Ziua a şaptea. Violenţe în Piaţa Universităţii. Jandarmii au intervenit în forţă VIDEO

A şaptea zi a protestelor din Capitală s-a încheiat cu noi violenţe, provocate de un grup de huligani care i-a atacat pe jandarmi chiar când Piaţa Universităţii începea să se golească. În timpul conflictului, o echipă România TV a fost agresată de mai mulţi protestatari.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 11:12

Peste 2.000 de oameni au protestat în cea de-a şaptea zi în centrul Capitalei. Manifestanţilor din Piaţa Universităţii li s-au alăturat şi mulţi dintre protestatarii de la mitingul USL. În jur de ora 22.00, Piaţa Universităţii a început să se golească, iar când seara părea că se va încheia fără evenimente violente, un grup de tineri protestatari, majoritatea ultraşi, i-a provocat pe jandarmi. Au aruncat cu garduri, pietre şi sticle în jandarmi. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi i-au dispersat pe protestatarii violenţi pe străduţele lăturalnice.

UPDATE, ora23.33 Jandarmii deschid în acest moment circulaţia pe Bd. Bălcescu spre Piaţa Romană.

UPDATE, ora 23.15 Jandarmii au evacuat Piaţa Universităţii şi caută să reţină cât mai mulţi dintre cei implicaţi în incidente, pentru a-i identifica şi sancţiona conform legii.

UPDATE, ora 23.13 O ambulanţă SMURD a intervenit după ce o femeie a căzut şi s-a lovit în momentul intervenţiei jandarmilor.

UPDATE, ora 23.02 De pe străzi adiacente îşi fac apariţia alte şi alte dispozitive de jandarmi, care vor să-i îndepărteze pe protestatari. Aceştia au făcut din nou uz de gaze lacrimogene.

UPDATE, ora 23.01 Protestatarii care au rămas paşnici pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional sunt invitaţi să părăsească Piaţa Universităţii.

UPDATE, ora 22.56 Jandarmii au început să opereze şi reţineri şi îi duc pe protestatarii violenţi în dubele pe care le-au pregătit deja în zonă. Dorind să fugă de jandarmi, protestatarii violenţi au pornit spre Piaţa Unirii.

UPDATE, ora 22.54 Protestatarii au fugit din stradă, urmăriţi de jandarmi, care i-au atacat din două părţi, prinzându-i la mijloc.

UPDATE, ora 22.52 Trupele speciale s-au aşezat în dispozitiv de intervenţie, iar în acest moment au pornit asaltul pentru a „sparge” grupul protestatarilor violenţi.

UPDATE, ora 22.51 Echipa România TV este agresată de un protestatar. Deranjat de faptul că era filmat, acesta l-a atacat pe operator şi l-a bruscat, încercând să-l facă să nu mai filmeze. Acesta a rupt cablurile de la camera de filmat.

UPDATE, ora 22.48 Jandarmii s-au aşezat în dispozitiv şi au început să înainteze pe Bulevardul Magheru. Ei au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a-i potoli pe protestatarii violenţi.

UPDATE, ora 22.46 Grupul de tineri, foarte probabil unul dintr-o galerie de fotbal, a luat mai multe garduri şi se îndreaptă cu ele către jandarmii care stau în dispozitiv. De asemenea, aceştia aruncă în jandarmi cu sticle şi alte obiecte.

UPDATE, ora 22.45 Un grup de tineri care a făcut un foc în mijlocul Pieţei, incendiind mai multe bannere, au încercat să-i provoace pe jandarmi. S-a născut astfel un conflict izolat, care s-a stins însă rapid, cel puţin aparent.

UPDATE, ora 22.40 Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a scăzut simţitor, după ce mulţi dintre cei ajunşi aici de la mitingul USL au plecat.  Cele mai active zone rămân, ca şi în celelalte seri, cea de la fântâna de la Facultatea de Arhitectură şi cea din faţa Teatrului Naţional.
O a treia parte activă este la colţul de la intrarea în piaţeta de la fântână, unde sunt masaţi suporterii echipelor de fotbal.

UPDATE, ora 22.30 Un grup de protestatari a dat foc la ceea ce pare a fi un morman de bannere.

UPDATE, ora 21.45 Traficul rutier este blocat între Universitate şi Piaţa Romană, precum şi pe Bulevardul Lascăr Catargiu, până la Piaţa Victoriei. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră, Ioana Stancu, spune că măsura a fost luată pentru protejarea protestatarilor care au intrat pe carosabil.

UPDATE, ora 21.40 Circa 250 de timişoreni au protestat joi, timp de cinci ore, în Piaţa Victoriei. Mitingul a fost unul paşnic, iar printre participanţi s-au numărat şi mai mulţi membri ai PNL şi PSD Timiş, printre care vicepreşedintele PNL Timiş Viorel Coifan şi prim-vicepreşedintele PSD Timiş, Sorin Grindeanu. Liderii protestatarilor au citit revendicările lor, principalele puncte fiind demisia preşedintelui şi a Guvernului Boc, instalarea unui Guvern format din tehnocraţi şi organizarea de alegeri anticipate cu respectarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

UPDATE, ora 21.35 Protestul de la Sibiu, la care au participat circa 1.200 de persoane, s-a încheiat fără incidente. Lozincile antiprezidenţiale şi antiguvernamentale au fost acompaniate, joi, de sunet de vuvuzele şi de fluiere.

UPDATE, ora 21.30 Aproximativ 500 de persoane au protestat, joi seară, în faţa Prefecturii Constanţa. Oamenii au fost nemulţumiţi de faptul că au salarii mici şi au spus că doresc un trai decent, fără umilinţe din partea actualilor guvernanţi. Manifestanţii au susţinut că vor veni în fiecare zi pe platoul din faţa Prefecturii până când Guvernul va fi schimbat. Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente. Joi după-amiază, tot în faţa prefecturii, a avut loc şi un protest organizat de sindicatul cadrelor militare în rezervă, la care au participat în jur de 150 de persoane.

UPDATE, ora 21.06 Mulţi protestatari pleacă de pe Magheru şi se pare că se îndreaptă din nou spre Piaţa Victoriei, potrivit corespondentului România TV.

UPDATE , ora 21.02 La Deva, unii protestatari au dat foc unor fotografii cu Traian Băsescu, au adus coroane şi au aprins lumânări, afirmând că „înmormântează” mandatul şefului statului. Peste 500 de oameni au protestat timp de trei ore. în Piaţa Victoriei. Un grup de zeci de studenţi de la Facultatea de Mine din cadrul Universităţii Petroşani au adus două coroane din flori pe care scria „De la cei mai buni studenţi pentru cel mai prost preşedinte”.

UPDATE, ora 20.58 Un grup de protestatari a adus în mulţime un manechin care-l înfăţişa pe Băsescu încătuşat. De asemenea, un protestatar cu o mască de Traian Băsescu a făcut senzaţie printre manifestanţi.

UPDATE, ora 20.57 „USL, USL ne-ai furat protestele”, scandează un grup de protestatari. „Nu ne confiscaţi protestul”.

UPDATE, ora 20.51 Un protestatar a apărut în mulţime cu un steag al PSD-ului, dar alţi manifestanţi i l-au luat şi i-au dat foc.

UPDATE, ora 20.50 Un cordon masiv de jandarmi a fost format între gura de metrou de la TNB şi cea de la Universitate

UPDATE, ora 20.48 Un grup mai mare de tineri, foarte probabili ultraşi ai unei echipe de fotbal, scandează „Săriţi cu toţii şi strigaţi tare că România nu e de vânzare”. Unul dintre protestatari ţine deasupra capului o pancartă cu o femeie cu chipul Elenei Udrea, care ţine la sân un copil cu figura lui Traian Băsescu, iar mesajul scris pe imagine este „Prea alăptatul”.

UPDATE, ora 20.47 Craiovenii care au ieşit în stradă şi joi şi-au încheiat protestul. Peste 2.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Prefecturii Craiova, printre ei câteva sute de studenţi, suporteri ai Universităţii Craiova, pensionari şi membri ai PSD.

UPDATE, ora 20.45 Oamenii au protestat şi la Arad şi Zalău, unde câteva sute de persoane au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu protestele din restul ţării. Şi aici s-au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, dar ambele acţiuni s-au încheiat fără incidente.

UPDATE, ora 20.42 Reprezentanţii MAI spun că nici Jandarmeria, nici Poliţia nu vor interveni în forţă printre protestatari, atâta timp cât aceştia se vor manifesta paşnic şi civilizat.

UPDATE, ora 20.41 Jandarmii sunt aşezaţi în dispozitiv, iar cei din prima linie sunt dotaţi cu scuturi. Foarte probabil, din moment în moment ei ar putea interveni pentru eliberarea bulevardului.

UPDATE, ora 20.38 Suporterii de fotbal au aprins din nou torţe şi fumigene în mijlocul protestatarilor.

UPDATE, ora 20.34 Jandarmii se pregătesc să intervină pentru eliberarea Bulevardului Magheru, blocat pe porţiunea dintre Intercontinental şi rondul de la Universitate. Ei vor lua măsuri pentru ca traficul în zonă să poată fi reluat.

UPDATE, ora 20.30 În Piaţa Universităţii s-au strâns peste 2.000 de persoane. O mare parte a protestatarilor sunt în stradă, ceea ce a dus la blocarea traficului în zonă. Totuşi, circulaţia în rondul de la Universitate nu a fost afectată, jandarmii luând măsuri în acest sens.  Aproximativ o sută de membri ai Asociaţiei Suporterilor, aflaţi în zona fântânii de la Universitate, scandează „Avem gabori civili printre noi” şi „Cine nu sare, nu vrea schimbare”, precum şi lozinci împotriva preşedintelui, premierului, politicienilor, dar şi a Jandarmeriei. Unii dintre manifestanţi au pancarte pe care scrie „Ocupaţi Piaţa”. Pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, manifestanţii sunt mai liniştiţi.

UPDATE, ora 20.23 Pentru prima oară de la izbucnirea protestelor în ţară, harghitenii au ieşit şi ei în stradă, joi seară. Peste 200 de persoane, între care şi liderii USL din Harghita, au ieşit joi după-amiază în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc. La fel ca în alte oraşe, şi aici s-a cerut demisia celor de a conducerea ţării şi organizarea de alegeri anticipate. Acţiunea a fost organizată de conducerea USL Harghita şi în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc s-au adunat persoane din mai multe localităţi ale judeţului, români şi maghiari deopotrivă, cu pancarte inscripţionate cu mesaje precum „Arafat în ţară – Băsescu afară”, „Haideţi cu noi! Guvernul la gunoi”, „Băsescu dăunează grav democraţiei”, „Jos Guvernul”.

UPDATE, ora 19.55: Ultraşii au aprins torţe în Piaţa Universităţii din Capitală. Numărul protestatarilor creşte în permanenţă, tot mai mulţi oameni venind spre Kilometrul Zero.

UPDATE 19:50: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei face apel la calm „Eu vreau să anunţ că cei care provoacă acte de dezordine vor suporta consecinţele. Fac un apel pentru cei care sunt în piaţă, să se delimiteze de persoanele violente. Se fac controale preventive”, a spus Florin Hulea, purtător de cuvânt al Jandarmerie.

UPDATE, ora 19.50 Cei aproximativ 400 de protestatari de la Alba Iulia au început să plece acasă după trei ore în care au mărşăluit prin oraş şi au pichetat sediul Prefecturii Alba. Acţiunea lor s-a încheiat la monumentul Revoluţiei Române, unde protestatarii au rămas aproximativ 30 de minute, scandând lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale. Printre cei care au protestat s-a numărat şi preşedintele PSD Alba, Ioan Dârzu, în calitate de „albaiulian nemulţumit”.

UPDATE, ora 19.48 Peste 250 de persoane au protestat, joi, la Oradea, în cadrul acţiunii unii manifestanţi dând foc unei poze a preşedintelui Traian Băsescu, iar alţii aducând o figurină despre care spuneau că îl reprezintă pe şeful statului şi pe care au spânzurat-o. Protestul de joi de la Oradea a fost iniţiat de Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor şi a avut loc în faţa Prefecturii Bihor, unde s-au adunat iniţial zeci de cadre didactice. Ulterior, lor li s-au alăturat membri şi simpatizanţi ai PSD şi PC, astfel că numărul protestatarilor a depăşit 250, printre ei fiind senatorul PSD Ioan Mang, fiul acestuia, Alex Mang, fostul subprefect de Bihor Claudiu Pop, dar şi un copil de circa opt ani, care ţinea o pancartă pe care scria „Sunt mic, dar vreau să cresc în ţara mea”.

UPDATE: 19:45: Ponta face apel la cei care au fost la mitingul USL „să evite orice provocare”

UPDATE 19:35: Jandarmii fac controale corporale, dar la o scară mult mai mică, au gasit cocktailulri Molotov şi două cuţite în rucsace. Jandarmii se gândesc la o nouă strategie, sunt echipaţi cu căşti de protecţie, scuturi, au lansatoare şi spray-uri lacrimogene.

UPDATE, ora 19.30 Peste 300 de persoane au ieşit în stradă şi la Vaslui, în ciuda viscolului. Ei s-au strâns în Piaţa Civică, unde au cerut demisia preşedintelui şi a guvernului. Ca şi în zilele trecute, cei peste 300 de manifestanţi au scandat, printre altele, „Jos Băsescu!”, „Jos Guvernul”, „Afară, afară, cu hoţii din ţară!”. De asemenea, ei au afişat şi o serie de bannere, cu diverse mesaje: „Aţi făcut de rahat şi mediul privat”, „Deşteptaţi-vă români, că aţi dormit destul”.

UPDATE, ora 19.25 La Sibiu, peste 500 de persoane protestează în Piaţa Mare. Manifestanţilor li s-au împărţit zeci de pahare cu colivă şi zeci de pâini, în timp ce se cânta prohodul actualilor guvernanţi.

UPDATE, ora 19.20 La Braşov, în Piaţa Sfatului protestează în jur de 300 de persoane. Este a şaptea zi consecutivă de proteste, iar protestatarii întocmesc o listă cu semnături pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 19:18: Cinci oameni prezenţi în Piaţa Universităţii au fost reţinuţi pentru că erau înarmaţi cu bâte şi cuţite.

UPDATE 19.15 Peste două sute de persoane protestează, joi seară, în centrul municipiului Târgu Mureş şi strigă „Hoţii”. O persoană are o pancartă cu fotografia liderului UDMR, Kelemen Hunor, având o şapcă marinărească, iar în locul siglei formaţiunii este desenată o frunză de marijuana. Protestatarii au pancarte pe care scrie „Dictatorii pică iarna”, „Români, maghiari, suntem solidari”, „Un cizmar şi un marinar, ne-au luat tot din buzunar”.

UPDATE, ora 19.10 La mitingul de la Suceava, protestatarii au ars portrete cu Traian Băsescu în faţa Palatului Administrativ. Apoi au mers în faţa sediului PDL, unde au continuat să ceară demisia lui Traian Băsescu şi alegeri anticipate.

UPDATE 19.10 Aproximativ patru sute de persoane au protestat, joi, la Bistriţa, unde au scandat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale în faţa Prefecturii. Ei au mers în faţa sediului PDL, unde au pus o cruce pe care scria „Guvernul României”, peste care au aşezat un drapel cu stema decupată şi o caricatură cu Ioan Botiş.   De la sediul PDL, manifestanţii au mers la cel al UNPR, în care câţiva au aruncat cu bulgări de zăpadă şi au strigat „Trădătorii!”, apoi s-au întors la Prefectura Bistriţa-Năsăud.

UPDATE 19:05: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat pentru Mediafax că în Piaţa Universităţii sunt forţe de ordine suficiente, fără a preciza exact câţi jandami asigură ordinea.

Protestatarii scandează „Fără violenţă”, în timp ce forţele de ordine încearcă să îi împingă pe manifestanţi spre trotuarele de la Teatrul Naţional şi Facultatatea de Arhitectură.

Traficul este inchis acum pe Bd. Balcescu pina la Sala Dalles, si a fost reluata dinspre Bd. Carol spre Bd. Regina Elisabeta. Forte de ordine sunt masate in spatele Arhitecturii si la Ministerului de Interne

UPDATE 19:01: În acest moment, jandarmii nu mai separă cele două grupuri de protestatari – cel al USL, respectiv cel apolitic

UPDATE 19.00 Mitinguri au avut loc şi la Piteşti şi Târgovişte. Peste două mii de oameni au protestat, joi, în Piaţa Vasile Milea, din Piteşti, cu steaguri şi pancarte pe care scria „Când va cădea guvernul, ghici ghicitoarea mea”, „Trăim mai bine? Ne-aţi ciuruit!”, „Suntem cinci milioane, ne-a numărat Roberta” , „Alegeri anticipate”, „Jos mafioţii”, „Băsescu, pleacă”, „Demisia”. Ei au scandat „Jos guvernul”, „Băsescu, dă-ţi demisia”, „Jos Băsescu” şi „Ieşi afară, javră ordinară”. Protestele s-au încheiat fără incidente.

UPDATE 18:57: Ultraşii au ajuns în centrul Capitalei

UPDATE 18:50: Ludovic Orban, aflat printre protestatari a fost huiduit şi îmbrâncit. „Ieşi afară, javră ordinară” i-au strigat manifestanţii lui Orban. După venirea manifestanţilor USL, numărul celor din Piaţa Universităţii a ajuns la  1.500. I

UPDATE 18: 45: La venirea celor de la USL, jandarmii s-au retras pe partea cu Teatrul Naţional Bucureşti, apoi spre sensul giratoriu din centru. Mai mulţi jandarmi au mers în piaţa Rosetii pentru anumite controale. Acum îşi regândesc strategia.

UPDATE, ora 18.42 Protestatariii USL au ajuns în Piaţa Universităţii. În acest moment s-a creat o busculadă. Forţele de ordine intervin. Busculadă este între jandarmi şi protestatari.

Protestatarii USL nu sunt lăsaţi de jandarmi să se alăture protestului din Piaţa Universităţii. Cei de la protestul non-politic din Piaţa Universităţii nu vor să-i accepte pe cei veniţi de la protestul USL.

Protestatarii au rupt gardurile

UPDATE, ora 18.34 Radu Mazăre a ajuns în Piaţa Universităţii.

UPDATE, ora 18.28 Traficul pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Magheru este blocat pe un sens de protestatarii care merg spre Piaţa Universităţii, pentru a se alătura manifestanţilor adunaţi aici încă de la ora 13.00, pentru a şaptea zi de protest. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat pentru Mediafax că circulaţia pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Magheru este blocată, pe sensul spre Piaţa Universităţii.

UPDATE, ora 18.18 Mii de protestatari în marş spre Piaţa Universităţii. Circulaţia în centrul Capitalei este îngreunată.

UPDATE 18.20 Peste o mie de persoane participă, joi seară, la un miting de protest organizat de USL în municipiul Satu Mare, manifestanţii scandând Jos Băsescu”, „Băsescu, nu uita, puşcăria-i casa ta”, „Jos Guvernul Boc”, „Ieşi din ţară javră ordinară”. Printre protestatari se află membri şi simpatizanţi ai PSD şi PNL din judeţul Satu Mare, dar şi sindicalişti, studenţi şi pensionari.

UPDATE, ora 17.53 S-au strâns peste 700 de oameni în Piaţa Universităţii.

UPDATE, ora 17.40 Peste 1.500 de persoane protestează, joi seară, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, manifestaţia fiind organizată de filiala Dâmboviţa a PSD. Oamenii cer ca preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc să plece şi să fie organizate alegeri anticipate. Manifestanţii scandează „Ieşi afară, javră ordinară„, „Alegeri anticipate”, „Jos mafioţii”, „Demisia”, „Jos Guvernul”, „Băsescu, dă-ţi demisia” şi „Jos Băsescu”.

UPDATE ora 17.33 Aproape trei mii de persoane s-au adunat joi după-amiază în Piaţa Unirii din Focşani pentru a cere demisia Guvernului şi a lui Traian Băsescu, printre protestatari fiind preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi primarul municipiului Focşani, social-democratul Decebal Bacinschi.

Protestatarii poartă pancarte pe care scrie: „Jos Băsescu”. „Jos Guvernul Boc”, „Suntem 100.000, ne-a numărat Roberta Anastase şi scandează lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

UPDATE, ora 17.12 Peste două mii de oameni protestează, joi, în Piaţa Vasile Milea, din Piteşti, la un miting autorizat, organizat de Uniunea Social Liberală Argeş, protestatarii cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc.

Argeşenii cu steaguri şi pancarte pe care scrie „Când va cădea guvernul, ghici ghicitoarea mea„, „Trăim mai bine? Ne-aţi ciuruit!„, „Suntem cinci milioane, ne-a numărat Roberta” , „Alegeri anticipate”, „Jos mafioţii„, „Băsescu, pleacă”, „Demisia” şi scandează „Jos guvernul”, „Băsescu, dă-ţi demisia”, „Jos Băsescu” şi „Ieşi afară, javră ordinară„, potrivit Mediafax.

UPDATE, ora 17.00 Peste o mie de suceveni protestează în faţa Palatului Administrativ din Suceava cerând alegeri anticipate şi demisia Guvernului. Manifestanţii, între care membri PSD şi PNL poartă în piept cocarde cu „vierme” sau”ciumpalac” şi strigă sloganuri antiprezidentiale şi antiguvernamentale, precum şi lozinci împotriva PDL şi preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, potrivit Mediafax.

Traficul rutier în zonă este blocat, iar jandarmii şi Poliţia asigură paza şi ordinea.

De asemenea, peste 500 de oameni din judeţul Hunedoara s-au adunat, după ora 16.00, în Piaţa Victoriei din municipiul Deva, protestând faţă de preşedintele Traian Băsescu şi cerând demisia şefului statului.

Ei au pancarte cu mesaje precum „Jos Băsescu„, „Nu contează câţi suntem, pe Băsescu jos îl dăm„,”Ieri muncitori, azi cerşetori„, au steaguri şi scandează lozinci precum „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea„, „Hoţii„, „Demisia„.

Protestatarii au, de asemenea, vuvuzele, tobe şi fluiere.

UPDATE, ora 16.50 Protestatarii au rostit în cor Tatăl Nostru şi scandează „Pace”. Se împart fluturaşi pe care scrie „PSD+PNL+PDL+UDMR (1989 – 2012) = Gunoaie sociale ce au vândut România”, potrivit HotNews.

UPDATE, ora 16.27: Protestatarii din piaţa Universităţii strigă: “Jos Băsescu”, “Ieşi afara javră ordinară”, “Singura soluţie înc-o revoluţie!”.

„Sunt aici să îmi cer drepturile de cetăţean, nu avem libertate în România, nu avem pensii”, a spus unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii.

Un altul îl completează: „Dacă e bărbat, să vină în mijlocul nostru că ne-a luat pâinea de la gura copiilor”

UPDATE, ora 16.14: Aproximativ 300 de persoane protestează în Piaţa Universităţii din Capitală şi alţi 300 de oameni în alte judeţe ale ţării, a declarat joi, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru.


UPDATE, ora 15,57:
Un autocar în care se afla majoritatea membrilor Biroului Interimar al PNL Prahova, care se deplasau la Bucureşti pentru a participa la mitingul anti-Băsescu a fost oprit la intrarea în Capitală de un echipaj al Poliţiei, scrie observatorulph.ro. Motivul invocat de poliţişti a fost acela că în autocar s-ar afla un tânăr ce deţine asupra lui elemente pirotehnice ilegale, potrivit unei sesizări telefonice. Astfel, Mircea Roşca, preşedintele interimar al PNL Prahova şi alţi membri ai organizaţiei au fost percheziţionaţi de jandarmi. Indignaţi, liberalii din autocar consideră această manevră un abuz al autorităţilor, care încearcă să împiedice participarea lor la miting.

UPDATE, ora 15.49:
Aproximativ 200 de profesori din judeţul Buzău, afiliate la Sindicatul Învăţământului Preruniversitar, au protestat, joi, în faţa Prefecturii, acestora alăturându-li-se şi câteva zeci de trecători, liderii SIP anunţând că vor consulta cadrele didactice cu privire la declanşarea unei greve generale.

UPDATE, ora 15.14: Potrivit Jandarmeriei Bucureşti, în Piaţa Universităţii sunt aproximativ 200 de persoane. La fel ca şi în zilele trecute, manifestanţii scandează lozinci împotriva preşedintelui şi premierului, au steaguri şi bannere cu mesaje împotriva conducerii politice a ţării.

La faţa locului sunt pregătite să intervină trei echipaje SMURD şi două ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, în zona Intercontinental şi Ministerul Agriculturii şi în spatele fântânilor.

UPDATE, ora 15.08: Aproximativ 100 de persoane din Sindicatul cadrelor militare în rezervă protestează, joi după-amiază, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, acestea scandând lozinci precum „Poporu-i suveran, Băsescu-i un tiran” sau „Afară javră ordinară”.

UPDATE, ora 14.15. MAI a anunţat că nivelul de alertă rămâne ridicat în Capitală. 600 de mascaţi şi scutieri, mobilizaţi în Capitală. Forţe de ordine au fost mobilizate şi în jurul Guvernului

UPDATE, ora 14.01: 300 de gorjeni au luat drumul Capitalei pentru a participa la mitingul din Piaţa Universităţii

UPDATE, ora 13.15: Protestatarii din Constanţa veniţi pentru mitingul USL au fost alungaţi de jandarmi din Piaţa Universităţii din Capitală.

Nemulţumirile şi disperarea i-au scos din nou pe români în stradă. Miercuri, circa 8.000 de protestatari s-au adunat în Bucureşti şi în alte 20 de judeţe din ţară.

Suporterii echipelor de fotbal şi-au anunţat prezenta la protestul din Capitală. Asociaţia Suporterilor Români a anunţat oficial că va participa la manifestaţiile de stradă din Capitală de joi, începând cu ora 18.00, în Piaţa Universităţii. Mai mult decât atât, ei au pregătit un manifest şi o listă de revendicări.

„Deşi în primele zile ale demonstraţiilor, membrii galeriilor bucureştene au fost supuşi unui tir neîntrerupt de acuze şi jigniri, elanul izvorât din năzuinţa spre un viitor mai bun a purtat, în fiecare seară, în mod independent, suporterii spre piaţa în care eroii Revoluţiei noastre s-au jertfit pentru dobândirea libertăţii”, transmit reprezentanţii Asociaţiei.

Joi, peste 10.000 de oameni sunt aşteptaţi, în Capitală, la mitingul organizat de USL în Piaţa Victoriei. Acţiunea de protest va începe la ora 15.30 la Arcul de Triumf şi se va încheia la ora 18.00. Manifestanţii se vor aduna la Arcul de Triumf, de unde vor pleca în marş pe Şoseaua Kiseleff, până la strada Monetăriei, din apropierea Muzeului Ţăranului Român. Aici se va desfăşura mitingul, care are autorizaţie până la ora 18.

Traficul rutier va fi restricţionat între orele 14.00 şi 19.00 pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Victoriei, precum şi pe străzile care intersectează artera respectivă, excepţie făcând Bulevardul Ion Mincu, care va fi închis gradual, în funcţie de numărul de participanţi. Solicitarea USL a fost aprobată de toţi membrii comisiei de specialitate din Primăria Capitalei.

CITEŞTE ŞI: Cele mai tari BANCURI despre protestele din Piaţa Universităţii

Protest de proporţii la Universitate. Conflict violent între protestatari şi jandarmi LIVE VIDEO