ZILE LIBERE. Săptămâna de lucru, redusă la patru zile, vinerea ar putea deveni liberă

Săptămâna de lucru de 4 zile câştigă tot mai mult teren. O altă ţară europeană care vrea să o implementeze.

11 oct. 2021, 09:20
ZILE LIBERE. Săptămâna de lucru, redusă la patru zile, vinerea ar putea deveni liberă

ZILE LIBERE. Toți angajații din lume au trecut în ultimii doi ani prin stres, anxietate și prin clipe dificile din cauza pandemiei de COVID-19. Odată cu lucrul remote, mulți salariați s-au plâns că au lucrat mai mult și că nu au mai reușit să traseze o graniță între muncă și viața personală. Acesta este și motivul pentru care mulți lideri au ales o soluție care pare să prezinte numeroase avantaje: o săptămână de lucru de patru zile.

 Belgia ar putea trece la săptămâna de lucru de patru zile în condiţiile în care guvernul ţării discut reforme mai ample pe piaţa muncii, notează Politico.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2022. Veşti bune pentru toţi angajaţii, sunt DOUĂ libere în plus faţă de 2021

„Criza coronavirusului a schimbat radical modul în care muncim. Ideea este să oferim muncitorilor o flexibilitate sporită în a-şi organiza săptămâna de lucru“, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului belgian al economiei şi muncii.

Săptămâna de lucru de patru zile ar putea deveni realitate. Experimentul făcut în Islanda

Pentru a beneficia de o zi liberă suplimentară, angajaţii ar trebui să lucreze aproximativ 9,5 ore pe zi, pentru a acoperi norma întreagă care avariază între 38 şi 40 de ore pe săptămână.

Potrivit purtătorului de cuvânt, consensul cu privire la propunere creşte în rândul coaliţiei guvernamentale din Belgia, formată din şapte partide. Odată ce guvernul federal se angajează să implementeze acest lucru, va fi elaborat un concept mai detaliat.

Cadrul pentru săptămâna de lucru de patru zile va fi creat împreună cu reprezentanţi ai industriei şi ai sindicatelor. Dacă există un consens în mediul economic şi politic din Belgia, planul ar putea deveni lege în cel puţin şase luni.

Discuţiile despre reducerea numărului de zile lucrătoare pe săptămână au câştigat un impuls din ce în ce mai mare în ultimii ani. Un studiu pe scară largă desfăşurat între 2015 şi 2019 în Islanda a arătat că productivitatea a rămas aceeaşi, iar lucrătorii au resimţit mai puţin stres şi epuizare.

Islanda, Spania, Scoția și Japonia se numără printre țările care au instituit cu succes o săptămână de lucru de patru zile. Totodată, companii ca Unchartered, Microsoft Japan, Unilever, Perpetual Guardian, Elephant Ventures, Tower Paddle Boards și Digital Enabler au implementat deja un mod care include o săptămână de lucru de patru zile.

 


loading...