ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR 2014: Femeile care CONDUC LUMEA GALERIE FOTO

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR 2014: Din ce în ce mai multe femei ajung să ocupe funcţii înalte, rezervate printr-un fel de tradiţie bărbaţilor. Ele sunt femeile care şi-au făcut o carieră din politică şi au ajuns să ocupe funcţiile cele mai înalte din statele lor. Iată cine sunt ele!

RomaniaTV.net
07 mart. 2014, 10:47

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR 2014. Michelle Bachelet a revenit la Preşedinţia statului Chile după ce a învins-o în cursa electorală pe contracandidata sa, Evelyne Matthei.

Cristina Fernandez câştigă în octombrie 2007, din primul tur de scrutin,  alegerile pentru funcţia de preşedinte al Argentinei. Soţul său este fostul preşedinte al Argentinei, Nestor Kirchner. În prezent, suferă de o scădere a popularităţii şi adoptă măsuri de intervenţie a statului în economie, încercând să impulsioneze astfel creşterea economică a ţării.

Dilma Rousseff devine prima femeie presedinte al Braziliei, in 2011, fiind desemnata drept succesoare a preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

Laura Chincilla este prima femeie presedinte a statului Costa Rica, câştigând alegerile din 2010 cu o platformă conservatorare, bazată pe valorile Bisericii Romano-catolice.

 

Portia Simpson-Miller revine, în 2011, în poziţia de prim-ministru al statului Jamaica. Primul său mandat de prim-ministru a început în 2006, dar a încetat la scurt timp, prin pierderea alegerilor din 2007. 

 

Kamla Persad-Bissessar devine prim-ministru în Trinidad Tobago, în 2010, câştigând alegerile din opoziţie, după aproape 40 de ani de dominare a scenei politice de către partidul Mişcarea Naţională Populară.

Joyce Banda se afirmă ca fiind prima femeie preşedinte a statului African Malawi, fiind în acelaşi timp o susţinătoare fermă a drepturilor femeilor.

Ellen Johnson Sirleaf, cunoscută drept „Doamna de Fier”, este preşedintele statului African Liberia începând cu 2005 şi a devenit laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2011.

Sheikh Hasina revine in 2009 in funcţia de prim-ministru în Bangladesh, după lupta electorală acerbă din decembrie 2008 cu o altă femeie politician, Gegum Khaleda Zia.  

 

Park Geun-hye, fiica fostului preşedinte al Coreei de Sud Park Chung-hee, devine la rândul ei preşedinte în Coreea de Sud, în decembrie 2012.

 

Yingluck Shinawatra câştigă, din opoziţie, fotoliul de prim-ministru al Thailandei, în 2011, fiind prima femeie prim-ministru a acestei ţări.

 

Helle Thorning-Schmidt îşi asigură printr-o alianţă electorală poziţia de prim-ministru în Danemarca, începând cu 2011.  În fotografie apare alături de Barack Obama şi David Cameron, cu ocazia ceremoniei de comemorare a lui Nelson Mandela.

Dalia Grybauskaite devine prima femeie preşedinte din Lituania, în Mai 2009, câştigând cu o majoritate de circa 70% cursa prezidenţială.

Angela Merkel, cancelarul german, îşi reînnoieşte pentru a treia oară mandatul de cancelar în septembrie 2013, fiind cunoscută în lumea întreagă pentru pragmatismul şi realismul său. În Germania este cunoscută sub apelativul “Mutti – mama a naţiunii”

Ema Solberg devine prim-ministru al Norvegiei în 2013. Jumătate din membrii cabinetului său sunt femei, respectând astfel principiul egalităţii şi non-discriminării pe criterii de gen.

Alenka Bratusek devine prim ministru al Sloveniei în 2013, după un scandal legat de corupţie şi de măsurile de austeritate impuse de fosta coaliţie de centru-dreapta din această ţară.

Vezi şi Viaţa unei femei într-un singur minut. Filmuleţul care a şocat lumea VIDEO