Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălţarea Domnului în toată România. Mesajele preşedintelui şi premierului

Publicat: Joi, 06 Iunie 2019 07:51 // Actualizat: Joi, 06 Iunie 2019 11:00 // Sursa: romaniatv.net

Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălţarea Domnului, în toată România. Ziua Eroilor va fi celebrată joi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, în întreaga ţară prin ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormintele şi monumentele eroilor români căzuţi la datorie, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă.

Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălţarea Domnului, în toată România. Ministerul Apărării Naţionale organizează în toate marile garnizoane din ţară ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor.

Patriarhia Română a anunţat că slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc vor fi oficiate joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, potrivit Agerpres.

De asemenea, în toate lăcaşele de cult vor fi trase clopotele la ora 12,00 iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ va fi păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Ceremonii militare şi religioase vor avea loc la Brăila - Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi Cimitirul Eroilor "Sfântul Constantin", la Catedrala episcopală Sfânta Vineri, din Zalău, judeţul Sălaj, în Galaţi se va desfăşura un pelerinaj de rugăciune de Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Neamului şi în Braşov vor fi depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor.

Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălţarea Domnului, în toată România. La Oradea, în judeţul Bihor, la Biserica Militară "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" va fi oficiată Sfânta Liturghie de Înălţare a Domnului. O ceremonie militară va avea loc la Capela Municipală şi la mormintele şi monumentele eroilor români şi străini din Cimitirul Municipal "Rulikowski".

De asemenea, vor fi depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la Monumentul "Vulturul" al Eroilor Români căzuţi în Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor Români căzuţi în al Doilea Război Mondial, Mormintele Eroilor Români căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989, Monumentul Militarilor Unguri căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi la Monumentul Eroilor Ruşi căzuţi în al Doilea Război Mondial. Ceremoniile vor fi încheiate cu defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare.

La Reşita, judeţul Caraş-Severin, ceremonii pentru Ziua Eroilor vor fi organizate în Parcul Tricolorului.

Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălţarea Domnului, în toată România. În judeţul Cluj, Instituţia Prefectului împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi cu sprijinul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", în cooperare cu structurile din sistemul naţional de securitate, organizează ceremonii militare şi religioase de depuneri de jerbe şi coroane de flori în: Cimitirul Eroilor din calea Turzii, Monumentul Eroilor Neamului, Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Cluj-Napoca; Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău; Monumentul Eroului Aviator Plt. Adj. Traian Dârjan - Cimitirul Someşeni; Troiţa de pe Feleac - comuna Feleacu.

În cadrul ceremoniei desfăşurate în Cimitirul Eroilor din calea Turzii vor fi organizate câteva momente speciale. Astfel, prin contribuţia Primăriei municipiului Cluj-Napoca, elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" vor aprinde candele şi vor depune flori la mormintele unde sunt înhumaţi peste 1.000 de eroi, români, maghiari, germani, sovietici, precum şi eroii căzuţi în lupta pentru libertate în decembrie 1989. La finalul ceremoniei, în semn de omagiu pentru toţi eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, un reprezentant al Muzicii Militare va interpreta la trompetă "Il Silentio" (Stingerea) iar o grupă de militari va executa trei salve cu armament de infanterie.

Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălţarea Domnului, în toată România. Prefectura Mureş, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureş şi Primăria Oraşului Iernut, anunţă o Ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, urmată de un recital de poezie patriotică susţinut de Lucreţia Mărginean. Ceremonia se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.

Structurile militare din garnizoana Sibiu vor organiza, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor - Înălţarea Domnului, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroului din Pădurea Dumbrava - Sibiu, Monumentul Eroilor din localitatea Sălişte, Monumentul Eroilor din localitatea Gura Râului şi la Monumentul Eroilor din localitatea Orlat.

Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălţarea Domnului, în toată România. Militarii Forţelor Navale Române participă la numeroase activităţi organizate cu prilejul Zilei Eroilor în garnizoanele Constanţa, Brăila, Tulcea şi Babadag, pentru a-i cinsti pe eroii români.

Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, este celebrată an de an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Astfel, anul acesta Ziua Eroilor este sărbătorită la data de 6 iunie, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Iohannis: Să ne inspirăm din sacrificiile tuturor eroilor noştri

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj de Ziua Eroilor, în care îi îndeamnă pe români să se inspire din sacrificiile eroilor pentru a găsi puterea să triumfe asupra tuturor obstacolelor.

"Ca o tradiţie, în fiecare an sărbătorim 'Ziua Eroilor' odată cu Înălţarea Domnului. Cu acest prilej, comemorăm jertfa celor care au avut viziunea unui viitor mai bun, curajul de a vorbi deschis despre aceasta şi de a-i inspira şi pe alţii, precum şi determinarea de a acţiona pentru împlinirea unui bine mai înalt. Prin actele de eroism, patriotism şi dăruire ale semenilor noştri, pe câmpurile de luptă sau în închisorile comuniste, au fost apărate integritatea şi libertatea ţării şi păstrată demnitatea naţională. (...) Spiritul de sacrificiu de sine şi altruismul reprezintă baza pe care împreună, ca naţiune, putem consolida un viitor mai bun. O societate puternică nu se poate construi prin individualism, ci doar prin unitate. Lecţiile de viaţă pe care le-am primit de la eroii neamului românesc reverberează puternic dinspre trecut şi ne pregătesc pentru provocările noastre actuale şi viitoare. Vă îndemn, dragi români, să ne inspirăm din sacrificiile tuturor eroilor noştri şi să găsim puterea şi voinţa de a triumfa asupra oricăror obstacole", spune şeful statului în mesaj.

El subliniază că educaţia tinerelor generaţii în spiritul valorilor pentru care au luptat eroii noştri este esenţială şi ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toţi.

"Libertatea este o moştenire nepreţuită pentru noi, cei care în prezent ne bucurăm de o Românie pe deplin integrată în comunitatea statelor libere şi democratice. Urmând exemplul înaintaşilor noştri, avem obligaţia de a o păstra, prin abnegaţie, dăruire de sine, curaj şi simţ al datoriei, în orice domeniu ne-am desfăşura activitatea. Datoria noastră este de a arăta că am înţeles sensul jertfei lor supreme şi de a menţine vie memoria şi recunoştinţa veşnică faţă de Eroii Neamului", arată preşedintele Iohannis.

Şeful statului exprimă recunoştinţă pentru eroi.

"Suntem profund recunoscători pentru sacrificiul suprem al militarilor români căzuţi în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, cât şi în misiunile internaţionale derulate sub egida organizaţiilor internaţionale, la care România este parte, şi le suntem alături celor răniţi în cadrul acestor misiuni. Transmitem un gând bun şi eroilor noştri care îşi desfăşoară, în prezent, activitatea cu modestie, profesionalism şi devotament, în ţară şi în teatrele de operaţii, demonstrând fermitatea angajamentelor României faţă de aliaţii şi partenerii săi externi şi faţă de valorile democraţiei. Toţi aceşti oameni sunt adevăraţi apărători ai păcii, ai principiilor dreptului internaţional şi, în acelaşi timp, asigură un viitor demn pentru România", mai spune Klaus Iohannis.

Dăncilă: Ziua Eroilor e dedicată celor ce şi-au închinat viaţa, prin jertfă, Patriei şi Naţiunii române

Ziua Eroilor este dedicată nu doar memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară în războaiele secolelor trecute, ci tuturor celor care şi-au închinat viaţa, prin jertfă, Patriei şi Naţiunii române, afirmă premierul Viorica Dăncilă.

"Astăzi, Ziua Eroilor este dedicată nu doar memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară în războaiele secolelor trecute, ci a tuturor celor care şi-au închinat viaţa, prin jertfă, Patriei şi Naţiunii române - eroilor şi martirilor din închisorile comuniste, celor căzuţi ca membri ai rezistenţei armate anticomuniste, din Revoluţia din decembrie 1989, sau militarilor români căzuţi în teatre de operaţii, în misiunile internaţionale asumate de România, în ultimele decenii", se arată în mesajul premierului transmis de Ziua Eroilor.

Premierul reaminteşte că se împlineşte aproape un secol de când România a instituit Ziua Eroilor ca sărbătoare naţională, la început pentru a-i cinsti pe eroii cunoscuţi şi necunoscuţi din Primul Război Mondial, prin sacrificiul cărora a putut fi posibilă Marea Unire de la 1918.

"După 'Pacea de la Versailles' din 1919, România a fost printre primele ţări din Europa care au adoptat măsuri şi au iniţiat acţiuni concrete pentru cinstirea memoriei tuturor eroilor căzuţi pe pământ românesc, inclusiv a celor străini. Cultul eroilor a luat fiinţă, a continuat şi s-a dezvoltat, ulterior, în ţara noastră, după cum stau mărturie numeroasele opere comemorative, printre cele mai cunoscute fiind Mausoleul de la Mărăşeşti sau Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor' din Târgu-Jiu, creaţie a marelui sculptor Constantin Brâncuşi", precizează Dăncilă.

În mesaj se mai arată că Guvernul cinsteşte memoria eroilor şi, prin organizarea de manifestări comemorative, îşi exprimă respectul pentru cei care au apărat libertatea şi integritatea poporului român.

"În această zi, îmi doresc ca fiecare să-şi îndrepte gândurile către cei care şi-au dat viaţa pentru ca naţiunea română să rămână puternică şi demnă. Memorie eternă eroilor români căzuţi la datorie!", îşi încheie Dăncilă mesajul. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Înălţarea Domnului sărbătoare ziua eroilor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
04 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H