ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR: Ce trebuie să faci de Valentine’s Day

ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR. Motorul de căutare Google le urează utilizatorilor săi "La mulţi ani de Ziua îndrăgostiţilor", vineri, printr-un logo special, în care internauţii sunt invitaţi să îşi prepare ciocolata preferată şi să o ambaleze într-o cutie în formă de inimă, pe care să o distribuie apoi pe reţele de socializare.

RomaniaTV.net
14 feb. 2014, 04:53
ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR: Ce trebuie să faci de Valentine’s Day

ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR. Noul logo interactiv al Google este realizat sub forma unei animaţii, în care un personaj masculin îi oferă iubitei lui o inimă roşie.

„La mulţi ani de Ziua îndrăgostiţilor! Creează ciocolată!” – este mesajul transmis de Google România utilizatorilor săi, vineri, de Valentine’s Day.

Dacă apasă pe inima din centrul logoului Google, utilizatorii intră într-un joc prin intermediul căruia pot să îşi prepare ciocolata preferată, pe care o pot ambala ulterior într-o cutie roşie în formă de inimă. Cutia poate fi distribuită apoi pe reţelele de socializare Google+, Facebook şi Twitter.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR sau Valentine’s Day este ziua în care, în fiecare an, îndrăgostiţii din toată lumea îşi fac cadouri dintre cele mai diverse, celebrând astfel dragostea care îi leagă, însă această sărbătoare nu a avut dintotdeauna o importanţă deosebită, ci a prins contur odată cu trecerea timpului.

ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi.

Însă sărbătoarea rămâne asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuţie, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu „al tău Valentin”, în semn de bun rămas.

ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR. Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 şi 15 februarie, reprezintă „strămoşul” Zilei îndrăgostiţilor de astăzi. Această sărbătoare ajuta la purificare şi fertilitate şi implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre şi biciuirea femeilor care îşi doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I în 494, această sărbătoare a fost înlocuită de Valentine’s Day.

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.

La origine, sărbătoarea care celebrează ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR a fost de fapt cea a celibatarilor. Această zi reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri. Pasul următor era să se căsătorească.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”. Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

În Evul Mediu, de Ziua îndrăgostiţilor, atât băieţii, cât şi fetele trăgeau la sorţi un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate „bizare” de Ziua îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

De-a lungul timpului, de ZIUA INDRĂGOSTIŢILOR au fost dăruite o mulţime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil.

Totodată, Ziua îndrăgostiţilor este momentul pe care peste 220.000 de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

ZIUA INDRAGOSTITILOR: Tradiţii în jurul lumii

În Vietnam, de exemplu, există un alt mod de a sărbători Valentine’s Day, pe lângă cele deja cunoscute. Cuplurile se îmbracă de Ziua Îndrăgostiţilor în același stil și/sau în aceeaşi culoare.

În Japonia există două Zile ale Îndrăgostiților. Pe 14 februarie, fetele oferă ciocolată neagră băieţilor pe care îi plac. Pe 14 martie, „Ziua Albă”, băieții oferă prăjituri sau ciocolată albă fetelor de care sunt îndrăgostiţi.

Citeşte şi Ziua Îndrăgostiţilor: Ce destinaţii au ales românii pentru Valentine’s Day

Pe parcursul zilei de 14 februarie, tradiția spune că femeile dau bărbaţilor daruri de ciocolată. Cu toate acestea, tipul de ciocolată dăruit depinde în mare măsură de natura relației. Giri-choko este cumpărată pentru şefi, colegi și prieteni apropiaţi de sex masculin. Giri înseamnă „obligație” și, prin urmare, aceste bomboane de ciocolată nu poartă nicio asociere romantică. Prin contrast, Honmei-choko este dăruită iubiților sau soților. Aceste bomboane de ciocolată sunt foarte speciale, deoarece sunt realizate manual de către femei. Barbaţii care primesc Honmei-choko de Ziua Indrăgostiţilor sunt foarte norocoşi.

O lună mai târziu, în Ziua Albă (14 martie), bărbaţii vor face daruri care sunt de cel puțin de două sau trei ori mai valoroase decât darurile primite de Ziua Îndrăgostiților. Termenul sanbai gaeshi („întoarce de trei ori”) este folosit pentru a descrie această regulă. Dacă nu se întoarce darul, gestul este perceput ca o dorinţă a bărbatului de a se plasa într-o poziție de superioritate, chiar dacă sunt prezentate scuze. Oferirea unui cadou de valoare egală este considerată ca fiind o modalitate de a spune că vrei să închei relația. Inițial se dăruiau doar bomboane de ciocolată, dar acum şi bijuteriile, accesoriile, îmbrăcămintea și lenjeria sunt daruri acceptabile în Ziua Albă.

În Coreea de Sud, similar cu Japonia, femeile dau ciocolata bărbaţilor, pe 14 februarie, iar bărbații dăruiesc dulciuri femeilor pe 14 martie (Ziua Albă). Pe 14 aprilie (Ziua Neagră), cei care nu au primit nimic pe 14 februarie sau pe 14 martie merg la un restaurant chinezesc pentru a manca tăiţei negri (자장면 jajangmyeon) și „plâng” faptul că sunt singuri. Coreenii sărbătoresc şi Ziua Pepero pe 11 noiembrie, atunci când cuplurile tinere îşi dăruiesc prăjiturele Pepero. 14 a fiecărei luni marchează o sărbătoare a dragostei în Coreea, cu toate că cele mai multe dintre ele sunt obscure. Din ianuarie până în decembrie: Ziua Lumânărilor, Ziua Îndrăgostiților, Ziua Albă, Ziua Neagră, Ziua Trandafirilor, Ziua Sărutului, Ziua de Argint, Ziua Verde, Ziua Muzicii, Ziua Vinului şi Ziua Îmbrăţişărilor.

În alte țări, cum ar fi Bangladesh, Nepal și India, nu toată lumea are voie să sărbătorească această zi. Studenţii pot sărbători cum doresc, dar elevii din licee nu au voie, în mod normal, să sărbătorească Ziua Îndrăgostiţilor. Unii oferă bileţele de dragoste iubitelor lor, chiar dacă acest lucru nu este permis. În cazul în care elevii sunt prinși, ei a primesc un avertisment și părinții lor sunt informaţi despre povestea lor de dragoste.

În unele părți din Republica Dominicană și El Salvador prietenii şi familia joacă anumite jocuri speciale. Jocul practicat în Republica Dominicană este numit „Angelito”. Dominicanii rup bucăți de hârtie și scriu numele unei alte persoane, fie fată sau băiat. Apoi, fiecare jucător îi oferă „Angelito-ului” lui/ei un cadou.

În El Salvador, jocul este la fel, dar cu un nume diferit. Aici jocul se numeşte „Amigo Secreto” (prieten secret).

În Spania, numai oamenii îndrăgostiţi primesc și oferă cadouri. Prietenii sau familia nu sunt incluşi în tradiţiile de Valentine’s Day.

În Finlanda, Ziua Îndrăgostiților este numită „Ystävänpäivä”, care înseamnă „Ziua prieteniei”. Spre deosebire de multe alte țări în care Ziua Îndrăgostiților este în principal o zi a „romantismului”, în Finlanda este, de asemenea, ziua în care prietenii apropiați îşi trimit reciproc cărți și cadouri. Chiar și așa, este o zi populară pentru finlandezi să se logodească şi să se căsătorească.

Chiar dacă multe țări au o zi specială pentru îndrăgostiţi, sunt unele țări care nu sărbătoresc cuplurile.

Chinezii nu știu ce este Ziua Îndrăgostiților până nu ajung în Statele Unite ale Americii sau în alte locuri unde se serbează Valentine’s Day.

ZIUA INDRAGOSTITILOR: Horoscopul zilei de 14 februarie

Berbec 
Cu Luna aflată tocmai în sectorul iubirii, n-ai cum să nu te bucuri de o zi specială, plină de afectivitate şi nu este exclus ca o veche prietenie să se transforme brusc într-o poveste de dragoste. Dacă nu este cazul, poţi reaprinde din nou flacăra pasiunii într-o relaţie ce alunecă pe pantă monotoniei. Dar, ca să te poţi bucura pe deplin, trebuie mai întâi să-ţi învingi frica de respingere sau senzaţia că trebuie să deţii controlul la nivel emoţional în orice moment. 

Taur 
Astăzi vei descoperi că cea mai mare bucurie şi satisfacţie personală nu vin din zona socială, pe care te axezi de ceva vreme, ci din zona familiei. În intimitatea căminului îţi poţi revărsa asupra celor dragi sentimentele pline de căldură dacă îţi permiţi luxul să devii mai degajat, mai puţin tensionat. Practic, ai ocazia de a întări legăturile dintre voi şi de a clarifica împreună cu partenerul de viaţă nevoile voastre afective, dar şi responsabilităţile vieţii de familie. 

Gemeni 
Tentaţia de a-ţi expune cu voce tare ideile şi convingerile, cel mai probabil avangardiste, va fi irezistibilă astăzi şi vei capta cu siguranţă atenţia celor din jur. Greul începe din momentul în care trebuie să pui în practică zilnică tot ce ai susţinut cu atâta pasiune, să vii cu argumente solide şi viabile care să convingă. E recomandabil să pui accent pe concentrare dar şi pe flexibilitate pentru că foarte probabil vor apărea modificări neaşteptate în program. 

Rac 
Siguranţa financiară este un subiect important pentru tine şi ai ocazia să profiţi de această perioadă în care creativitatea este la cote înalte, să pui la punct un plan cu potenţial din punct de vedere al creşterii veniturilor. Preocupat fiind de asta, deşi sentimentele tale sunt intense şi autentice, parcă nu-ţi permiţi să te relaxezi prea mult şi să te bucuri de viaţă. Poate ar trebui să accepţi provocarea de a încerca să te valorizezi mai mult şi a te iubi pentru ceea ce eşti. 

Leu 

Luna plină ce se formează în propriul semn te îndeamnă să te concentrezi în primul rând pe propria persoană, pe nevoile tale şi pe ceea ce te face să te simţi apreciat de către ceilalţi. Dacă acasă lucrurile par să scârţâie, ori lucrezi la consolidarea legăturilor, ori te hotărăşti să te desprinzi dacă nu mai poţi salva nimic. Expresivitatea şi modul cum şti să te pui în valoare vor atrage mulţi admiratori, dar trebuie să-ţi temperezi înflăcărarea şi să laşi lucrurile să vină treptat. 

Fecioara 
Poate pare ciudat dar astăzi ai putea să găseşti bucurie retrăgându-te din agitaţia din jurul tău. Oricum treci printr-o perioadă în care eşti mai reţinut în a-ţi afişa gândurile, dar ai putea să încerci să scrii despre ceea ce te preocupă şi să tragi nişte învăţăminte din ceea ce nu a mers bine până acum. Lucrul în linişte la creşterea puterii personale îţi va aduce ulterior şi recunoaşterea publică; mai puţină socializare nu înseamnă că nu poţi petrece o zi relaxantă. 

Balanţă 
Cel mai bun mod de a petrece această zi este în compania prietenilor fiindcă nu poţi rata ocazia de a te face remarcat şi de a te bucura de atenţia celor din jur. Unii ar putea avea nevoie de susţinere financiară şi, cu dispoziţia ta generoasă, ai putea să le dai şi haina de pe tine dacă nu treci emoţiile prin filtrul raţiunii. Încearcă să te bucuri de o conversaţie plăcută, de împărtăşire a viselor privind viitorul, dar nu uita nici de aspectele practice ale existenţei. 

Scorpion 
Cu Luna aflată în zona carierei şi a imaginii publice, te poţi pune în valoare prin asumarea poziţiilor de conducere dar şi prin puterea de persuasiune. Şi, dacă simţi că unii te contestă din umbră, vei fi provocat să-ţi regăseşti încrederea personală şi să îţi asumi responsabilităţi care-ţi vor aduce respectul. Important este să nu dramatizezi situaţiile, să-ţi păstrezi obiectivitatea, pentru că în mod inevitabil vei fi afectat de percepţia celor din jur vizavi de tine. 

Săgetător 

Orice îţi oferă posibilitatea de a mai câştiga noi experienţe personale, fie din zona spiritualităţii sau pur şi simplu călătorind şi descoperind meleaguri neexplorate, îţi aprinde instant pasiunea. Nici apariţia unui idile nu este exclusă cu această ocazie, dar înainte de a trece la un nivel mai serios trebuie să faci ordine în debaraua sufletului, debarasându-te de tot balastul emoţional care te împiedică să capeţi o nouă perspectivă în zona relaţională. 

Capricorn 
Astăzi vei pune accentul în mod deosebit pe subiecte precum intimitate şi interacţiuni profunde, de tipul sufletului pereche. Dacă te-ai confruntat cu blocaje emoţionale sau ţi-a fost teamă de mai multă implicare, acum îţi poţi lua inima în dinţi, experimentând o relaţie sentimentală la un alt nivel. Totuşi, evită să faci prea repede promisiuni, păstrând o viziune realistă asupra relaţiei şi a paşilor necesari pentru îndeplinirea unor vise comune de viitor. 

Vărsător 
Cum sfera relaţională este adusă zilele acestea în centrul atenţiei şi deschiderea spre romantism va fi evidentă. Şi, fiind mai atent că de obicei atât la nevoile tale dar şi ale partenerului, îţi vei putea face o impresie mai clară asupra legăturii voastre, chiar dacă ţi se declara cu patos iubire şi se fac promisiuni măreţe. Chiar e indicat să te bucuri de aceste momente intense atâta timp cât nu scapi din vedere aşteptările tale legate de statutul relaţiei voastre. 

Peşti 

Astăzi îţi poţi face ziua mai frumoasă găsind bucurie în activităţi care au că scop ajutorarea unor oameni aflaţi în dificultate. Sau te poţi folosi de dispoziţia ludică, s-o împleteşti cu inventivitatea, uşurându-ţi sarcinile de serviciu. Important este să fii mai optimist şi să lucrezi mai mult la capitolul încredere personală, câştigând astfel satisfacţie şi respectul colaboratorilor. Poţi de asemenea să ai în vedere pentru viitor un stil de viaţă mai sănătos. 

 

MESAJE DE ZIUA INDRAGOSTITILOR: Top 10 urari pe care sa le trimit iubitei de Valentine’s Day

1. Daca as planta o floare, de fiecare data cand ma gandesc la tine, as merge acum printr-o gradina plina de flori, fara sa ii mai gasesc capatul.

2. Cineva a intrebnat ce ii face pe oameni fericiti. Unii au raspuns ca bogatia, altii – celebritatea. Ma gandeam la asta atunci cand am primut SMS-ul de la tine. Am zambit si am raspuns ca pe mine asta ma face fericit.

3. M- am uitat in portofel si era gol, m-am uitat in buzunar si am gasit doar cateva monede,m-am uitat in inima si te-am gasit pe tine.Abia atunci am realizat cat de bogat sunt!

4. Chiar daca am tuse, durere-n gat, frisoane si stari de oboaseala, cu sau fara gripa porcina…dragostea pentru tine ma baga-n boala.

5. Esti un trandafir crescut in inima mea. Promit sa-ti fiu aer, apa, pamant. Dar tu trebuie sa-mi promiti ca vei inflori numai pentru mine.

6. Voi merge alaturi de tine pe strada cu o conditie: ascundeti aripile pentru ca lumea sa nu stie ca esti ingerul meu!

7. Te iubesc cu foc de cand eram cat Boc, multi ne-au improscat cu laturi dar noi ne-am simtit siguri pe noi…ca Videanu intre borduri.

8. Nu iti voi scrie o poezie, nu voi folosi cuvinte alese… iti voi spune doar ca TE IUBESC mai mult decat orice.

9. Ceea ce-ti scriu acum nu sunt cuvinte, sunt bucati de suflet si minte, caci dragostea nu se scrie se simte. Te iubesc!

10. Te-am cunoscut in clipe grele,
Cand sufletul mi-era pustiu,
Si m-am indragostit de tine,
Fara sa vreu fara sa stiu.

Ziua Îndrăgostiţilor: 5 idei de întâlniri altfel

Picnic în parc de Ziua Îndrăgostiţilor

Cu vremea asta de afară îţi sugerez un picnic!? Desigur! Luaţi o sticlă de vin roşu, două pahare, poate câteva gustări şi mergeţi în parcul vostru preferat. Găsiţi o băncuţă cu vedere spre lac şi bucuraţi-vă de timpul petrecut împreună. Îmbracă-te gros, dar dacă totuşi ţi se face frig, cu siguranţă iubitul tău te va ţine în braţe.

Seară de jocuri electronice

Vă plac jocurile pe computer, Playstation sau Xbox? Atunci ce ziceţi să evitaţi cu totul localurile din oraş şi să vă adunaţi pentru o seară de jocuri? Mulţi terapeuţi şi consilieri de cuplu recomandă îndrăgostiţilor să facă multe lucruri împreună, în special din cele distractive, pentru că astfel se vor apropia mai uşor. Dacă jocurile pe tv sau PC nu vă sunt pe plac, cu siguranţă găsiţi numeroase localuri cu biliard, ping-pong, foosball sau chiar Laser Tag.

Treasure hunt cu inimioare de Ziua Îndrăgostiţilor

Dacă vă place să fiţi romantici, atunci îi poţi pregăti o surpriză tare plăcută: trimite-i mesaje cu tot felul de ghicitori şi de fiecare dată când răspunde corect, promite-i un sărut, o îmbrăţişare sau o mângâiere. Până vă întâlniţi, cu siguranţă îi vei datora destul de multe gesturi tandre, pe care el va aştepta cu nerăbdare să le primească.