Ziua Morţilor 2022. De ce nu se plânge azi şi ce se dă de pomană. Tradiţii şi obiceiuri înainte de Moşii de toamnă 2022

Potrivit sfinților părinți, Ziua Morților se sărbătorește anul acesta pe 2 noiembrie, cu câteva zile înainte de Moșii de toamnă.

01 nov. 2022, 13:52
Ziua Morţilor 2022. De ce nu se plânge azi şi ce se dă de pomană. Tradiţii şi obiceiuri înainte de Moşii de toamnă 2022

Ziua Morţilor este pe 2 noiembrie. La început, Ziua Morților, cunoscută ca și Luminația, a fost o sărbătoare romano-catolică, devenind populară mai ales în perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Ulterior a fost preluată și de ortodocși, dar și de calvini, luterani sau unitarieni. Tradiția populară spune că în noaptea de 1 noiembrie spre 2 noiembrie se deschid porțile către lumea celor morți, iar sufletele acestora se întorc în lumea celor vii.Se face curățenie la cimitire și se pun lumânări pe morminte
În seara de 1 noiembrie, preotul vine în cimitir pentru a ține slujba de pomenire. Înainte de apariția duhovnicului însă, credincioșii trebuie să curețe mormintele, să pună flori, în mod special crizanteme sau coronițe de brad.

Calendar ortodox noiembrie 2022. Sărbători religioase în noiembrie 2022. Ziua în care este bine să aprinzi lumânările la celălalt capăt

Pentru a lumina calea morților, se pun pe mormânt mai multe lumânări. În seara zilei de 1 noiembrie să dea de pomană mâncare caldă, dar trebuie să aveți grijă să nu dați înainte alcool.

Cine nu are voie să vină la mormânt
În unele zone din Ardeal se împart copiilor dulciuri și pateuri. Tot în seara zilei de 1 noiembrie nu e bine ca la cimitir să vină o persoană cu care cel trecut în lumea drepților nu a avut o relație bună. Pe 2 noiembrie, oricine are morți în familie nu are voie să spele rufe și nici să muncească.

Citeste si Rugăciunea care te scapă de toate problemele. Face minuni dacă e rostită zilnic

În plus, tradiția spune că cei rămași în viață nu au voie să plângă sau să fie supărați, pentru că celor trecuți la dreapta Domnului nu le place să-i vadă supărați. Există și zone ale țării unde se duce apă proaspătă la morminte până la răsăritul soarelui. Cei care fac acest ritual sunt doar copiii, care au suflete curate, fără de păcat.

Înainte de Ziua Morților sau Luminația, credincioșii curăță mormintelor celor dragi și le împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad și așează lumânări pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în neființă.

Obiceiuri și superstiții în ziua Morților sau Luminația

De Ziua Morților sau Luminația nu este bine să muncești sau să speli haine.

Cei bătrâni mai spun că nu e bine să dai de pomană alcool înainte unei mese calde cu ocazia Luminației.

În Ziua Morților sau Luminația nu e bine să plângi. Se spune că morții nu vor să îi vadă pe cei pe care i-au lăsat în urmă suferind.