Zimbrul a reapărut în România după 200 de ani. Unde poate fi văzut

Zimbrul a reapărut pe teritoriul României după o dispariţie de 200 de ani. Acesta trăieşte în Munţii Târcu. Ultimul zimbru european sălbatic a fost ucis de braconieri în 1927.

02 dec. 2021, 23:07
Zimbrul a reapărut în România după 200 de ani. Unde poate fi văzut

Zimbrul a reapărut în România după 200 de ani. Aproximativ 105 zimbri trăiesc din 2014 în libertate, în Munții Târcu.

Zimbrul a reapărut în România după 200 de ani

Mateo Miculescu este paznicul responsabil cu monitorizarea turmei de zimbri din Carpaţi. Acesta spune că reapariţia animalelor pe teritoriul României este cheia pentru a ţine această specie departe de listele speciilor pe cale critică de dispariție.

Citeşte şi Zeci de zimbri, eliberaţi în Munţii Făgăraş. Vor fi monitorizaţi în permanenţă

„Era nevoia urgentă de a da din nou șansa zimbrului de a trăi în sălbăticie și de a amesteca genele acelor zimbri din captivitate”, spune Matei Miculescu, potrivit B1.

România a primit zimbrii înapoi în sălbăticie în 2014, la mai bine de 200 de ani după ce au fost văzuți pentru ultima oară aici.

„Aproximativ 105 zimbri acum trăiesc liber în Munții Târcu și s-au instalat bine”, spune Marina Druga, șefa proiectului condus în comun de WWF și Rewilding Europe .

După ce animalele ajung pentru prima dată în țară, ele petrec câteva săptămâni aclimatându-se la viața în sălbăticia românească, înainte de a fi eliberate și lăsate să se descurce singure.

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american.

De asemenea are păr mai scurt decât acesta. Zimbrii trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali; există doar câteva relatări din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri din partea lupilor și urșilor.

Zimbrii trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiesc mai puțin. Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi.

Teritoriul zimbrilor poate ocupa și 200 km², iar unele turme preferă pajiștile și poienile din pădure.

Citeşte şi Zeci de castori vor purifica apa din sudul Munţilor Făgăraş şi vor preveni inundaţiile din zonă


loading...