Ziua Naţională a SUA, după BUGETUL fiecăruia: Bogaţii la VIP-uri, oamenii de rând, la picnic

Ziua de 4 iulie este aşteptată cu nerăbdare de către americani, în fiecare an. De obicei, americanii de rând se bucură de Ziua Independenţei de ceremonia oficială, de un picnic, concerte de muzică patriotică şi, în final, de un grandios foc de artificii.  Ziua Naţională a SUA se sărbătoreşte însă un pic diferit, unii americani optând pentru stilul VIP.

04 iul. 2014, 13:59
Ziua Naţională a SUA, după BUGETUL fiecăruia: Bogaţii la VIP-uri, oamenii de rând, la picnic

În marile oraşe ale Americii, din New York până în Florida sau California, Ziua Naţională a Americii le dă mult de furcă organizatorilor, inclusiv municipalităţilor şi organizaţiilor non profit. Acestea trebuie să se ocupe de oaspeţii speciali, VIP-urile, care beneficiază de servicii pe măsură, preferenţiale, de la locul de parcare, până la mâncare şi băutură şi alte servicii de lux, relatează marketwatch.com.

Este vorba despre „America bogaţilor” sau, mai degrabă, despre America „snobilor” care nu precupeţeşete niciun efort de a face din Ziua Naţională o sărbătoare luxoasă, „VIP-style”. 

Citeşte şi ZIUA AMERICII 2014: „Visul american” în percepţia lumii

Preţurile pentru asemenea servicii variază, începând cu cele rezonabile, cum ar fi, de pildă, un „pachet” de 25 de dolari, în care sunt incluse două băuturi alcoolice, dar şi avantajul de a te răcori într-un salon cu aer condiţionat şi de a participa la focul de artificii din oraş, până la sume cu patru cifre. De pildă, pachetul Paltinum, care a fost oferta de anul trecut a unui bar pe acoperiş, din Saint-Louis, unde clienţii au plătit 1.500 de dolari pentru toată distracţia, exceptând preţul de intrare şi bacşişul. Avantajul cel mai mare a fost faptul că de acolo, de sus, se vedeau foarte bine jocurile de artificii. Dar la fel de spectaculoase au fost focurile de artificii văzute şi de jos.

O chestiune de marketing

În anii recenţi, serviciile de Ziua Independenţei nu mai diferă atât de mult ca la început în privinţa calităţii ofertelor, ci doar a preţurilor, devenind astfel doar o chestiune de marketing.

Citeşte şi Ion Mihai Pacepa a „înviat” de Ziua Americii: Mesajul fostului şef al Securităţii lui Ceauşescu

Americanii tradiţionalişti nu văd cu ochi buni această „segregare” după buget, ci văd Ziua Naţională a SUA mai degrabă ca fiind o zi în care toţi americanii trebuie să ţină cont mai întâi de valorile spirituale, de libertate şi egalitate, la care au aderat cu toţii când au fondat un stat democratic.

În opinia lor, „ziua de 4 Iulie ar trebui să fie a tuturor americanilor, al tuturor familiilor americane, a întregii comunităţi. Nu ar trebui să fie o modalitate costisitoare de a viziona focurile de artificii „, consideră Chris Edwards, analist economic la Institutul Cato, un think tank liberal.