ZILELE LIBERE PENTRU PĂRINŢI pe durata stării de urgenţă pentru coronavirus. Se MODIFICĂ CONDIŢIILE. Cine nu poate sta acasă cu copiii

Părinţii pot solicita zile libere pentru a rămâne acasă cu copiii pe perioada în care grădiniţele şi şcolile sunt închise. Liberele se acordă însă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de legislație, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
21 mart. 2020, 11:29

Sâmbătă a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea pentru aplicarea prevederilor Legii 19/2020 privind acordarea unei zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Aceştia pot solicita zile libere pentru a rămâne acasă cu copiii, pe toată perioada în care şcolile vor fi închise temporar. Vor fi plătiti de angajator cu 75% din salariul în plată şi nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, urmând ca angajatorul să solicite Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă decontarea sumelor.

Atentie! Pentru ca aceasta facilitate se acordă doar după epuizarea celorlalte opţiuni, adica telemunca, munca la domiciliu, şi dacă niciunul dintre părinţi nu beneficiază de şomaj tehnic.

Nu pot beneficia de zilele libere persoanele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri. Practic, asa cum declarau chiar si autoritatile, aceste zile libere sunt o masura de criza si se aplica in ultima instanta.