Zilele preşedinţiei lui Bashar al-Assad sunt numărate. Când şi cum va pleca de la putere liderul de la Damasc

Documente obţinute de Associated Press arată că liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, se va menţine la putere cel mul până în martie 2017, când va renunţa la preşedinţie, iar "oamenii lui " se vor retrage.

06 ian. 2016, 18:02
Zilele preşedinţiei lui Bashar al-Assad sunt numărate. Când şi cum va pleca de la putere liderul de la Damasc

Din aceste documente rezultă că Assad şi oamenii lui vor pleca de la Damasc cu cel puţin două luni după ce mandatul preşedintelui american Barack Obama se va încheia.

Toate aceste date se bazează pe un plan susţinut de ONU în cadrul conferinţei de la Viena, din noiembrie. Potrivit acestui plan, în august 2017, în Siria, vor fi organizate alegeri pentru un nou preşedinte şi un nou Parlament, după mai bine de 6 ani de la începutul războiului, iar în perioada dintre demisia lui Assad şi organizarea alegerilor, Siria va fi condusă de un guvern interimar.

Slăbită de războiul intern care a provocat cea mai mare criză a refugiaţilor după cel de-al Doilea Război Mondial, Siria a devenit terenul principal al jihadiştilor care terorizează populaţia siriană şi comit atentate şi în Europa, unde unii dintre terorişti au ajuns ca fiind refugiaţi şi au comis unele dintre cele mai sângeroase atacuri din zilele noastre.

Citeşte şi RĂZBOI Siria. Peste 55.000 de morţi în anul 2015

Cu toate acestea, Assad nu a demisionat şi nici nu intenţionează să facă acest gest în curând. Documentele obţinute de AP nu dau detalii despre condiţiile în care Assad va pierde puterea şi nici despre ce se va întâmpla cu el după aceea.

Deocamdată, trimisul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura a stabilit data de 25 ianuarie pentru începerea negocierilor de pace , la Geneva.