Zile toride în România. ANM anunță cel mai puternic val de caniculă din această vară. Vor fi chiar și 44 de grade în România

După furtuni vine valul al treilea de caniculă din această lună. Și va fi cel mai crunt episod, cu temperaturi care vor urca până la 44 de grade.

23 iul. 2023, 10:07
Zile toride în România. ANM anunță cel mai puternic val de caniculă din această vară. Vor fi chiar și 44 de grade în România

Meteorologii ANM anunță val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat în următoarele zile în România. A fost emisă alertă cod galben pentru ziua de duminică, când valul de căldură se va menține în sudul teritoriului, unde local va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade, iar cele minime între 18 și 22 de grade.

Citește și: Se anunță o săptămână fierbinte în România. Se reîntorc furtunile violente, dar și temperaturile sufocante. Directorul ANM, Elena Mateescu: De marți valul de căldură se va intensifica

De asemenea, a fost emisă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru ziua de luni, când valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 23 de grade, potrivit ANM.

Citește și: Ce este domul de căldură, noul fenomen care aduce temperaturi de pârjol în toată Europa

Marți valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara, iar miercuri va persista la intensitate mare în sudul, estul și parțial în centrul țării.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Duminică: Deși valorile termice vor marca o scădere față de intervalul precedent, vremea se va menține călduroasă, cu
disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând a se situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul
va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Luni, vremea va deveni caniculară în București, cu disconfortul termic în creștere și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, trecător cu unele înnorări după-amiaza. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade.

 

Caniculă în România. Temperaturile sufocante au cuprins sudul României

De două săptămâni canicula a pus stăpânire pe România. Temperaturile maxime au depășit zilnic 35 de grade Celsius. Săptămâna viitoare, valul de căldură se va intensifica, marți și miercuri fiind așteptate până la 42 – 44 de grade Celsius în Muntenia și Oltenia.

Până acum, cea mai ridicată temperatură din acest an a fost pe 18 iulie, la Zimnicea, +40,1 C, orașul din Teleorman fiind de mai multe ori cel mai cald loc din țară, în timp ce anii trecuți cele mai multe temperaturi maxime de vară erau la Calafat.

Nici nopțile nu au fost mai răcoroase. Cele mai ridicate minime nocturne au fost de +25 C la Șiria pe 17 iulie și de +24,2 C la Calafat, o zi mai târziu. Pe 20 iulie, minima a fost de +24,5 C la Sulina.

Cea mai scăzută temperatură măsurată în țară în acest interval a fost de +5,2 C, pe 11 iulie, la vârfu Omu, potrivit Hotnews.ro.