Ziua învestiturii. Guvernul Ponta, sub tirul acuzaţiilor PDL şi UDMR

Premierul desemnat Victor Ponta şi miniştrii nominalizaţi în cabinetul său s-au prezentat luni în faţa plenului reunit al Parlamentului pentru a obţine votul de învestitură. Dezbaterile au durat aproape trei ore, timp în care parlamentarii UDMR şi PDL au pus tunurile pe noul Guvern. Replica liderilor USL a fost pe măsură.

RomaniaTV.net
07 mai 2012, 13:18
Ziua învestiturii. Guvernul Ponta, sub tirul acuzaţiilor PDL şi UDMR

Pentru a fi instalat la Palatul Victoria, Guvernul Ponta avea nevoie de 231 de voturi. USL se baza pe votul celor 232 de aleşi ai săi şi a avut în plus asigurat sprijinul UNPR şi al minorităţilor naţionale.

UPDATE 19.55 Potrivit numărătorii oficiale, Guvernul Ponta a primit votul de încredere, informează România TV.

UPDATE 19.45 Potrivit unei numărători paralele, mai mult de 270 de parlamentari au votat pentru cabinetul Ponta, ceea ce înseamnă că noul Guvern a trecut, informează România TV. Votul s-a încheiat.

UPDATE 19.05. A început votul pentru învestitură.

UPDATE 19.00 Călin Popescu-Tăriceanu (PNL): „În ianuarie 1990, când nişte băieţi de la Securitate aruncau cu roşii în curtea ambasadei Ungariei, am mers cu câţiva studenţi pentre a ne cere scuze pentru acest gest pentru că aşa am simţit că este nevoie să ne arătăm respectul petnru comunitatea maghiară.”

UPDATE 18.55 Elena Udrea (PDL): „Domnule Ponta, vă rog să nu vă faceţi griji, în PDL sigur veţi avea opoziţie, nu avem problemă de lidership.  Vă rog să vă îngrijoraţi, în schimb, de cum veţi împărţi lidership-ul în USL, între dumneavoastră, Crin Antonescu şi domnul Voiculescu. Vă rog să nu o mai luaţi personal de acum încolo, ce spun se referă la guvernare şi nu la dumneavoastră şi credeţi-mă că o spun ca om care ştie mult mai bine decât dumneavoastră, în acest moment, ce înseamnă guvernarea”. (…) Ştiu mai bine decât dvs. ce înseamnă guvernarea. Experienţa dvs a fost scurtă şi oricum nu veneaţi la şedinţe (…) Deşi dumneavoastră aţi fi dorit să o fac, puteţi oricând să îmi cereţi sfatul, vă asigur că întotdeauna vă voi sfătui cu plăcere, şi o fac nu neapărat pentru USL, ci pentru binele ţării”.

UPDATE 18.45 Victor Ponta: -„În România încep astăzi o mulţime de schimbări. În timp ce notam, m-am lămurit că nici domnul Blaga, nici doamna Udrea nu vorbeau cu mine. Se luptau care să fie liderul opoziţiei din România. Doamnei Udrea nu am să-i răspund. De altfel, a contribuit mult la instaurarea unui guvern USL„.

„Domnule Blaga, când vorbim de legitimitate, fiecare are momentele din trecut de care se poate ruşina. Acum deţineţi funcţia de preşedinte al Senatului pe care, ca secretar general al PDL, aţi fost de acord în protocolul cu PSD să aparţină acestui partid.

– „Criticaţi numirea domnului Corlăţean pe criteriul că este om politic. Vă rog să-mi spuneţi, în public sau particular, dacă nu credeţi că domnul Corlăţean va fi un ministru mai bun decât Monica Macovei. Eu ştiu răspunsul dv., poate îl spuneţi şi public.”

– „Domnul Kelemen, nu puteţi spune că eu sunt antimaghiar, dar acum chiar cred că locul UDMR este în opoziţie acum şi nu este nimic antidemocratic în România. (…) Nu am pus în programul de guvernare un capitol pentru minorităţi pentru că astăzi am semnat un acord cu grupul minorităţilor şi acest acord va deveni parte a programului de guvernământ. Vom adopta Statutul minorităţilor, dar în conformitate cu normele europene”.

-„Domnule Frunda, sper că nu îmi cereţi să încalc o hotărâre judecătorească prin care se spune că până pe 5 decembrie nu se înfiinţează facultate maghiară la UMF Târgu Mureş.”

UPDATE 18.40 Kelemen Hunor (UDMR): „Domnule Tăriceanu, mă bucur că v-am scos din amorţeală. Când v-am ascultat, am avut senzaţia că mă întorc în ultimii ani de comunism. Nici dumneavoastră nu credeţi în ce aţi spus, mai ales că este vorba de un om cu un discurs elegant”.

UPDATE 18.30 Elena Udrea (PDL): „În virutea speranţelor puse de români în dv., mi-aş dori să puteţi pune în aplicare promisiunile făcute anterior, domnul Ponta: dublarea pensiilor şi salariilor, un milion de noi locuri de muncă, absorbţia 100% a fondurilor europene, construirea 3000 km de autostradă într-un an. Mi-aş dori să trăiesc în acea ţară în care totul se face fără costuri, peste noapte.”

– „Programul de guvernare cu care veniţi azi arată că aţi uitat deja ce aţi promis, dar vă felicit că aţi renunţat la orgolii şi aţi preluat în cea mai mare parte programul de guvernare al PDL şi sper să fiţi capabil să îl aplicaţi.”

 -„Acum acest guvern arată a fi făcut de către domnul Voiculescu, la Grivco. Unii dintre miniştri sunt apropiaţi ai acestuia. Vă rog, domnule Ponta, nu-l faceţi pe Felix un băiat mai deştept decât este. Nu-i daţi toate pământurile arabile ale României, nu-i oferiţi şansa să pună mâna pe compania de sare”.

–  „Îmi doresc să înţelegeţi că din 2004 presa a rămas liberă. Am încrederea că nu vă veţi erija în protector al trustului domnului Voiculescu. Sper că nu veţi aproviziona cu publicitate televiziunea domnului Voiculescu. Sper că nu-l veţi aresta pe procurorul care a instrumentat dosarul domnului Năstase, după cum mai aveţi în guvern oameni care cereau Rodicăi Stănoiu să rezolve anumite dosare”.

– „Aveţi obligaţia să continuaţi pe drumul creşterii economice. Vă cer să acţionaţi responsabil, să nu sacrificaţi interesul naţional doar pentru că este an electoral, aşa cum aţi făcut de fiecare dată când aţi fost la putere.”

– „Noi nu vom trage chiulul invocând greve parlamentare doar pentru a bloca instituţiile statului.”

UPDATE 18.15 Frunda Gyorgy (UDMR): „Marele meu regret este că noi, UDMR suntem parteneri loiali şi serioşi când suntem în coaliţie cu dvs. Când sunteţi în opoziţie, ne atacaţi. Nu puteţi renunţa la arma naţionalismului. (…) Când aţi venit la Congresul UDMR, domnule Ponta, aţi spus că drepturile câştigate nu se confiscă”.

UPDATE 18.05 Crin Antonescu (PNL): „Sper ca la capătul mandatului limitat să fim cu fruntea la fel de sus, cum stăm acum.”

-„Domnul preşedinte Kelemen, printre lucrurile pe care le discut cu domnul Ponta sunt şi lucruri care privesc comunitatea maghiară. Suntem gata să discutăm orice problemă stringentă a unei minorităţi din România.”

-„Când dl. Ponta vorbeşte despre respectarea legii pe care dvs aţi încălcat-o la guvernare, vorbeşte în egală măsură şi de spre maghiari şi despre români. Dacă există şi o altă urgenţă în afara de dreapta abrogare a unei Hotărâri de Guvern abuzive pe care aţi dat-o, suntem gata să o discutăm.”

-„Dl. Kelemen ştie că şi în timpul regimului comunist, în hârtiile PCR nu lipsea vreun capitol despre comunişti, dar noi nu avem nu avem niciun fel de reţinere în a ne uita în ochii dv. pentru ca drepturile minorităţilor să fie la standarde europene.”

-„Mi se pare ingrat faţă de Victor Ponta, un om foarte prietenos faţă de dvs.”

-„Domnule Ponta, programul guvernului dumneavoastră este şi programul meu şi al PNL.”

-„Opoziţia este o instituţie de care toţi avem nevoie şi pe care trebuie să o respectaţi. Îmi doresc ca şi dl. Kelemen Hunor să ajungă măcar la doza de seriozitate pe care au dovedit-o colegii de la UNPR.”

UPDATE 17.45 Călin Popescu-Tăriceanu (PNL): „Nu credeţi, domnilor colegi de la UDMR, că mergeţi spre un drum care duce la segregare şi separatism? (…) Nu cred că aveţi a vă teme pentru viitor.”

– „Constat atitudinea total diferită atitudinea primului-ministru faţă de atitudinea umilă din ultimii trei ani şi jumătate în relaţia cu FMI. Vă felicit, domnule prim-ministru, pentru că această atitudine iată că dă roade.”

– „Actuala echipă nu a putut să facă într-o săptămână nici o minune. Nu a trebuit decât să analizeze cifrele şi să aibă curajul să ia decizia pe care guvernul anterior nu a fost în stare să o ia, din motive care nu mai au nicio relevanţă.”

– „În sfârşit, după 3 ani şi jumătate, avem un prim-ministru de-adevăratelea. Azi îi încetează mandatul de prim-ministru lui Traian Băsescu. Românii merită o altă guvernare, una mai receptivă şi care să le redea mândria de a fi cetăţeni ai acestei ţări.”

UPDATE 17.35 Lucian Bode (PDL): „Cam puţin două pagini pentru economie, energie şi mediul de afaceri într-un program de guvernare.”

UPDATE 17.33 Varujan Pambuccian (minorităţi): „Ne veţi avea parteneri în tot ce înseamnă menţinerea stabilităţii macroeconomice a României, în ceea ce înseamnă oferirea de măsuri care să facă uşor de trecut perioada de criză care se va adânci. Nu ne veţi avea parteneri în nciun fel de lupte politice. (…) Încep să apară partide cu direcţie clar fascistă în ţări din Europa. Credem că minorităţile naţionale sunt primele în aceste situaţii pentru păstrarea democraţiei, a economiei libere. Dacă noi vom cădea, următoarea victimă va fi întreaga populaţie. (…)  Sper să nu urmăm trendul sud-european şi cel sud-vestic al Europei.”

UPDATE 17.30: Eugen Nicolicea (UNPR): „În conformitate cu protocolul dintre UNPR şi USL, grupul nostru parlamentar va vota acest guvern”

UPDATE 17.20 Kelemen Hunor (UDMR): Programul guvernului Ponta nu schimbă nimic fundamental faţă de guvernul Ungureanu. Însă există o schimbare radicală faţă de toate guvernele postdecembriste. Este o îngrijorătoare schimbare de paradigmă faţă de minorităţile naţionale. Aveţi în faţă primul program de guvernare care nu conţine niciun capitol privind minorităţile. Nu există nicio frază, niciun cuvânt rătăcit în alte capitole despre minorităţi. Este un mesaj puternic, clar, fără echivoc, ce nu poate fi interpretat decât prin faptul că guvernul se întoarce în cea mai neagră perioadă a secolului trecut, de negare a existenţei noastre. Autonomia universitară nu poate fi o scuză pentru nerespectarea legii. M-aş fi aşteptat ca domnul prim-ministru să facă apel la decizia instanţei. Vom milita pentru o reprezentare proporţională pentru că suntem convinşi că greşeala din 2007 nu poate fi îndreptată cu o altă greşeală. Maladia migraţiei parlamentare trebuie eradicată.”

UPDATE 17.15  Puiu Haşotti (PNL): –„Aţi jupuit românii cu taxe şi impozite mai rău ca pe vremea fanarioţilor, dar asta nu este o grea moştenire. (…) Aţi vorbit, domnul Blaga, despre traseism. PDL este expresia traseismului. În 2007, când jumătate din PNL a plecat la PD, aceia erau eroi?”

-„Parlamentul nu va mai fi un ghişeu în care Guvernul va veni să depună legi, că la comisii vor veni măcar secretari de stat, nu secretarele miniştrilor. (…) Domnul Videanu a spus ieri că ‘garda moare, dar nu se predă’. Da, PDL moare, dar nu se predă. Va face opoziţie solidă. Cât timp, nu ştim.”

UPDATE 17.00 Valeriu Zgonea (PSD):  „Nu trebuie să copiem ce au făcut pedeliştii. Trebuie să învăţăm din greşelile noaste din trecut şi din ceea ce au făcut pedeliştii. Diferenţa dintre un guvern Boc sau Ungureanu şi guvernul Ponta este o Românie normală.”

UPDATE 16.50  Vasile Blaga prezintă punctul de vedere al PDL:

– „Aţi înfierat traseismul politic şi acum cereţi votul de încredere al unei majorităţi obţinute printr-un pact semnat cu UNPR şi a primirii cu braţele deschise a oportuniştilor.”

– „După două zile, aţi renunţat la două propuneri de miniştri pentru că societatea civilă a reacţionat.”

– „Nu aveţi o viziune strategică de guvernare. Număraţi numai câte legi vreţi să modificaţi în 6 luni ca să vedeţi cu câtă seriozitate trataţi actul de guvernare.

– „La capitolul economie se vorbeşte de parcă ar fi planul de acţiune al ministrului şi nu programul de guvernare.”

-„Aţi renunţat la independenţa justiţiei numind un ministru politic.”

-„La turism toate programele propuse există deja şi sunt eligibile pe fonduri europene.”

-„Mă uimeşte când văd că în moţiunea de cenzură şi în programul de guvernare aţi ales clişeele anilor 90 pentru a vă face campanie electorală: ‘Nu ne vindem ţara’ sau ‘Jos ungurii’.”

-„Am să citez din discursul lui Crin Antonescu din 2009: ‘Poate multora să nu vă placă maghiarii, dar în România sunt 1,9 milioane de maghiari. Nu puteţi ignora că trăiesc şi plătesc impozite. Pentru loialitatea lor, trebuie să le daţi ceva: drepturi egale’. Am prezentat o mostră de inconsecvenţă.”

-„Românii şi maghiarii nu caută motive de ceartă în Ardeal, iar noi politicienii nu ar trebuei să-i întărâte.”

-„PDL nu are niciun motiv să susţină această formulă guvernamentală însăilată în grabă şi fără viziune pentru dezvoltarea României pe termen lung.”

UPDATE 16.20 Victor Ponta prezintă programul de guvernare şi echipa noului Guvern, în faţa plenului reunit.

– „Am emoţii pentru că astăzi putem începe o schimbare fundamentală a României. Sunt prima persoană desemnată ca prim-ministru care şi-a serbat majoratul după decembrie 1989.”

– „Pentru prima dată în istoria relaţiilor dintre România şi instituţiile internaţionale, am reuşit să negociem, din această postură de Guvern desemnat, o scrisoare de intenţie şi un acord care să dea stabilitate”.

– „Am încheiat un acord de colaborare cu grupul parlamentar al UNPR. Nu mi-au fost cerute funcţii, avantaje, ci am discutat despre proiecte care, din punct de vedere ideologic, sunt perfect compatibile.”

– „Vreau să mulţumesc grupului minorităţilor naţionale cu care am semnat azi un acord de colaborare.”

– „Aceasta este majoritatea formată pentru a sprijini un guvern USL.”

– „Nu ascund intenţia USL de a câştiga alegerile şi de a obţine un mandat de 4 ani.”

– „Prezint astăzi o structură a Guvernului cunoscută, dar, după alegerile generale, intenţionez să venim cu o structură mai flexibilă, mai puţin birocratică.

– „Prioritatea 0 a Guvernului: respectarea legilor”

– „Guvernul pe care îl voi conduce va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni sau din sediul din Kiseleff sau din Aviatorilor.”

-„Unul din obiectivele fundamentale pe termen foarte scurt este acela de a opri contractele defavorabile cu băieţii deştepţi.”

– „Nu voi tolera niciun fel de participare a funcţionarilor publici în campania electorală. Am propus la Ministerul de Interne o persoană cu experienţă ca să organizeze alegeri corecte. Sper ca domnul Vasile Blaga să constate că domnul Rus a rămas acelaşi om eficient şi corect în gestionarea MAI.”

– „După alegerea lui Francois Hollande, sper ca niciodată un preşedinte al Franţei să nu-l îndepărteze cu mâna pe un reprezentant al statului român, aşa cum s-a mai întâmplat.”

– „Am considerat, la nivel personal, că acuzaţiile aduse unor miniştri pe care i-am propus nu sunt corecte, dar sunt jurist şi ţin seama de deciziile instituţiilor statului.”

– „Am solicitat specialiştilor din Ministerul de Finanţe să elaboreze de mâine un act normativ prin care să încercăm să reparăm cei 170.000.000 de euro acordaţi din Fondul de Rezervă de guvernul Ungureanu unor primari ai puterii şi să-i folosim la reîntregirea pensiilor.

– „În numele Guvernului României, voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit.”

-„Toate ministerele şi autorităţile vor avea 30 de zile să facă un audit intern prin care să constate situaţia preluată. Cei care au greşit politic, trec în opoziţie, dar cei care au încălcat legea, trebuie să răspundă în faţa legii.

Toţi cei 20 de miniştri propuşi de Victor Ponta au trecut luni fără probleme de comisii, aceştia primind aviz favorabil.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat că, la votul de învestitură, se bazează pe cei 232 de parlamentari care constituie grupurile parlamentare ale USL, dar şi pe voturile UNPR şi ale grupului minorităţilor.

Ponta a semnat, luni, un protocol cu minorităţile naţionale pentru susţinerea Guvernului, iar săptămâna trecută cu UNPR.