Ziua învestirii, în „săptămâna smereniei”. Ponta, către Ungureanu: Să nu fiţi un nou Boc

Cu un scor destul de strâns, Cabinetul Ungureanu a trecut de Parlament, într-o şedinţă din care au lipsit certurile dintre putere şi Opoziţie şi confruntările pe procedură. Lucrurile au mers strună, iar surpriza a venit de la liderul PSD, Victor Ponta. Venit în Parlament pentru a explica absenţa Opoziţiei, Ponta a ţinut un discurs lung, în care a renunţat la accentele vehemente, mergând până la a evoca o posibilă colaborare a USL cu noul Guvern.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 09:16
Ziua învestirii, în „săptămâna smereniei”. Ponta, către Ungureanu: Să nu fiţi un nou Boc

UPDATE 14.22: Cabinetul Ungureanu a fost votat de Parlament.

UPDATE 14.20: Votul s-a încheiat. Potrivit unei estimări a jurnaliştilor Romania TV, Guvernul va trece cu 238 de voturi.

UPDATE 13.45: A început votul. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 13.35: Mihai Răzvan Ungureanu a revenit la microfon şi a arătat că se aşteaptă ca votul aleşilor să contureze realitatea că este nevoie de altceva. Ungureanu a spus că liderul PSD, Victor Ponta, „un om din aceeaşi generaţie cu mine şi cu un număr de membri ai Guvernului”, „a dialogat cu mine aşa cum mi-am dorit şi eu, aşa cum şi-a dorit şi domnia sa”.

– Premierul desemnat i-a răspuns lui Ponta la întrebările ridicate de acesta. „Nu sunt adept al măsurilor care bruschează Parlamentul, dar pentru a nu mai avea asumări de răspundere, aş fi vrut să fiu asigurat că această jumătate de sală va fi plină, nu goală. Cooperarea transpartinică nu se poate realiza printr-o prezenţă şi printr-o absenţă., a spus Ungureanu.

– El şi-a exprimat speranţa că va avea sprijinul PSD pentru o perioadă de lungă durată. „Nu pot decât să mulţumesc.”

– „Acest program de guvernare se adresează cetăţenilor români. Pentru ei mi-am sacrificat timpul, tot ce puteam avea ca resursă politică şi sper să îi văd în scurtă vreme mulţumiţi de activitatea Guvernului.”

După răspunsul lui Ungureanu, Victor Ponta s-a apropiat şi i-a strîns mâna, urmat de liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sârbu şi cel de la Cameră, Mircea Duşa.

UPDATE 13.20 Preşedintele UNPR, Cristian Diaconescu, l-a îndemnat, în discursul său din şedinţa plenului, pe premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, să păstreze „rezerva” faţă de „declaraţiile de afecţiune superficială” ale liderului PSD, Victor Ponta. „Domnule prim-ministru, vă felicit pentru faptul că am auzit astăzi, în această aulă, şi o serie de intervenţii, indiferent de culoarea lor politică, prin care s-a promis sprijinul în ce priveşte o serie de măsuri necesare în actul de guvernare. (…) Vă îndemn să priviţi cu rezervă retorica de acest gen cu atât mai mult cu cât atunci când vorbim, de exemplu, de lupta împotriva corupţiei puteau fi făcute nişte lucruri la nivelul administraţiei locale şi nu au fost făcute”, a spus Diaconescu.

UPDATE 13.10 Nici deputatul PDL Georgică Dumitru nu participă la şedinţa Parlamentului. Conform reprezentanţilor democrat-liberali, Georgică Dumitru este internat în spital. De la votul de învestitură mai absentează democrat-liberalul William Brânză şi udemeristul Verestoy Attila. Prin urmare, coaliţia are 239 de parlamentari care pot fi prezenţi la şedinţă. După înregistrarea demisiei Teodorei Trandafir, Parlamentul are 463 de senatori şi deputaţi, ceea ce înseamnă că pentru învestirea Cabinetului Ungureanu sunt necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari, iar formaţiunile din coaliţia guvernamentală numără 243 de parlamentari.

UPDATE 13.45: Cseke Attila (UDMR) a spus că România are nevoie de stabilitate şi echilibru în guvernare. „Nu aş spune că au fost reţineri în UDMR, deşi unele luări de poziţie poate că au lăsat această impresie. Toţi am considerat că acest guvern este unul aflat în faţa unei provocări şi a unei oportunităţi extraordinare: punctarea şi rezultatelor obţinute în ultimii doi ani”, a precizat udemeristul.

UPDATE 12.20: Senatorul independent Mircea Geoană a anunţat că va vota împotriva Guvernului. Deputatul din grupul minorităţilor, Ovidiu Ganţ, nu va participa la votul de învestitură, în urma recomandării ce i-a fost făcută de către Forumul Democrat al Germanilor din România.

UPDATE 12.00 Victor Ponta, liderul PSD, prezent în plenul Parlamentului, a susţinut că decizia USL în ceea ce priveşte situaţia politică rămâne neschimbată. „Noi am considerat că alegerile anticipate şi demisia preşedintelui Traian Băsescu sunt soluţia actualei crize politice”, a spus Ponta.

– „Domnule Ungureanu, să nu continuaţi politica cabinetului Boc„, i-a cerut Ponta premierului desemnat, spunând că este important ca schimbarea „să nu fie doar de oameni” şi să privească aspecte de fond, exact unde  a greşit vechiul Guvern.

– Liderul PSD i-a mai spus lui Ungureanu că guvernarea nu este pentru cifre, ci pentru cei care sunt guvernaţi.

– „Mă bucur pentru dvs. că nu aţi acceptat în Guvern foşti miniştri care reprezintă nume şi persoane cu totul şi cu totul indezirabile. Nici pe doamna ministru Elena Udrea, nici pe dl ministru Igaş. Aceasta reflectă şi dovada că toate criticile aduse de noi, de presă şi de societatea civilă erau critic întemeiate. Este o schimbare benefică”.

– „Regret că nu aţi reuşit să duceţi această schimbare pînă la capăt şi în cazul miniştrilor UDMR şi UNPR.”

– „Cel mai mult regret, că astăzi nu vă aflaţi în faţa Parlamentului pentru a cere votul pentru un guvern de tehnocraţi. Ar fi fost o soluţie mult mai bună pentru Români.”

– „Salut că v-ati dat demisia de la şefia SIE. Foştii şefi ai serviciilor de informaţii pot avea o carieră politică, dar cred că directorii în funcţie nu au dreptul să facă politică”, a spus Ponta. „Cred că foştii şefi de servicii de informaţii pot avea o carieră politică, însă numai după ce ne asigură că informaţiile la care au avut acces nu vor fi folosite pentru a-i ajuta în carieră„, a adăugat liderul PSD.

– Liderul PSD a precizat că parlamentarii USL nu vor participa la votul de învestire pentru că au anumite reţineri faţă de unii dintre membrii noului Guvern, deşi atacurile din media „au mers uneori prea departe, folosindu-se cuvinte precum clone, consilieri, second-hand”. Ponta s-a referit, fără a-i nominaliza, la ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu referitor la faptul că a derulat contracte cu MDRT înainte să primească nominalizarea, dar şi la Stelian Fuia, propus la Ministerul Agriculturii, pentru că ANI a sesizat Parchetul în cazul său pentru conflict de interese.

-„Sunt trei miniştri care în 2008, alături de mine sau de colegii liberali, au mers în campania electorală şi au spus că trebuie să scăpăm de Traian Băsescu”. Miniştrii din cabinetul Ungureanu care au plecat din partidele în care activau în 2008 sunt Gabriel Berca, Gabriel Oprea şi Cristian Diaconescu.

– Ponta i-a cerut lui Ungureanu să spună dacă va guverna, ca şi Boc, prin angajarea răspunderii Guvernului şi a ordonanţelor de urgenţă.

– „Frigul de afară şi schimbarea lui Boc nu reprezintă soluţia la problemele celor din stradă, reprezintă doar un respiro, care poate dura o săptămână, două. Singura schimbare care trebuie făcută este schimbarea modului de guvernare şi a modului de rezolvare a problemelor cetăţenilor. Autismul fostului guvern a dus la căderea acestuia, cred că reconectarea la ce înseamnă vocea publică vă poate ajuta”.

– „Este foarte important cum veţi gestiona relaţia dumneavoastră cu preşedintele ţării (…) Cred că este un avertisment serios şi cred că în 2007 aţi pierdut funcţia de ministru de Externe tot în urma unei gestionări defectuoase a relaţiei cu preşedintele Traian Băsescu. Obligaţia mea şi a dumneavoastră este de a privi spre viitor. Preşedintele Traian Băsescu este un om al trecutului, un om care îşi va încheia mandatul. Noi avem datoria să facem altă politică. Îmi doresc să avem cu adevărat un prim-ministru, nu un preşedinte-premier”.

– „Sper să nu fiţi un nou Emil Boc„.

UPDATE 11.50: Sever Voinescu (PDL) a declarat, de la tribuna Parlamentului că PDL a înţeles că societatea cere o schimbare şi inaugurarea unui nou mod de a face politică şi a înţeles să îşi împrospăteze echipa guvernamentală. „Guvernul e criticat pentru că e prea tânăr, dar oare nu asta ne cere societatea când spune că vrea oameni noi, proaspeţi. Iată că îi oferim! Unora dintre miniştri li se reproşează că sunt prea tineri şi prea şcoliţi. Unora li se reproşează că nu sunt săraci, de parcă sărăcia ar fi o virtute”.

– Salut prezenţa unui lider important al opoziţiei. Ştiu că a făcut un efort să treacă de la contestarea totală a acordului cu FMI la acest moment de înţelepciune şi echilibru. Poate nici noi nu am fost deschişi la dialogul necesar în orice democraţie parlamentară.

Din punct de vedere duhovnicesc, această săptămână se cheamă săptămâna smereniei. Într-o parabolă din Biblie, fariseul şi vameşul se rugau, iar fariseul spunea: „Mulţumesc, Doamne, că nu sunt rău precum e vameşul, avar sau păcătos.” Vameşul se ruga astfel: „Miluieşte-mă pe mine de păcatele mele”. Isus a spus că vameşul este cel care a plecat curăţit acasă.

UPDATE 11.40 Mihai Răzvan Ungureanu îşi prezintă echipa şi programul de guvernare, de la tribuna Parlamentului.

– Ungureanu a cerut votul de învestitură pentru noul Guvern, atenţionând însă că nu poate avansa promisiuni nerealiste. „Propun un mod de guvernare pragmatic, onest şi modern, în care fiecare cetăţean să se poată recunoaşte. Nu vin în vremuri grele să prezint promisiuni nerealiste”, a spus Ungureanu.

Premierul desemnat a spus că poate lua în calcul o majorare „prudentă” a salariilor şi pensiilor, dacă situaţia economică va permite această creştere.

– Ungureanu a arătat că se va concentra pe asigurarea stabilităţii economice şi respectarea angajamentelor asumate de România în faţa Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Un alt obiectiv al Guvernului este combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei, iar DNA şi ANI vor continua să fie „pilonii principali”.

– Premierul desemnat a susţinut că funcţiile ocupate până în prezent, de-a lungul carierei profesionale, l-au pregătit pentru a-şi asuma postul de şef al Guvernului şi a asigurat că „nu va pierde din vedere” dialogul cu societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale în ceea ce priveşte deciziile cu impact asupra populaţiei .

– „Un alt obiectiv major este asigurarea stabilităţii politice prin reinstaurarea respectului şi a recunoaşterii reciproce a partidelor politice. Trebuie să redăm cetăţenilor încrederea în funcţionarea democratică a statului român, iar cea mai mare garanţie pe care credem că o putem oferi în acest sens este asigurarea legalităţii şi a constituţionalităţii alegerilor în termen. Alegerile sunt pentru toţi şi de aceea mă bazez în acest demers pe copperarea cu opoziţia politică”.

– „Chiar dacă de multe ori este mai eficient pentru un guvern să îşi atingă obiectivele urmărind drumul cel mai scurt, acest guvern nu va pierde din vedere consultarea cu partenerii de dialog social”.

– „Am o rugăminte personală către dumneavoastră: uitaţi-vă la cât de tineri sunt marea majoritate”, a spus Ungureanu parlamentarilor.

UPDATE 11.25: Premierul desemnat a ajuns în plenul Parlamentului. La intrarea în sala de plen, întrebat dacă are emoţii, el a spus: „În privinţa votului, nu. Dar emoţii fireşti, de om care îşi asumă o responsabilitate enormă, da„. Şedinţa a început. În deschiderea acesteia, a fost anunţat că sunt prezenţi în sală 237 de parlamentari, cvorumul de 232 de parlamentari fiind îndeplinit. Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

UPDATE 11.10: Deputaţii independenţi Mircia Giurgiu şi Florentin Gust-Băloşin au anunţat că vor vota împotriva învestirii guvernului Ungureanu, Gust susţinând că acelaşi lucru îl va face şi senatorul Mircea Geoană. Şi deputatul Ioan Munteanu, tot independent, a afirmat că va vota împotriva învestirii. În schimb, deputatul independent Marian Săniuţă a anunţat că va susţine în plenul reunit amendamente la programul de guvernare şi că, dacă unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota în favoarea Cabinetului Ungureanu.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea programului şi a listei Guvernului de către Mihai Răzvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, s-a desfăşurat în absenţa reprezentanţilor Opoziţiei. Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că va fi prezent totuşi în plen pentru a explica poziţia USL şi a expune aşteptările opoziţiei de la noul guvern.

Pentru a fi învestit, Guvernul propus de Ungureanu trebuie să primească votul majorităţii de 232 de parlamentari.

Teoretic, coaliţia poate asigura majoritatea de voturi necesare, grupurile PDL, UDMR, UNPR şi al minorităţilor naţionale totalizând 243 de parlamentari. Cu toate acestea, tabăra puterii se confruntă cu unele absenţe. Senatorul UDMR şi Verestoy Attila şi deputatul PDL William Brânză nu vor fi prezenţi la şedinţa plenului comun de învestire a guvernului Ungureanu, anunţă Romania TV. Verestoy este încă imobilizat la pat în urma unui accident rutier, în timp ce William Brânză nu se află în ţară.

La şedinţa de plen, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru urmează să îşi prezinte programul şi lista Guvernului. La cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare, preşedintele le dă acestora cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere. După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedinţii Camerelor şi se înaintează preşedintelui României pentru numirea Guvernului. Primul-ministru şi membrii Cabinetului depun apoi jurământul, individual, în faţa preşedintelui. Guvernul îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Miniştrii desemnaţi au fost audiaţi, miercuri, pe badă rulantă în comisiile parlamentare de specialitate, doar de către parlamentarii puterii, reprezentanţii opoziţiei absentând. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, alţii doar o „recomandare” către plen, în situaţia în care cvorumul de şedinţă nu a putut fi întrunit.