Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, sărbătorită la Braşov şi în Deltă, în acest weekend

Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov (APM) desfăşoară o campanie de informare şi conştientizare asupra protejării păsărilor migratoare şi a conservării habitatelor acestora cu tema "Păsările migratoare şi oamenii împreună peste timp", cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare sărbătorită în fiecare an, în perioada 12-13 mai.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 12:50
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, sărbătorită la Braşov şi în Deltă, în acest weekend

Pentru a marca acest eveniment Agenţia pentru Protecţia Mediului a desfăşurat mai multe concursuri tematice în instituţii de învăţământ din municipiul şi judeţul Braşov, prezentând totodată materiale informative pe această temă, a precizat vineri pentru Agerpres directorul executiv al APM, Ciprian Băncilă.

Pentru a proteja şi conserva speciile de păsări sălbatice, la nivelul judeţului Braşov a fost declarat sit Natura 2000, Aria de protecţie avifaunistică Complexul Piscicol Dumbrăviţa, care se întinde pe o suprafaţă de 413,5 hectare, şi este habitatul a peste 150 de specii de păsări sălbatice care cuibăresc aici sau poposesc în migraţie, dar şi numeroase specii de peşti din lac şi eleştee.

Este singura zonă umedă de importanţă internaţională din Transilvania şi printre cele cinci din România, a mai precizat directorul executiv al APM Braşov.

Peste Depresiunea Bârsei din care face parte situl, trece un drum de migraţii important şi cunoscut de cercetătorii ornitologi. Complexul piscicol Dumbrăviţa reprezintă în acest sens un punct de maximă concentrare pentru păsările acvatice şi punct de staţionare şi hrănire pentru o mare parte a populaţiilor ce traversează Carpaţii spre şi dinspre locurile de cuibărit ale Europei.

Varietatea speciilor de păsări printre care buhaiul de baltă, stârcul pitic, stârcul roşu, egreta mare, barza neagră, raţa roşie, cârstelul de câmp, dovedesc valoarea deosebită a zonei atât pentru cercetători, cât şi pentru turişti fiind cunoscută şi sub numele de „Delta din Carpaţi” sau „Delta dintre munţi a României”. Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2006, pentru a celebra fascinanta călătorie a acestor păsări între locurile de cuibărit şi cele de iernare.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare va fi sărbătorită şi de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care  organizează la Centrul de Informare din Sulina, o campanie anuală de conştientizare prin care se urmăreşte sublinierea nevoii de protecţie a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.