Ziua în care pământul s-a zguduit: Japonia a comemorat 67 de ani de la atacul de la Nagasaki

Japonia comemorează 67 de ani de la atacul nuclear de la Nagasaki. Peste 150.000 de oameni au fost ucişi atunci în bombardamentul care zguduit o lume întreagă.

RomaniaTV.net
09 aug. 2012, 15:09
Ziua în care pământul s-a zguduit: Japonia a comemorat 67 de ani de la atacul de la Nagasaki

În catedrala din Nagasaki, călugăriţele au intonat imnuri în memoria victimelor. În Parcul Păcii s-au strâns sute de copii, bătrâni, reprezentanţi a zeci de ţări şi înalţi oficiali. Printre ei, şi premierul japonez Yoshiko Noda. Mai mulţi porumbei au fost eliberaţi pentru a simboliza speranţa de pace.

Participanţii au ţinut un minut de reculegere. Un clopot a sunat la 5.02 (ora României), când a fost lansată bomba în urmă cu 67 de ani. „Cred că amintirile oamenilor au început să se şteargă, aşa că sper că mai mulţi oameni vor vizita locuri ca acesta şi îşi vor aduce aminte”, a spus unul dintre participanţi.

Comemorarea intervine pe fondul unei dezbateri aprinse în Japonia, în legătură cu energia nucleară. Premierul şi-a luat angajamentul să reducă dependenţa ţării de această formă de energie.

„Vom face tot ce putem pentru a reface baza vieţii oamenilor prin măsuri precum decontaminarea, astfel încât Japonia să se poată întoarce la viaţa normală, cât mai repede posibil. Pentru aceasta, lucrăm la o politică economică ce va scădea dependenţa noastră de energia nucleară şi va linişti cetăţenii”, a declarat premierul Yoshiko Noda.

Pe 6 august 1945, SUA au lansat o bombă atomică deasupra Hiroshimei, iar pe 9 august, deasupra Nagasaki. Japonia s-a predat şase zile mai târziu, ceea ce a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.