Zile libere plătite pentru părinții elevilor care fac cursuri online ca urmare a menţinerii şcolii în online din cauza profesorilor vaccinați

Părinţii pot beneficia de zile libere plătite şi în cazul în care copiii lor fac şcoală online ca urmare a deciziei guvernanaţilor de a redeschide fizic doar unităţile de învăţământ cu rată de vaccinare peste 60% în rândul personalului.

09 nov. 2021, 14:21
Zile libere plătite pentru părinții elevilor care fac cursuri online ca urmare a menţinerii şcolii în online din cauza profesorilor vaccinați

Peste 2 milioane de elevi şi preşcolari au revenit fizic la cursuri începând cu data de 8 noiembrie. Circa 68% din numărul total de grădiniţe şi şcoli din România şi-au redeschis porţile. Restul elevilor, circa 1 milion, fac cursuri online după decizia guvernanaţilor de a redeschide fizic doar unităţile de învăţământ cu rată de vaccinare peste 60% în rândul personalului. În cazul unora dintre aceşti copii, părinţii pot cere zile libere plătite pentru a sta cu ei acasă. Este vorba mai exact despre părinţii elevilor cu vârste până în 12 ani inclusiv.

Citeşte şi: Octavian Jurma, despre condiţionarea deschiderii şcolilor de vaccinarea profesorilor: Este iraţional

Acest drept este oferit de OUG 110/2021, în vigoare din 5 octombrie, și poate fi cerut cât timp școlile sunt online, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a putea beneficia de zile libere plătite, unul dintre părinți trebuie să depună la angajatorul său o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, împreună cu o serie de documente, precum: copia certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, copia certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul, precum și alte documente medicale și adeverința școlară în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc.

Pentru aceste zile libere în care părintele stă acasă cu copilul primeşte o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.035 de lei).

Nu pot beneficia de zile libere plătite părinţii aflați în telemuncă sau munca la domiciliu.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu a anunţat noile reguli de redeschidere a şcolilor. Ce se întâmplă cu unităţile tip after-school şi în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie