Ziua Marinei 2021, fără public al doilea an la rând. Klaus Iohannis, îndemn la vaccinare chiar şi în zi de sărbătoare. „Să fim în continuare atenţi. Pandemia nu s-a încheiat”

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu sunt prezenţi duminică la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Marinei, în portul militar Constanţa, între orele 10:00 şi 11:00.

15 aug. 2021, 10:30

UPDATE:

La ora 10, preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Militar Constanţa pentru a participa la Ziua Marinei 2021. Şeful statului a salutat garda de onoare.

Discursul lui Klaus Iohannis, de Ziua Marinei 2021

„Mă bucur să particip şi în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei. Îi salut cu căldură pe toţi marinarii noştri, militari sau civili, care cu devotament poartă sau au purtat tricolorul pe mările şi oceanele lumii. Sunt importante sacrificiile pe care le faceţi . Departe de casă şi de cei dragi, cei mai adesea aflaţi în situaţii dificile care vă pun la încercare rezistenţa şi tenacitatea. Iesiţi mereu învingători şi vă faceţi mereu datoria de a garanta siguranţa cetăţenilor noştri.

Apărarea şi protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calităţi ale marinarilor noştri. La mulţi ani tuturor şi un gând de recunoştinţă eroilor care nu mai sunt printre noi

Din păcate, din cauza pandemiei COVID-19, care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivităţile cu care eram obişnuiţi înainte. Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate şi această cale este vaccinare. Cu cât va creşte mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuşi să stopăm această pandemie.

Să fim în continuare atenţi pentru a ne proteja atât pe noi, cât şi pe cei dragi nouă!”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Constanţa.

foto: captură video Forţele Navale Române

Şeful statului a reiterat faptul că a acţionat din punct de vedere politic şi diplomatic pentru a consolida rolul Mării Negre.

„Am acţionat cu hotărâre politic, diplomatic şi economic pentru recunoaşterea zonei Mării Negre drept una de interes major, nu doar pentru România, ci pentru întreaga comunitate euroatlantică. Am reuşit astfel consolidarea securităţii regionale”, a adăugat preşedintele.

La eveniment mai sunt prezenți David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, ministrul de Interne Lucian Bode, ministrul Apărării Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și IPS Teodosie, potrivit publicației locale Ziua de Constanța.

Publicul nu va avea acces la eveniment, pentru al doilea an la rând. În schimb, turiştii şi constănţenii aflaţi pe plajă vor putea admira defilarea navelor de la Constanţa la Midia, între orele 11.00 şi 13.00.

Ziua Marinei Române este sărbătorită din anul 1902 şi a ajuns astfel la cea de-a 119-a ediţie. Pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor nu poate fi celebrat, conform tradiţiei, din cauza pandemiei COVID-19, conform Agerpres.

Ceremonia organizată în portul militar Constanţa va fi una la care publicul nu va avea acces. Cu toate acestea, parada va putea fi urmărită, în direct, începând cu ora 9:50, inclusiv pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române.

Ziua Marinei 2021. Programul ceremoniilor la care participă Klaus Iohannis şi Florin Cîţu

Preşedintele Klaus Iohannis va lua parte la eveniment, prilej cu care va rosti o alocuţiune. Alături de preşedinte va fi prezent şi premierul Florin Cîţu.

Ceremonia va începe cu întâmpinarea oficialilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii.

Citeşte şi: Calendar ortodox 15 august 2021. Adormirea Maicii Domnului. Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care se spune la necaz

La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie „Tomis”, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”.

De asemenea, va fi citit ordinul comun al miniştrilor apărării naţionale, transporturilor şi administraţiei şi internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”, notează sursa citată.

Momentul va fi urmat de alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis.

Desfăşurare de forţe de Ziua Marinei 2021. Elicoptere, avioane F-16 şi nave militare vor putea fi văzute la paradă

La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american.

Publicul aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului va putea urmări, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia. Formaţia navală va fi condusă de fregata „Mărăşeşti” (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească „Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele.

Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.

Citeşte şi: Florin Cîţu nu s-a gândit să-şi dea demisia chiar dacă a condus băut în SUA. „În niciun moment! Avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt”