Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Şeful statului a participat la Ziua Marinei VIDEO

Respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul unui submarin inamic, localizarea acestuia cu o geamandură hidroacustică şi lansarea unei torpile de exerciţiu sunt câteva dintre elementele care au fostprezentate de marinarii militari în cadrul celui mai mare spectacol naval din acest an, organizat de Ziua Marinei pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, la care sunt aşteptate mii de persoane. La manifestări a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.
Filip Stan
15 aug. 2016, 05:23
Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Şeful statului a participat la Ziua Marinei VIDEO

UPDATE: Klaus Iohannis a declarat luni, la Constanța, în deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, că NATO va continua să sprijine eforturile României și ale celorlalte țări riverane Mării Negre. Șeful statului a subliniat că prin noua postură consolidată de descurajare și apărare a NATO, teritoriul statelor membre este protejat împotriva oricăror amenințări, inclusiv la adresa liniilor de comunicații navale și a căilor maritime.

Ca Aliat activ implicat în demersurile și acțiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securității și apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exercițiile și activitățile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliații și cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat și care a fost agreat la summitul de la Varșovia. Pentru a-și îndeplini misiunile, Forțele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare și de creșterea nivelului de interoperabilitate„, a spus președintele.

Klaus Iohannis a amintit că la Summitul NATO de la Varșovia, care a avut loc în luna iulie, s-a afirmat importanța strategică a Mării Negre pentru Alianță, similară celei a Mării Baltice și a Atlanticului de Nord și, pentru prima dată, a fost adoptat un document privind evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în regiune.

La aceste decizii strategice cu relevanță majoră pentru securitatea României, se adaugă un pachet complex de măsuri de apărare în domeniile terestru, aerian și maritim, precum și o serie de opțiuni pe dimensiunile aeriană și navală pentru o prezență NATO în regiunea Mării Negre„, a precizat președintele Iohannis.

„Istoria noastră și a acestei regiuni este legată nu de puține ori de Marea Neagră. Prin particularitățile sale, ca punte între Europa și Asia, ca punct în care converg influențe culturale, interese economice și mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. I s-au adăugat alte provocări și evoluții strategice și militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, au implicații asupra securității euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică”, a spus șeful statului.

Președintele Iohannis a subliniat că în acest context sunt cu atât mai mult decisive poziția României și opțiunile sale majore de securitate.

„Atunci când am vorbit în Strategia Națională de Apărare despre o Românie puternică în Europa și în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se definește și profilează țara noastră în această regiune complicată și în noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democrație și securitate. Sunt avantaje reale și trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziția de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual”, a accentuat Klaus Iohannis.

România are nu numai potențialul, ci și toate șansele de a deveni un actor regional relevant dacă „vom avea înțelepciunea, viziunea și maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice”, a continuat șeful statului, care a punctat necesitatea unui nou proiect de țară.

„Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de țară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul și implicarea tuturor pentru a deveni realitate”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj luni cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, sărbătoarea religioasă care are loc la 15 august. „Prăznuim astăzi una dintre marile sărbători ale creștinătății, Adormirea Maicii Domnului. Astfel de momente sunt un bun prilej pentru noi să luăm exemplul de tărie și speranță al Sfintei Marii și să ne gândim, de asemenea, la cât de importante sunt credința și generozitatea în societatea noastră. Vă transmit cele mai bune gânduri și vă doresc o zi liniștită”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Constanţa la ora 9.55 şi a fost întâmpinat de Garda de Onoare.

Manifestările de Ziua Marinei au început la ora 10.00, când a fost ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional.

Din Portul Tomis, vor răsuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care va urma cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoţi va oficia o ceremonie religioasă şi vor fi depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoţit de alaiul său, va veni de pe mare, pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programată începerea exerciţiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim. Publicul va primi şi o invitaţie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forţelor Navale Române în acest an, după care va urma defilarea navelor şi a aviaţie civile.

Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiţionalele jocuri marinăreşti, arată News.ro.

De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti va fi, în premieră, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Farmacia Miga – Prefectura Constanţa – Statuia Victoriei.

La manifestările prilejuite de Ziua Marinei vor fi prezenţi şi poliţişti de frontieră care vor participa cu ambarcaţiuni la activităţile şi exerciţiile demonstrative organizate cu acest prilej.

Astfel, marinarii din cadrul Poliţiei de Frontieră vor lua parte la ceremoniile de ridicare a pavilionului şi marelui pavoaz, vor depune coroane de flori în cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinăreşti (trasul la parâmă, alergarea în sac, alergarea cu oul în lingură) şi îşi vor prezenta navele şi ambarcaţiile din dotare.

Nava amiral „Ştefan cel Mare” a Poliţiei de Frontieră va participa la un exerciţiu organizat de Forţele Navale Române, privind combaterea migraţiei ilegale pe mare concomitent cu căutarea şi salvarea navelor aflate în pericol, exerciţiu realizat în colaborare cu navele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor.

La manifestările de Ziua Marinei de la Constanţa sunt aşteptaţi să asiste mii de turişti şi constănţeni. La eveniment şi-a anunţat participarea şi preşedintele României, Klaus Iohannis, fiind invitate şi alte oficialităţi centrale şi locale.

Pentru buna desfăşurare a evenimentelor de Ziua Marinei, în Constanţa peste 400 de poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică, aceştia urmând să fie prezenţi în stradă, suplimentar faţă de dispozitivul curent.

În zona unde au loc manifestările din prima parte a zilei, traficul rutier va fi restricţionat în municipiul Constanţa, între orele 7.00  – 15.00, pe bulevardul Regina Elisabeta, între intersecţia cu strada Termele Romane şi strada Remus Opreanu, pe strada Remus Opreanu, între intersecţia cu bulevardul Elisabea şi strada Marinei, începând de la intersecţia acesteia cu strada Remus Opreanu şi până în dreptul Hotelului Palace.

Totodată, peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Tomis Constanţa, în cooperare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, vor fi prezenţi la manifestările de Ziua Marinei din Constanţa pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestui eveniment.

La sfârşitul acestei săptămâni, pe litoralul românesc s-au aflat peste 200.000 de turişti, toate locurile de cazare fiind ocupate.

Luni seară va avea loc şi un eveniment prilejuit de faptul că staţiunea Mamaia împlineşte 110 ani. Astfel, de la ora 20.00, în Piaţeta Cazino, este programat spectacolul “Mamaia în costum de baie”, în regia lui Lucian Iancu, urmat de un concert Damian Drăghici & Brothers, seara urmând să se încheie cu un spectacol de artificii.
viewscnt

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală