Ziua Mondială a Teatrului, marcată şi la Bucureşti prin numeroase spectacole

Ziua Mondială a Teatrului va fi marcată marţi în Bucureşti prin spectacole şi concerte, publicul având ocazia de a se întâlni cu artiştii preferaţi.

RomaniaTV.net
27 mart. 2012, 06:49
Ziua Mondială a Teatrului, marcată şi la Bucureşti prin numeroase spectacole

* Teatrul Metropolis şi teatrul independent UNTEATRU lansează programul cultural „Ziua independenţilor la Teatrul Metropolis”. Cu această ocazie, marţi, se va juca de la ora 19,00 comedia „Autobahn” după Neil LaBute, iar de la ora 20,30 spectacolul „Frumoasa călătorie a urşilor panda” de Matei Vişniec, potrivit Agerpres.

* Teatrul de Comedie îi invită pe bucureşteni marţi, de la ora 19,30, la spectacolul „Moştenitoarea” de Lucia Verona, o coproducţie realizată de Teatrul de Comedie şi Teatrul Maşina de Vise. Piesa, un one woman show interpretat de Mihaela Teleoacă, este regizată de Dan Tudor. Scenografia este semnată de Gelu Stoican, iar costumele sunt realizate de atelierul „Les filles d’ailleurs”.

* Teatrul Nottara aşteaptă spectatorii la comedia „Ultima reuniune”, o adaptare după piesa „Aniversarea” de Bill Macllwraith, în regia Mirelei Stoian. Din distribuţia spectacolului fac parte Mirela Stoian, Iulian Ilinca, Tamara Roman, Vlad Udrescu, Cristina Pascalin Pătraşcu şi Radu Solcanu.

* Teatrul Mic aduce pe scenă comedia „Mă mut la mama” de Andreas Petrescu şi Gabriel Fătu, în regia lui Gelu Colceag.
Piesa este o poveste veselă, dar cu accente tragice, despre doi fraţi, unul părăsit de soţie, iar celălalt înşelat de iubită, care decid să se reîntoarcă acasă. Din distribuţie fac parte Adriana Trandafir, Andreas Petrescu şi Gabriel Fătu.

* Excelsior sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului cu o serie de concerte susţinute de îndrăgitul interpret de muzică folk Nicu Alifantis. Seria va fi deschisă luni, 26 martie, de la ora 20,00, şi va continua până pe 28 martie. Artistul este cunoscut şi ca actor de teatru, el jucând pe scenele Teatrului Maria Filotti Brăila, Teatrului Mic şi Teatrului Excelsior din Bucureşti sau Teatrului Toma Caragiu din Ploieşti.
Cu această ocazie, pe scena Teatrului Excelsior, actriţa Paula Sorescu Lucian va citi publicului un mesaj din partea maestrului Ion Lucian, directorul şi fondatorul teatrului.

În fiecare an, o personalitate din lumea teatrului îşi împărtăşeşte gândurile legate de teatru, iar în 2012 actorul, scenaristul şi regizorul american John Malkovich salută aniversarea a 50 de ani de la prima Zi Mondială a Teatrului.

„Vă doresc ca munca voastră să fie convingătoare şi originală. Vă doresc ca ea să fie profundă, să emoţioneze, să îndemne la reflecţie, să fie unică. Fie ca ea să ne ajute să medităm la ceea ce înseamnă să fii om şi ca această meditaţie să fie binecuvântată cu suflet, sinceritate, inocenţă şi graţie. Vă doresc să învingeţi adversităţile, cenzura, sărăcia şi nihilismul, ceea ce mulţi dintre voi cu siguranţă vor fi obligaţi să facă. Vă doresc să fiţi binecuvântaţi cu talentul şi rigoarea necesare pentru a ne învăţa bătaia inimii umane în toată complexitatea ei, precum şi cu modestia şi curiozitatea necesare pentru a face din aceasta munca voastră de o viaţă. Fie ca cei mai buni dintre voi – căci doar aceia, numai rareori şi pentru scurt timp vor reuşi – să fie în stare să ilustreze elementara întrebare: ‘cum este viaţa?’. Succes!”, afirmă actorul în mesajul său, potrivit unui comunicat al UNITER transmis AGERPRES.

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, afirmă, la rândul său, că „teatrul a devenit un leagăn al istoriei unde şi cetăţeanul turmentat e la locul lui”.

„Nu cred că există azi în România o raportare mai autentică la realităţile neamului decât teatrul. Suntem în anul lui Caragiale şi personajele lui ne bântuie constant. În plină dezvoltare şi degringoladă, societatea românească se oglindeşte în teatru. E mai puţin decât ne-am fi aşteptat şi mai mult decât ne-am fi închipuit. Dacă mergeţi la teatru azi, vă trataţi cu happy end şi catharsis, plecând acasă oarecum împăcaţi cu tragedia de zi cu zi a tranziţiei. ‘Teatrul e oglinda lumii’, perora Hamlet, căutându-şi izbăvirea în dilema lui existenţială, ‘ea arată virtuţii chipul, păcatului icoana, iar vremii şi mulţimii, vârsta, forma şi limitele lor’. Ce vreţi mai mult? Veniţi la noi, bucuraţi-vă de viaţă, luaţi din curtea noastră ce vă place şi plecaţi spre bibliotecă – un liman unde vanităţile sunt interzise. Teatrul a devenit leagăn al istoriei unde şi cetăţeanul turmentat e la locul lui, într-o lume plină de ‘eroi’ ai timpurilor noastre. A bon entendeur, salut!”, afirmă, în mesajul său, Ion Caramitru.

Ziua Internaţională a Teatrului – organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al nouălea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru, a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru.

Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.

Cu această ocazie, au loc o serie de manifestări teatrale, dintre care cea mai importantă este transmiterea mesajului tradiţional internaţional.

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional e invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentaţiei din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. AGERPRES