ZIUA EUROPEI 2014: Ce poţi să faci în Bucureşti

ZIUA EUROPEI 2014, sărbătorită pe 9 mai, va fi marcată în Bucureşti printr-o serie de evenimente, precum momente artistice de muzică şi dans, conferinţe, festivaluri de film, dar şi prin modificarea temporară a numelor staţiilor de metrou, se arată pe site-ul europa.eu.

08 mai 2014, 14:26
ZIUA EUROPEI 2014: Ce poţi să faci în Bucureşti

ZIUA EUROPEI 2014: Primăria sectorului 6, în parteneriat cu Orchestra Simfonică Bucureşti, va organiza vineri, la AFI Palace Cotroceni, un concert dedicat Zilei Europei. Concertul va începe cu un flashmob pe acordurile „Odei Bucuriei” şi va fi urmat de 45 de minute în care vor fi intepretate cele mai cunoscute piese de muzică simfonică europeană.

Tot vineri, în intervalul 16.00 – 19.00, 28 de staţii de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Călătorii vor fi întâmpinaţi în staţiile de metrou cu momente artistice de muzică şi dans, vor putea viziona expoziţii şi vor avea ocazia să participe la degustări de vinuri şi alte specialităţi. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucureşti. Evenimentul este organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Metrorex, ambasadele şi institutele culturale ale ţărilor membre UE.

De asemenea, în perioada 9 – 15 mai, peste 15.000 de cinefili sunt aşteptaţi să vizioneze proiecţiile din cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Filmului European, ce va avea loc la cinematografele Studio şi Elvira Popescu. Vineri, la gala de deschidere a festivalului, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul „Miss Violence”, în regia lui Alexandros Avranas. Festivalul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi ambasadele şi institutele culturale ale statelor membre UE, precum şi ale ţărilor candidate.

ZIUA EUROPEI 2014: Totodată, vineri, începând cu ora 12.00, în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român din Bucureşti şi la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea vor avea loc vernisajele Salonului Internaţional dedicat Zilei Europei. Cu această ocazie, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti va avea loc lansarea oficială a ediţiei a treia a Festivalului European de Fotografie, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” în parteneriat cu ICR şi cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii.

ZIUA EUROPEI 2014: Şi Sibiul va sărbători Ziua Europei. Astfel, vineri, Piaţa Mare din Sibiu va fi gazda unei expoziţii de artă şi a unor concerte susţinute de elevi ai liceului de artă din oraş. De asemenea, tot în Piaţa Mare, vor fi arborate steagurile statelor membre ale Uniunii Europene şi bannere dedicate Zilei Europei.

Sâmbătă, Reprezentanţa Comisiei Europene în România va participa, prin intermediul Spaţiului Public European, la ONGFest, un eveniment cu tradiţie organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Alegerile europarlamentare vor constitui principala temă de discuţie pentru vizitatorii standului Spaţiului Public European. ONGFest se va desfăşura în perioada 9 – 11 mai în parcul Herăstrău din Bucureşti şi va reuni în jur de 180 de expozanţi din mediul nonguvernamental.

Totodată, duminică, la iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul centrului InfoEuropa, în parteneriat cu Primaria Capitalei, prin Centrul de Proiecte Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret Proedus, parcul Cişmigiu din Bucureşti va găzdui reprezentanţi ai statelor membre UE, care vor oferi informaţii trecătorilor de la standurile special amenajate în centrul parcului. Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European vor participa, de asemenea, la eveniment prin intermediul Spaţiului Public European şi vor pune accent pe viitoarele alegeri europarlamentare în informaţiile oferite.

ZIUA EUROPEI 2014: Pe 16 mai, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România (sala Titulescu) va avea loc festivitatea de premiere a celor mai bune activităţi organizate de unităţile de învăţământ cu prilejul Zilei Limbii Materne. La eveniment vor fi invitate echipele unităţilor de învăţământ selectate şi vor fi rostite discursuri ale iniţiatorilor proiectului, partenerilor şi invitaţilor.

De asemenea, tot pe 16 mai, Reprezentanţa Comisiei Europene în România va sprijini conferinţa organizată de Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană pe tema provocărilor cu care se confruntă familiile europene în contextul crizei economice actuale. Cu acest prilej, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, va susţine discursul introductiv al evenimentului, la care sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi ai direcţiilor generale pentru afaceri sociale şi politică regională din cadrul Comisiei Europene.

În plus, pe tot parcursul lunii mai, centrele Europe Direct din Bucureşti şi din ţară vor organiza o serie de evenimente, majoritatea fiind dedicate Zilei Europei.

ZIUA EUROPEI 2014: Primăria Sectorului 2 şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov organizează vineri, la sediul instituţiei administraţiei publice de sector, activităţi sub titulatura „Ziua Europei, ziua păcii şi unităţii în Europa”. Vor avea loc, astfel, un seminar privind vocaţia europeană a regiunii Bucureşti-Ilfov şi dezvoltarea acestei regiuni cu ajutorul Programului Operaţional Regional co-finanţat prin Programul European de Dezvoltare Regională, o expoziţie cu imagini din proiectele cu finanţare europeană implementate în acestă regiune, dar şi o alta cu desene realizate de elevi, cu tema „Şcoala mea, şcoală europeană”. Elevii cu cele mai reuşite desene vor fi premiaţi, în timp ce alţi şcolari vor susţine un program artistic cu cântece şi dansuri din diverse regiuni europene.

Pentru Ziua Europei, reprezentanţii administraţiei publice a Sectorului 3 au pregătit concertul de muzică clasică „Muzica Europei – de la Poema Română la Carmina Burana”. Evenimentul are loc, vineri seară, în Parcul Titan – Parcul Artelor şi este susţinut de Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirijorului Benoit Fromanger, corul Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, şi soliştii Robert Nagy, Iordache Basalic şi Irina Ionescu. Concertul va include piese din creaţia muzicală europeană semnate de unii dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai României, Angliei, Italiei, Franţei, Austriei, Poloniei, Belgiei, Norvegiei şi Germaniei, organizatorii susţinând că momentul de excepţie al concertului va fi interpretarea, pentru prima dată în aer liber, într-un parc bucureştean, a unui fragment din „Carmina Burana” de Carl Orff.

Totodată, în cadrul programului „Luna Mai – Luna Europei”, Primăria Sectorului 3 mai organizează, în weekend-ul 17-18 mai, două concerte folclorice.