Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor: „Trebuie să ne amintim de efectele devastatoare ale urii rasiale”

Ministerul Afacerilor Externe a adus, marţi, un omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, Mihnea Constantinescu, a declarat că statele trebuie să treacă la acțiuni hotărâte pentru protejarea siturilor comemorative aflate în pericol, întrucât educația corectă și etică despre Holocaust include conservarea lor "cu respect și demnitate".

02 aug. 2016, 16:12

Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, a fost marcată, marţi, la monumentul „Memorialul Victimelor Holocaustului în România” din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii comemorative. Evenimentul a fost organizat de Agenţia Naţională pentru Romi, agenţie guvernamentală aflată în coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului.

Cu acest prilej au fost prezentate mesajul Prim-Ministrului României de către Valeriu Nicolae, secretar de stat şi discursul preşedintelui ANR, Daniel Vasile, urmate de ceremonia depunerii de coroane de flori din partea reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului României, ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, ai supravieţuitorilor romi ai deportărilor în Transnistria, precum şi ai mai multor organizaţii neguvernamentale.

În mesajul său, Prim-Ministrul Dacian Cioloş a evocat faptul că „este necesar să ne reamintim de cumplitele suferinţe îndurate de romii din România, cât şi cei din Europa, în perioada Holocaustului. Doresc să aduc un omagiu memoriei victimelor din acea perioadă şi să îmi exprim solidaritatea cu supravieţuitorii acelor tragice evenimente. Comemorarea de astăzi este din păcate încă necesară, avem nevoie ca societate să ne amintim periodic de efectele devastatoare ale urii rasiale şi pericolului ideologiilor extremiste. Evenimentul de astăzi este nu numai o expresie a înţelegerii de către societatea românească a tragediei Holocaustului, dar şi o modalitate de păstrare mereu vie a memoriei victimelor, pentru ca astfel de fapte criminale să nu se mai repete vreodată. Este important să subliniem că, în acest an, comemorarea are loc în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului„.

Președintele Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, Mihnea Constantinescu, a spus că statele trebuie să continue să facă mai mult pentru a comemora victimele din rândul populației roma și sinti, potrivit unui comunicate emis de Ministerul Afacerilor Externe.

Istoria acestor locuri memoriale, unele aflate acum în pericol, trebuie să facă parte din eforturile mai largi privind educația despre consecințele indiferenței și ale rasismului„, a adăugat Constantinescu, într-o declarație comună cu directorul Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Michael Georg Link, cu ocazia comemorării genocidului împotriva populației roma și sinti.

La rândul său, Link a afirmat că mai buna înțelegere a fenomenului Holocaustului și a efectelor sale asupra diferitelor comunități poate ajuta la consolidarea empatiei și poate promova politicile de egalitate și nediscriminare.

În mod pozitiv, în ultimii ani, am văzut o creștere a atenției acordate de statele OSCE comemorării genocidului roma și sinti și educației despre acest fapt îngrozitor. Aceste forme de comemorare și de educație trebuie împărtășite pe scară largă și multiplicate„, a arătat Michael Georg Link.

După cum precizează MAE, cei doi oficiali au solicitat guvernelor să asigure protecția și conservarea siturilor comemorative ale victimelor roma și sinti și să includă istoria acestora ca parte integrantă a educației referitoare la drepturile omului și la drepturile civice din țările lor.

De asemenea, ei au subliniat că „recentele evoluții, inclusiv creșterea îngrijorătoare a retoricii publice xenofobe și a rasismului, arată cât de importantă este crearea unor alianțe puternice între comunități diferite„.

Anul acesta se comemorează 72 de ani de la tragicele evenimente din 2 august 1944, când aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În amintirea acestui tragic eveniment, ziua de 2 august a devenit cunoscută drept Ziua internațională de comemorare a genocidului romilor.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate orice act cu caracter rasist și îndeamnă la asumarea responsabilității comune de a înlătura prejudecățile și de a lupa împotriva discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist.