Florin Cîţu nu s-a gândit să-şi dea demisia chiar dacă a condus băut în SUA. „În niciun moment! Avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt”

Premierul Florin Cîţu a susţinut sâmbătă declaraţii de presă la Palatul Victoria în care a dat detalii despre dosarul penal, deschis pe numele său pentru că a condus băut în SUA în urmă cu 20 de ani.

14 aug. 2021, 14:10
Florin Cîţu nu s-a gândit să-şi dea demisia chiar dacă a condus băut în SUA. „În niciun moment! Avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt”

Declaraţiile premierului vin în contextul în care a fost atacat atât de preşedintele PSD, cât şi de colegii din coaliţia de guvernare, în contextul dosarului penal deschis pe numele său pe motiv că a condus băut în SUA în urmă cu 20 de ani.

Principalele declaraţii ale lui Florin Cîţu

„Am avut mai multe propuneri pentru rectificarea bugetară, pe care le-am pus la un loc pe toate. Duceau la un deficit de 7,3% din PIB. Nu am fost de acord cu aşa ceva, aşa că în ultimele două zile am refăcut propunerea pentru rectificarea bugetară pe care am publicat-o azi.

Am văzut că în spaţiul public a rămas greşeala mea făcută în urmă cu aproape 21 de ani în SUA.

Ştiţi foarte bine că în România, pentru preşedinte, premier, miniştrii şi demnitari nu se face cerere pentru ORNISS. Avem acces la aceste informaţii fără a face cerere”

Cîţu explică dacă Iohannis şi Orban au fost informaţi despre faptul că a condus băut în SUA

„Nu am adus în discuţie acest eveniment în discuţiile cu domnul preşedinte. În ceea ce-l priveşte pe Ludovic Orban, un coleg mi-a spus că acum câteva luni i-a arătat această hârtie, spunând că o are. Presupun că avea această informaţia”

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre această situaţie, Cîţu a răspuns:

„Am discutat cu domnul preşedinte. Trebuie să fie foarte clar. Această nu trebuie să fie o situaţie penală despre care vorbim. Sunt legislaţii diferite în România şi în SUA. Nu se califică sub nicio formă.

Am discutat cu domnul preşedinte şi despre acest subiect şi despre rectificare”

Florin Cîţu nu demisionează după scandalul dosarului penal deschis pentru că a condus băut

„Nu, în niciun moment! În continuare avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt. Avem reforme pe care le-am început şi trebuie să le ducem la căpăt. E un eveniment care s-a întâmplat în urmă cu 21 de ani pe care îl regret. În SUA are niciun fel de implicaţii pentru ceea ce facem noi astăzi”

Cîţu, după atacurile USRPLUS: „Am fost surprins neplăcut”

Rugat să comenteze afirmaţiile colegilor din coaliţie care susţin că ar fi o problemă de moralitate, Cîţu a reacţionat:

„Am văzut şi eu declaraţiile şi am fost surprins neplăcut pentru că nu am auzit nicio declaraţie atunci când un director al CFR Călători a lăsat oamenii opt ore fără să-i ajute sau nu am văzut niciun fel de discuţii când astăzi parterii de coaliţie îşi strângeau mâna cu Dragnea pe treptele PSD sau îi aveau lângă ei pe oamenii PSD”

Cîţu nu i-a spus lui Iohannis că avea dosar penal atunci când a fost numit premier

„Nu, au fost respectate toate procedurile legale pentru a fi numit premier. Nu am considerat în acel moment. Poate că ar fi trebuit, dar nu am considerat că este element important pentru această funcţie”

„Nu am considerat relevant acest subiect pentru funcţia din România. Cazierul meu în România  este curat şi ceea ce s-a întâmplat acum 21 de ani nu am considerat relevant. Poate că ar fi trebuit să spun acest lucru”

Premierul răspunde ce i-ar spune unui tânăr care se urcă băut la volan. „Această toleranţă zero ar trebui implementată şi în România”

„Aş spune ceea ce îi spun fiecărei persoane din momentul în care mi s-a întâmplat mie, că nu trebuie făcut. Niciodată nu trebuie amestecate alcoolul şi condusul. Mi-am învăţat lecţia! Nu mi s-a mai întâmplat niciodată de atunci. Este ceva ce niciodată nu aş susţine şi de fiecare dată am fost împotrivă. Poate e nevoie şi în România să ne uităm la legislaţie pentru că în SUA legislaţia este mult mai dură.

Această toleranţă zero ar trebui implementată şi în România”

Florin Cîţu, noi dezvăluiri despre momentul în care a condus băut

„Este un moment la care te uiţi şi nu vrei să ţi-l aduci aminte. Este o situaţie prin care nu am dorit să trec niciodată şi n-a mai trecut prin acea situaţie niciodată.

Era o sâmbătă, 3 decembrie. Fusese ziua colegului meu de cameră şi de acolo veneam. Doar ştiu că am băut în de ajuns încât să depăşesc limita legală.  Cred că bere am consumat.

Nu pot să duc 7-8 beri. Am băut ca să depăşesc limita legală şi am fost oprit.

Am recunoscut imediat că am consumat băuturi alcoolice şi am respectat toate procedurile legale pe care le avem în statul Iowa. Nu a fost nimic special.

Am stat (la secţie) până la terminarea tuturor procedurilor, un mimim pentru statul Iowa. Exact cât a trebuit. Nu mai ştiu exact”

Întrebat dacă a fost pusă să achite cazarea şi masa pentru zilele în care a fost încarcerat, Cîţu a explicat:

„Din ce îmi aduc aminte, n-au fost 48 de ore, dar am plătit tot ce a fost nevoie sau dacă a fost nevoie să plătesc, am plătit. Am respectat toată legislaţia, toate recomandările instanţei. Subiectul a fost închis din momentul respectiv”

Cîţu: „A trebuit să-mi vând maşina şi m-am şi împrumutat”

„A trebuit să-mi vând maşina şi cred că m-am şi împrumutat, nu mai ştiu exact”, a spus premierul.

Premierul dă explicaţii după ce a spus iniţial că a primit doar o contravenţie

„Vorbim de două sisteme juridice diferite. Ceea ce noi considerăm penal în România, este felony (contravenţie) în Statele Unite. Sunt trei tipuri. Am înţeles şi cu acum. Ceea ce am făcut eu este delict, deci este sub contravenţie. Şi în România până în 2003 exista acest tip de contravenţie care avea şi această perioadă de reţinere.

De aceea am spus că este contravenţie pentru că în SUA. La ei este doar lege penală. Nu este ca la noi această diferenţiere. De aceea spun că acolo există diferenţieri în interior. Delictul este în interior şi ceea ce consideră ei criminal record (dosar penal) este felony, partea pe care noi o considerăm de penal”

„Am spus că a fost contranvenţie pentru că în SUA nu am avut niciodată niciun drept restricţionat. La un an după am lucrat la Banca Naţională a Noii Zeelande fără niciun fel de problemă, după aceea am lucrat la Banca Europeană de Investiţii, mi-am reînnoit viza în SUA în 2009, fără niciun fel de problemă. Am vizitat de câteva ori SUA de atunci şi până acum”

Florin Cîţu, despre cursurile pentru şoferii depitaţi băuţi la volan

„Ar trebui făcute şi la noi. Sunt de acord. Sunt exact ceea ce cere legislaţia în statul Iowa minim. De exemplu, ai această legislaţie. În South Dakota nu ai nimic similar, chiar dacă faci aceeaşi faptă repetat.

Mergi la nişte cursuri în care sunt prezentate situaţii extreme în care poate ajunge. Este un curs de reeducare.

(Despre banii cu care a achitat) Am vândut maşina şi cred că m-am împrumutat la bancă”

Florin Cîţu, reacţie după ce USRPLUS a vrut să-i ceară demisia sau să-l demită

„Este regretabil. Ne aflăm iarăşi în această discuţie. Cred că începe totul de la rectificare bugetară, pentru că acolo sunt nemulţumirile colegilor de coaliţie. Nu în altă parte, pentru că în altă parte nu au niciun fel de argumente. Totul se reduce la rectificare bugetară. Dacă am fi mers pe propunerile pe care le-au făcut, sunt sigur că n-am fi avut această discuţie”

Cîţu explică dacă PNL mai poate avea încredere în el

„PNL va avea din 25 septembrie un om care a lucrat şi în sectorul privat, ceea ce liberalii doresc, un om care a studiat în SUA, care a lucrat la Banca Naţională a Noii Zeelande, la BEI, un om care peste tot şi-a făcut treaba.

Din funcţiile publice pe care le-am avut, niciodată nu am dezamăgit”

Despre un al doilea posibil dosar, deschis în SUA în 2008

„În 2008, eram în România. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo. În ceea ce priveşte maşina (pe care a condus-o băut), cred că am vândut-o cu 1.500 de dolari. Era veche. Nu făcea foarte mulţi bani”

Despre USR PLUS care respinge planul naţional de investiţii

„Acel program nu este programul meu. Este programul românilor. În România sunt foarte multe localităţi unde încă nu avem apă curentă. Nu avem asfalt şi canalizare. Despre asta e vorba în acel program, nu de altceva”

Cin este propus ministru al Finanţelor de Florin Cîţu

„Propunerea mea este Dan Vîlceanu pentru Ministerul Finanţelor”

Despre raportul toxicolog din dosarul din SUA

„Nu ştiu dacă îl am. Dacă era confidenţial, sunt lucruri medicale. Nu-mi dau seama ce e acolo. Nu cred că-l am acel raport”

Cîţu a dat de înţeles că în raportul toxicologic se vorbea „exclusiv despre alcool”.

Fosta senatoare PNL Carmen Hărău a dezvăluit că premierul Florin Cîţu nu are patima băuturii. Reacţia vine după ce şeful Executivului a recunoscut că a condus băut în SUA, unde a stat două zile în arest şi s-a ales cu dosar penal.

Carmen Hărău, fosta senatoare PNL, a intervenit în scandalul momentului în care este implicat premierul Florin Cîţu.

„Nu bea nici măcar cât beau eu”, a declarat colega de partid a lui Florin Cîţu.

Citeşte şi: O fostă senatoare PNL îi ia apărarea lui Florin Cîţu. „Nu bea nici măcar cât beau eu”

Florin Cîţu este mitraliat de PSD, dar nici partenerii de Coaliţie nu îl menajează.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă, ipoteză bombă în scandalul arestării lui Florin Cîţu: Tot acest scandal vine de la domnul Ciucă, pe care mulți îl vor premier

Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, spune că evenimentul din urmă cu 20 de ani în care premierul Florin Cîțu a fost prins la volan, în Statele Unite, sub influența băuturilor alcoolice, este „o problemă gravă” care trebuie lămurită de PNL și președintele Klaus Iohannis.

„E o problemă gravă. Chiar dacă nu are consecințe juridice, pentru că au trecut 20 de ani, e o problemă de etică, de morală. Așteptăm clarificări de la partenerii noștri de guvernare, de la PNL, care au propus candidatul. Am vrea să știm și dacă președintele Klaus Iohannis a avut cunoștință sau nu în momentul în care l-a desemnat pe Florin Cîțu premier”, a declarat Dacian Cioloș pentru Ziarul de Iași.

Citeşte şi: Detalii uluitoare din dosarul penal al lui Florin Cîţu, deschis în SUA. Actualul premier, depistat cu alcoolemie dublă faţă de limita legală. A fost înscris în „Drinking Drivers Program”