVID-19 în ziua în care se decide dacă redeschid şcolile

 

Ședință la Cotroceni pe tema redeschiderii școlilor. Klaus Iohannis discută cu premierul și cu alți miniștri 

Președintele Klaus Iohannis a convocat marţi o ședință de lucru pe tema redeschiderii şcolilor la care vor participa premierul şi mai mulţi miniştri, dar şi şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Citeşte şi: Redeschiderea şcolilor începând cu 8 februarie, decizia aşteptată de elevi. Sorin Cîmpeanu anunţă vaccinarea profesorilor cu AstraZeneca

 

ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. Care sunt cele PATRU scenarii

Dacă rata de infectare cu COVID-19 în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”.

La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.

Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.

La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online.