Elevii revin la şcoala online, la cinci ani de la începutul pandemiei. Cum se vor desfăşura cursurile şi care este perioada când se va învăţa de acasă

În urmă cu cinci ani, elevii din România ajungeau să participe la cursuri online, din cauza pandemiei. A fost o premieră, dar odată făcut acest pas, s-au descoperit noi metode prin care elevii pot învăţa, chiar şi atunci când prezenţa fizică la cursuri este imposibilă. Astfel, Ministerul Educației a realizat că această opţiune poate fi aplicată şi în alte situaţii care pot apărea de-a lungul unui an şcolar.
Mircea Filipescu
07 mart. 2025, 10:34
Elevii revin la şcoala online, la cinci ani de la începutul pandemiei. Cum se vor desfăşura cursurile şi care este perioada când se va învăţa de acasă

Ministerul Educației a luat decizia de a implementa cursuri online asincrone și în timpul examenului de Bacalaureat din vara anului 2025. Aceste cursuri vor fi disponibile pentru elevii din școlile desemnate centre de examen, între 10 și 16 iunie 2025, perioada în care vor avea loc probele scrise ale examenului de Bacalaureat.

Elevii nu vor fi conectați simultan, ci vor primi sarcini de lucru individuale, desfășurate într-un mod asincron. Aceasta înseamnă că în loc de sesiuni de învățare în timp real, elevii vor avea la dispoziție un mediu virtual în care vor lucra pe cont propriu, conform unor instrucțiuni predefinite. Directorii unităților de învățământ desemnate centre de examen vor avea responsabilitatea de a organiza cursurile și de a asigura suplinirea cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen.

Regulamentele care permit organizarea școlii online în timpul examenului de Bacalaureat

Această decizie se bazează pe prevederile din Regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024), care definește clar modul în care cursurile online pot fi implementate în perioada examenelor. Astfel, conform Regulamentului, „forma de comunicare prin intermediul tehnologiei și al internetului asincronă este desfășurată într-un mediu virtual de învățare, în cadrul căreia preșcolarii/elevii și cadrele didactice nu sunt conectați simultan”.

Acesta este contextul în care elevii vor participa la cursuri online asincrone, în perioada 10-16 iunie 2025, la școlile desemnate centre de examen.

Potrivit Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a activităților în sistem online sau hibrid, aprobată prin ROFUIP, susținerea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat din sesiunea din iunie 2025 va avea loc în perioada menționată mai sus.

Citeşte şi: Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional: „Haideţi să regândim istoria, geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română”

„În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, și în baza prevederilor art. 9 alin. (4), lit. e) și alin. (6) din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învăţământ (ROFUIP), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.726/2024, la nivelul unităților de învăţământ, desemnate centre de examen sau, după caz, în unitățile de învăţământ care asigură resursele umane în comisiile de examen, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației şi Cercetării, cursurile se pot desfășura în format online asincron”, conform documentelor oficiale consultate de Edupedu.

Această reglementare oferă autorităților educaționale posibilitatea de a organiza cursuri online asincrone pentru elevi, în scopul de a asigura un proces educațional continuu, chiar și în perioada examenelor.

Implementarea eficientă a acestei măsuri depinde de o bună colaborare între inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ. Conform regulamentului, „pentru implementarea eficientă a acestor măsuri, este esențială colaborarea între inspectoratele școlare și conducerile unităților de învăţământ, asigurându-se astfel resursele umane necesare atât pentru desfăşurarea examenului, cât și pentru continuarea activităților didactice curente”.

Astfel, directorii unităților de învățământ vor avea un rol crucial în coordonarea acestui proces, asigurându-se că elevii beneficiază de toate resursele necesare pentru a învăța și a susține examenele.

Citeşte şi: Opțională, dar consistentă. Religia, materie opțională, are de două ori mai multe ore decât Fizica, Chimia, Istoria și Biologia

DailyBusiness
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
Spynews
Vica Blochina, dată în judecată de fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu! Ce acuzații îi aduce bărbatul, dar și cum se apară blondina! Declarații exclusive
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cel mai bun tip de apă din magazine. Ce trebuie să scrie pe eticheta sticlei: “Ai o cifră cu miligrame”
Capital.ro
Călin Georgescu a avut dreptate.Anunțul care răstoarnă toate calculele în România
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în fasolea bătută de post ca să iasă cremoasă și cu un gust mult mai bun. Un singur ingredient face o diferență uriașă
DailyBusiness
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
Adevarul
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
wowbiz.ro
Tragedie trasă la indigo cu cea de la Colectiv! Circa 60 de tineri și-au pierdut viața după ce un club a luat foc
Spynews
Despărțire bombă în showbiz! Cezar Ionașcu, izgonit de acasă de soție? Motivul? O amantă! Profesorul în relații nu face ce predică?
Spynews
Dorian Popa, declarații exclusive despre noua iubită! Cât de serioasă a devenit relația celor doi. I-a prezentat-o deja mamei lui
Evz.ro
Alertă globală. Noul coronavirus din Brazilia, mai grav decât Covid-19
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Ireal! Un club de fotbal a postat, pe social media, o poză cu o vedetă de pe un site cu content plătit
kanald.ro
Elevii care vor primi burse de 338 de lei în luna martie. La ce sume au ajuns bursele în anul școlar 2024-2025
Cancan.ro
Greșeala care l-a dat de gol pe Cezar Ionaşcu! Ce făcea atunci când soția nu era acasă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț. A fost Regele muzicii populare, dăruit cu o voce de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Primele imagini cu Dan Petrescu, după moartea mamei sale. Antrenorul lui CFR Cluj, răvășit la parastas: Gigi Nețoiu, Camora și un preot au fost printre cei prezenți
stirilekanald.ro
Alina a trecut prin clipe de coșmar! Fostul soț i-a ucis copiii, după care și-a luat viața: „Fetițele mele erau moarte”
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Sondaj Sociopol. Candidatul surpriză cu care se bate Simion pentru turul 2
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solie către Kremlin: Stimate Tovarășe Președinte Vladimir Putin,