Ziua Femeii, o sărbătoare inventată de comunişti GALERIE FOTO

În prezent, Ziua Femeii este o ocazie pentru a sărbători reprezentantele sexului frumos, pentru a le oferi flori sau cadouri. În trecut, ziua de 8 martie însemna cu totul altceva: Ziua Femeii era o sărbătoare inventată de mişcarea socialistă, pentru a promova egalitatea femeilor cu bărbaţii şi nu pentru a celebra feminitatea, mamele sau iubirea.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 19:34

În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională pe 8 martie. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărîtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.

Pe 8 martie se sărbătoreşte în toată lumea ziua femeii. Reprezentantele sexului frumos primesc flori, cadouri şi se organizează evenimente speciale în cinstea lor. Pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a femeii are implicaţii istorice şi politice, fiind sărbătorită de aproape 90 de ani.

Sărbătoarea a fost iniţial inspirată de o comemorare a femeilor care muncesc, organizată de feministele socialiste din Statele Unite. În anul 1911 o socialistă germană, Klara Zetkin, a organizat pentru prima oară ceea ce se va numi ziua Internaţională a femeii. În anul acela, în luna martie, femei din Germania, Austria, Danemarca, Rusia şi alte ţări europene au organizat o serie de marşuri şi demonstraţii pentru a promova drepturile femeii în lume.

Pe măsură ce ideea acestui eveniment anual lua amploare în toată lumea, femeile au început să adauge şi alte idei cauzelor pentru care militau, o zi pe an. La 8 martie 1917 sute de femei din Rusia au au condus ample demonstraţii pe străzile din Sankt Petersburg, cerând pâine şi pace. Alexandra Kolontai -care la vremea respectivă îndeplinea funcţia de ministru în primul guvern al Uniunii Sovietice – a fost aceea care care l-a convins pe Lenin să proclame ziua de 8 martie ziua oficială a femeii. În Statele Unite Ziua Internaţională a femeii a fost celebrată între anii 1910 şi 1920, dar apoi obiceiul şi-a pierdut din popularitate.

În anul 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a început oficial să sponsorizeze diverse evenimente sub sigla de Ziua Internaţională a Femeii.

Ziua Femeii era sărbătorită cu precădere în Estul Europei, Rusia şi în fostele ţări sovietice. De exemplu, în România, în 1978, ziarul „Scânteia”  dedica o pagină întreagă femeilor, iar titlul său era un citat din Nicolae Ceauşescu: „Partidul şi statul acordă o mare atenţie condiţiilor de muncă şi de viaţă ale femeilor, creării cadrului corespunzător pentru ca ele să poată lua parte activă la întreaga viaţă economică şi social-politică a ţării” .

În prezent, în multe zone, ziua şi-a pierdut nuanţa politică şi a devenit o simplă ocazie pentru ca bărbaţii să îşi arate dragostea faţă de femei, într-un amestec de Ziua Mamei cu Ziua Îndrăgostiţilor.

În alte regiuni, însă, reprezintă încă o ocazie pentru a lupta pentru drepturile  femeilor. În India, aproximativ 25 .000 de mirese sunt arse în fiecare an pentru că zestrea lor nu satisface cerinţele mirelui. În mai multe ţări printre care Pakistan, Liban, Siria sau Irak femeile care au fost victimele unui viol sunt ucise de membrii propriilor familii.

În România şi Bulgaria, se mai păstrează încă obiceiurile din timpul comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.