Ziua Bărbatului 2024 se sărbătoreşte pe 19 noiembrie. De ce ar trebui să primească fiecare câte 300 de lei pe card

Dacă în privința Zilei Femeii nu există nicio discuție, 8 martie fiind oficial și neoficial ziua dedicată doamnelor și domnișoarelor, discuția despre când este Ziua Bărbatului oscilează între neaoșul „ziua bărbatului e pe 9 martie, pentru că se beau 40 de pahare de vin” și decizia internațională de a sărbători Ziua Bărbatului pe 19 noiembrie.
Filip Stan
19 nov. 2024, 14:45
Ziua Bărbatului 2024 se sărbătoreşte pe 19 noiembrie. De ce ar trebui să primească fiecare câte 300 de lei pe card

Ziua Bărbatului 2024. La nivel internațional, Ziua Bărbatului a fost stabilită pentru data de 19 noiembrie, lucru precizat și într-o lege care a intrat în vigoare, în România, la 10 martie 2016.

Astfel, Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, în 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016. Această dată a fost stabilită în zeci de țări din întrega lume, printre care se numără și România.

Cu toate acestea, mulți români continuă să sărbătorească Ziua Bărbatului pe data de 9 martie, așa cum spune tradiția românească.

Astfel, fie că alegem să sărbătorim conform tradiției populare sau potrivit datei stabilite la nivel internațional, Ziua Bărbatului, la fel ca Ziua Femeii.

Moneda de 50 de bani, o comoară pentru colecționari! Detaliul care îi face pe pasionați să ofere sume frumoase pe bănuț

Dar sindicatele au prins din zbor ziua internaţională şi îşi cer drepturile. Salariații ANRE au cerut spor de 300 de lei de Ziua Bărbatului, spor pentru certificatul ORNISS și creșterea salariilor cu 15%.

Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou doamnelor şi domnişoarelor pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeilor, iar acest obivei s-ar putea extinde şi la bărbaţi.

„Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda şi domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite.

Singura condiţie este ca acest beneficiu să fie prevăzute în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei.

Prin acest proiect, iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi pe care îl lansăm în dezbatere publică, continuăm demersurile Guvernului României de promovare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi la nivel naţional.

Cum arată vacanţa de Crăciun 2024 pentru elevi şi angajaţi. Cine lucrează de 1 Decembrie, Crăciun şi Revelion

Proiectul este mai vechi şi ar putea fi generalizat. Fostul ministr al Familiei, Gabriela Firea a anunțat că a inițiat un proiect prin care şi bărbaţii să poată primi tichete cadou de ziua lor, pe data de 19 noiembrie, atunci când este celebrată Ziua Bărbatului. Măsura va fi luată în condiţiile în care în prezent Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, de Ziua Internaţională a Femeii.

„Vin cu o veste bună pentru bărbații şi băieţii noştri. Am inițiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie. Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”, a scris atunci Gabriela Firea pe contul oficial de Facebook.

Ministrul își dorea să implementeze această măsură pentru a promova principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați. Gabriela Firea spunea că de multe ori și domnii ajung în situații în care sunt dezavantajați, iar acest ajutor financiar ar mai putea echilibra balanța între sexe.

„De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați. Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzut în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei”, a mai precizat Firea.

Ziua bărbatului 2024, în plină austeritate

Ministerul Finanțelor a prezentat, Planul Bugetar-Structural Național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031, un document esențial care va orienta politica fiscală a României în următorii ani. Acesta va fi propus Comisiei Europene ca parte a negocierilor pentru reducerea deficitului bugetar.

Conform planului, Guvernul român își propune să reducă deficitul bugetar de la 7,9% în 2024 la 2,5% până în 2031, cu o scădere anuală de aproximativ 0,8%. Această măsură face parte dintr-un angajament mai amplu de consolidare fiscală.

Printre măsurile prevăzute în document se numără limitarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor. Astfel, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate la 20% din salariul de bază, iar coeficienții de ierarhizare pentru familiile ocupaționale vor fi revizuiți.

De asemenea, se va reintroduce grila salarială pentru administrația publică locală. Un alt aspect important al planului vizează modificarea sistemului de impozitare. Ministerul Finanțelor intenționează să actualizeze regulile de impozitare, inclusiv bazele de impozitare și ratele de impozitare pentru categoriile principale, cum ar fi impozitul pe profit, impozitul pe venit, contribuțiile sociale, TVA, accizele, impozitarea ecologică, precum și impozitele locale și veniturile nefiscale.

Această abordare are că scop nu doar reducerea deficitului, ci și asigurarea sustenabilității financiare a țării pe termen lung. Implementarea acestor reforme va necesita o colaborare strânsă între Guvern și autoritățile locale, dar și o comunicare transparentă cu cetățenii despre impactul acestor măsuri.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Cât vor costa motorina şi benzina din 1 august? Preţurile se măresc după creşterea taxelor
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Noi condiții de călătorie pentru copii. Fără buletin electronic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Nepoata regelui Mihai se declară ființă non-binară. Mesajul transmis de Eelaz Biarneix: „Sunt într-un punct intermediar”
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Ce înseamnă CASS aplicată asupra pensiilor de peste 3.000 de lei. Ilie Bolojan a venit cu explicații clare
MediaFlux
Câți bani pierd pensionarii după aplicarea CASS de 10%. Ilie Bolojan a dat un exemplu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs