Zile libere 2024. Săptămâna de lucru de 4 zile, minivacanţă în fiecare săptămână timp de un an

La un an după ce 61 de companii din Marea Britanie au ales să participe la un studiu pilot privind săptămâna de patru zile, 89% dintre acestea au continuat să menţină această structură.

02 mart. 2024, 11:11
Zile libere 2024. Săptămâna de lucru de 4 zile, minivacanţă în fiecare săptămână timp de un an

Zile libere 2024. Funcţionează săptămâna de lucru de 4 zile în Marea Britanie? Mai multă eficienţă, angajaţi mai fericiţi şi mai puţină rotaţie s-au numărat printre rezultatele pozitive.

Renunţând la modelul standard al săptămânii de lucru de cinci zile, organizaţiile participante au fost de acord să finalizeze 100% din volumul obişnuit de muncă în 80% din timpul lucrat – fără nicio reducere a salariului. După un an, 51% dintre companii au decis să adopte permanent săptămâna de lucru de patru zile, iar 89% au decis să continue această structură pe parcursul anului.

Săptămâna de lucru de patru zile, un succes în Marea Britanie, eşec total în Ungaria
Într-un sondaj citat de ABC News, 100% din manageri au declarat că săptămâna de patru zile a avut un impact „pozitiv” sau „foarte pozitiv”.

82% dintre companii au raportat un impact pozitiv asupra bunăstării personalului. 50% au văzut efecte pozitive asupra reducerii fluctuaţiei personalului, iar 32% au spus că politica le-a îmbunătăţit în mod vizibil recrutarea.

„Îmbunătăţirile în ceea ce priveşte sănătatea fizică şi mentală, echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată şi satisfacţia generală în viaţă, precum şi scăderi în ce priveşte epuizarea, constatate la sfârşitul proiectului pilot iniţial, s-au menţinut după un an”, au declarat cercetătorii.

Zile libere 2024.  Săptămâna de lucru de 4 zile nu este un concept nou la nivel internaţional

La nivel internaţional, săptămâna de lucru de patru zile a devenit o cerinţă cheie în unele negocieri sindicale din ţări precum Statele Unite, Germania şi Italia.

Spania, Islanda şi Africa de Sud se numără printre ţările care au pus în aplicare o săptămână de lucru de patru zile pentru anumite companii şi lucrători.

În noiembrie 2023, Belgia a impus o lege care obligă angajatorii să ofere angajaţilor cu normă întreagă dreptul de a cere o săptămână de lucru de patru zile.

Când ar putea fi implementată în România săptămâna de lucru de patru zile. Sistemul este deja testat în multe țări din UE

Studiul realizat în Marea Britanie, la care au participat aproape 3.000 de lucrători din 61 de companii, a testat săptămâna de lucru de patru zile timp de șase luni.

Rezultatele au arătat o reducere cu 65% a numărului de zile de concediu medical, precum și o probabilitate cu 57% mai mică ca oamenii să renunțe la locul de muncă – ambele considerate semne esențiale că motivația și retenția angajaților au fost mult mai mari.

„Încă din septembrie 2023, am testat mai multe variante de program pentru managerii magazinelor noastre, incluzând săptămâna cu 4 zile lucrătoare. Programul mai flexibil a devenit obișnuit în acest domeniu în ultimii ani și suntem dornici să testăm și să învățăm diferite moduri de lucru pentru colegii noștri. Deși încă evaluăm rezultatele acestui studiu, feedback-ul colegilor participanți a fost foarte pozitiv”, a spus purtătorul de cuvânt al unui lanț de magazine, pentru The Sun.

Citește și: Relocarea Nokian din Rusia aduce o investiție de 650 de milioane de euro și 500 de joburi noi pentru români

Comisarul european pentru muncă a spus că Uniunea Europeană trebuie să gândească un program de implementare în sectoarele compatibile. Motivul pentru care oficialii sunt de acord cu schimbarea este că duce la progres și asigură un echilibru dintre muncă și viața privată.

În discursul său, a vorbit despre Germania, țară în care cel mai mare sindicat al muncii cere implementarea săptămânii cu patru zile lucrătoare și 3 zile de weekend. Prin măsură, ei cred că ar reuși inclusiv să rezolve problema șomajului, atrăgând noi categorii spre muncă.

Situația este similară și în Portugalia, unde se lucrează la un proiect pilot intitulat „Agenția Muncii Decente”. În martie 2023, nu mai puțin de 46 din 99 de companii au arătat interes pentru a trece la cele 4 zile de muncă și 3 de weekend. Pe de altă parte, sunt și mult firme care refuză, din considerente financiare, o astfel de trecere.

„Săptămâna de lucru de patru zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, pentru Wall-Street.