Ziua Bărbatului 2024. Vine 8 martie, dar şi bărbaţii au o zi a lor, stabilită prin lege. Şi nu este aceea cu 40 de pahare!

Pentru cei care se întreabă și se simt lăsați pe dinafară, există și o Zi Internațională a Bărbaților, care este sărbătorită la 19 noiembrie în peste 80 de țări din întreaga lume.  Aceasta a fost marcată doar din anii 1990 și nu este recunoscută de ONU.

02 mart. 2024, 11:44
Ziua Bărbatului 2024. Vine 8 martie, dar şi bărbaţii au o zi a lor, stabilită prin lege. Şi nu este aceea cu 40 de pahare!

Ziua Bărbatului 2024. Printre tradițiile de Mucenici se numără și închinarea a câte unui pahar de vin pentru fiecare dintre cei 40 de martiri. Și cum „mucenici” e de genul masculin, s-a găsit potrivit să declarăm românește că 9 martie e ziua bărbatului, una binemeritată după fuga după cadouri, mărțișoare și flori pentru mame, iubite, consoarte, fiice.
Ziua Bărbatului 2024 este însă un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie tot cu multe pahare, dar stabilită prin lege şi nu prin calenadrul bisericesc. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa și Africa.

Zile libere 2024. Săptămâna de lucru de 4 zile, minivacanţă în fiecare săptămână timp de un an
Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.

Pe data de 2 februarie 2016 Parlamentul a votat sărbătorirea zilei bărbatului în România ca sărbătoare oficială a statului român. Ziua nu este însă zi liberă.

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări.

În 1968 jurnalistul American John P. Harris, a scris un editorial în Ziarul Salina, prezentând lipsa unui echilibru în sistemul sovietic, care promova o Zi internațională a femeilor muncitoare, fără a promova o zi corespunzătoare și pentru muncitorii bărbați.

Harris a specificat faptul că, deși nu le invidia pe femeile sovietice pentru ziua de glorie din Martie, era clar că lipsa echitații pentru bărbați expunea un defect important din sistemul comunist care, „face atâta caz de faptul că a promovat aplicarea drepturilor egale pentru ambele sexe dar în care, așa cum reiese, femeile sunt mult mai egale decât bărbații”.

Harris a prezentat faptul că, în timp ce bărbații trudeau de-a lungul șanțurilor lor făcând ceea ce guvernul și femeile le spuneau să facă, nu exista nicio zi în care bărbații să fie recompensați pentru serviciul pe care îl prestează, dându-i posibilitatea lui Harris de a concluziona că „Aceasta mi se pare a fi o discriminare ilegala și o inegalitate de rang”, arată wikipedia.

Ziua bărbatului 2024 în România, stabilită prin lege

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 3 februarie 2016, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, România devenind parte la marcarea acestor sărbători internaţionale.

Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016.

Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei neimpozabili doar pentru doamne. Cine primeşte vouchere de Ziua femeii

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională”, menţionează raportul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, potrivit cdep.ro.

„Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat”, conform sursei citate anterior.

Ziua bărbatului a fost sărbătorită și pe 5 mai, la inițiativa unui producător de bere din România.