Elevii revin la şcoala online, la cinci ani de la începutul pandemiei. Cum se vor desfăşura cursurile şi care este perioada când se va învăţa de acasă

În urmă cu cinci ani, elevii din România ajungeau să participe la cursuri online, din cauza pandemiei. A fost o premieră, dar odată făcut acest pas, s-au descoperit noi metode prin care elevii pot învăţa, chiar şi atunci când prezenţa fizică la cursuri este imposibilă. Astfel, Ministerul Educației a realizat că această opţiune poate fi aplicată şi în alte situaţii care pot apărea de-a lungul unui an şcolar.
Mircea Filipescu
07 mart. 2025, 10:34
Elevii revin la şcoala online, la cinci ani de la începutul pandemiei. Cum se vor desfăşura cursurile şi care este perioada când se va învăţa de acasă

Ministerul Educației a luat decizia de a implementa cursuri online asincrone și în timpul examenului de Bacalaureat din vara anului 2025. Aceste cursuri vor fi disponibile pentru elevii din școlile desemnate centre de examen, între 10 și 16 iunie 2025, perioada în care vor avea loc probele scrise ale examenului de Bacalaureat.

Elevii nu vor fi conectați simultan, ci vor primi sarcini de lucru individuale, desfășurate într-un mod asincron. Aceasta înseamnă că în loc de sesiuni de învățare în timp real, elevii vor avea la dispoziție un mediu virtual în care vor lucra pe cont propriu, conform unor instrucțiuni predefinite. Directorii unităților de învățământ desemnate centre de examen vor avea responsabilitatea de a organiza cursurile și de a asigura suplinirea cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen.

Regulamentele care permit organizarea școlii online în timpul examenului de Bacalaureat

Această decizie se bazează pe prevederile din Regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024), care definește clar modul în care cursurile online pot fi implementate în perioada examenelor. Astfel, conform Regulamentului, „forma de comunicare prin intermediul tehnologiei și al internetului asincronă este desfășurată într-un mediu virtual de învățare, în cadrul căreia preșcolarii/elevii și cadrele didactice nu sunt conectați simultan”.

Acesta este contextul în care elevii vor participa la cursuri online asincrone, în perioada 10-16 iunie 2025, la școlile desemnate centre de examen.

Potrivit Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a activităților în sistem online sau hibrid, aprobată prin ROFUIP, susținerea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat din sesiunea din iunie 2025 va avea loc în perioada menționată mai sus.

Citeşte şi: Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional: „Haideţi să regândim istoria, geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română”

„În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, și în baza prevederilor art. 9 alin. (4), lit. e) și alin. (6) din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învăţământ (ROFUIP), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.726/2024, la nivelul unităților de învăţământ, desemnate centre de examen sau, după caz, în unitățile de învăţământ care asigură resursele umane în comisiile de examen, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației şi Cercetării, cursurile se pot desfășura în format online asincron”, conform documentelor oficiale consultate de Edupedu.

Această reglementare oferă autorităților educaționale posibilitatea de a organiza cursuri online asincrone pentru elevi, în scopul de a asigura un proces educațional continuu, chiar și în perioada examenelor.

Implementarea eficientă a acestei măsuri depinde de o bună colaborare între inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ. Conform regulamentului, „pentru implementarea eficientă a acestor măsuri, este esențială colaborarea între inspectoratele școlare și conducerile unităților de învăţământ, asigurându-se astfel resursele umane necesare atât pentru desfăşurarea examenului, cât și pentru continuarea activităților didactice curente”.

Astfel, directorii unităților de învățământ vor avea un rol crucial în coordonarea acestui proces, asigurându-se că elevii beneficiază de toate resursele necesare pentru a învăța și a susține examenele.

Citeşte şi: Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri