An de an, în România, în data de 15 ianuarie, sărbătorim „Ziua Culturii Naționale”, iar în toată țara există evenimente cărora le putem trece pragul. Aceasta este o sărbătoare națională care are scopul de a promova cultura, iar data este aleasă în mod special, deoarece aceasta reprezintă ziua de naștere a poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889).
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.
Este important de menționat faptul că toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii își deschid porțile gratuit de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie.
„Ți-am pregătit un program special si te așteptăm cu familia să descoperi expozițiile și programele dedicate!
13.00- 14.30- Ateliere de creație penru copii “Lacul codrilor albaștri”- coordonator Luminița Voica
14.00- 14.10- Vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română”. Expoziția aparține editurii Princeps din Ploiești. Vor fi expuse 80 de fotografii ale poetului Nichita Stănescu- Foaier Sala Victor Ioan Popa
14.10- 14.20- vizionarea filmului realizat la Ploiești, la Teatrul Toma Caragiu, În Memoriam Nichita Stănescu
14.20- 14.30- “Pe lângă plopii fără soț”- moment artistic realizat de studenții UNATC
14.30-14.50- “O, rămâi!” recital de cântec și poezie în interpretarea Ansamblului Fluierasii de la Merisani
14.50-15.00- “Pe lângă plopii fără soț”- moment artistic realizat de studenții UNATC
15.00-15.20- “Stelele-n cer”- recital al reprezentantilor Asociației ArtPulse, studenți la Universitatea Națională de Muzică din București la clasele de canto conf.univ.dr. Iulia Isaev, respectiv conf.univ.dr. Claudia Codreanu.
15.20- 15.40- Vernisajul expoziției “ Sub semnul marelui Eminescu”- Vor fi expuse lucrări ale artiștilor plastici, membrii ai Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare”, anunţă reprezentanţii Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, pe Facebook.
Accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori.
Și Opera Națională din București este pregătită pentru acest eveniment, mai ales în condițiile în care tot la această dată se serbează 70 de ani de la inugurarea ei. Opera Naţională Bucureşti, instituţie aflată sub egida Ministerului Culturii, marchează Ziua Culturii Naţionale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului „Oedipe” de George Enescu, în regia lui Stefano Poda şi sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat şi împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România. Bilete se găsesc pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit în limita programului disponibil în data de 15 ianuarie. Evenimentele includ includ Gala Premiilor MUSICRIT şi un concert extraordinar organizat în cadrul proiectului Muzica pe Înţelesul Tuturor, la care vor participa câteva sute de elevi, a anunțat duminică Filarmonica „George Enescu”.
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti celebrează Ziua Culturii Naţionale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susţinut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19:00, la Sala Mare, ARCUB. De asemenea, în programul dedicat Zilei Culturii Naţionale de la ARCUB – Hanul Gabroveni se înscrie şi expoziţia „Universul lui Salvador Dali” care beneficiază de un program prelungit şi va fi deschisă pentru vizitatori până la miezul nopţii. Peste 10.000 de iubitori de artă au vizitat expoziţia în primele săptămâni de la deschiderea acesteia. Ca urmare a interesului accentuat manifestat de public, în ziua de 15 ianuarie vizitatorii vor putea admira cele 170 de lucrări autentice Salvador Dali conform unui program special, în intervalul orar 10.00-24.00.