Ziua de 5 octombrie nu este liberă pentru toţi elevii

În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind „World Teachers’ Day” în engleză sau "Journée Mondiale des Enseignants” în franceză. Conform Ministerului Educaţiei, în această zi nu se fac cursuri, ci se organizează diverse manifestări specifice. 

01 oct. 2015, 12:38
Ziua de 5 octombrie nu este liberă pentru toţi elevii

Ziua de 5 octombrie nu va fi una liberă în toate unităţile de învăţământ. „Noi le-am transmis unită-ţilor de învăţământ adresa primită de la Ministerul Educaţiei, în care se precizează că se vor organiza activităţi specifice, la decizia fiecărei instituţii, conform orarului propriu stabilit. În niciun caz nu este vorba despre o zi liberă, aşa cum am văzut că circulă ştirea pe Facebook. Structura anului şcolar 2015-2016 nu prevede data de 5 octombrie ca zi liberă”, a declarat, pentru „Cuget Liber„, prof. Zoia Gabriela Bucovală, inspector general la Constanţa.

Veste bună pentru elevi: Nu vor face cursuri pe 5 octombrie

De la cabinetul secretarului de stat Vasile Şălaru a fost transmis următorul anunţ: „Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar”. 

În mai multe ţări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. 

Pe de altă parte, conform Contractului Colectiv de Muncă valabil la nivelul grupului de unități al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ziua de 5 octombrie 2015 este zi nelucrătoare.  Inspectoratul Școlar al Municipiului București a trimis o adresă cu această informare în data de 24 septembrie către conducerile unităților de învățământ preuniversitar de stat de la nivelul Municipiului București. Aceasta înseamnă că ziua nu este plătită, iar activitățile care se desfășoară sunt pe bază de voluntariat. Rămâne la latitudinea fiecărei unități de învățământ să decidă cum va marca Ziua Internațională a Educației.