Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită cu un marş la Cluj-Napoca

Peste 400 de persoane au mărşăluit prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, având steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc şi intonând cântece despre Revoluţia Maghiară din 1848.

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 10:10
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită cu un marş la Cluj-Napoca

Participanţii la manifestările organizate de UDMR Cluj pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni s-au adunat la ora 11.00, la Institutul Teologic Reformat din Cluj-Napoca, de unde au pornit în marş spre Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, potrivit Mediafax.

Cele peste 400 de persoane aveau steaguri ale Ungariei, ale Ţinutului Secuiesc, dar şi ale Asociaţiei „64 de Comitate”.

În fruntea coloanei de manifestanţi s-au aflat câteva persoane îmbrăcate în costume populare maghiare, iar printre cei care au luat parte la marş s-au aflat consulul Ungariei la Cluj, Szilagyi Matyas, şi consilieri locali UDMR.

Consulul a declarat că 15 Martie „este cea mai importantă zi a maghiarimii, ziua de naştere a naţiunii maghiare, în sensul modern al cuvântului”.

În timpul marşului, participanţii intonează cântece despre Revoluţia Maghiară din 1848.

La Cluj-Napoca, programul manifestărilor de 15 Martie include o slujbă religioasă la Biserica „Sfântul Mihail” şi o ceremonie de depunere de coroane la plăcuţa poetului Petofi Sandor de pe clădirea fostului hotel Biasini.