Ziua Păsărilor, sărbătorită pe 6 aprilie la Muzeul Naţional al Satului

Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an la începutul lunii aprilie, la iniţiativa Societății Ornitologice Române. În 2014, SOR va organiza evenimentul în ziua de duminică, 6 aprilie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

28 mart. 2014, 12:34
Ziua Păsărilor, sărbătorită pe 6 aprilie la Muzeul Naţional al Satului

Prima parte a acțiunii este dedicată celor mai mici păsărari sau celor care abia acum iau contact cu lumea păsărilor. De la ora 11, la scena Dumitra, are loc o piesă de teatru de păpuși, reprezentație a trupei „Clopoțel”.

În timp ce micuții se vor distra la piesa de teatru, adulții îi pot înscrie la atelierele speciale pentru copiii cu vârste între 5 și 14 ani. Cei mici pot orna turtă dulce, pot rezolva puzzle-uri cu păsări, pot colora planșe sau se pot aventura în muzeu. Fie aleg să verifice cuiburile artificiale amplasate de SOR în Muzeu, fie vor face un tur ornitologic pentru a vedea păsările cu binoclurile și cu luneta. Atelierele au loc de la ora 12 la ora 14.

Începând cu ora 14, la Sala Multimedia din cadrul Muzeului Satului are loc proiecția filmului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut”, film realizat de Salvați Dunărea și Delta.

Nu în ultimul rând, de la ora 16, în același spațiu, are loc lansarea cărții „Păsările din Lunca și Delta Dunării”, volum semnat de blogger-ul Doru Panaitescu. Cartea este un album foto cu instantanee de excepție realizate de mai mulți fotografi de natură din România: Doru Panaitescu, Bogdan Ciungara, Cristian Mihai, Doina Rusu, Eros Nicolau și Mircea Bezergheanu, iar textul este semnat de Doru Panaitescu și Vlad Cioflec. Albumul este și un mic ghid potrivit pentru cei care încep să deprindă birdwatching-ul în România. Volumul va putea fi achiziționat și de la standul SOR, deschis pe toată durata evenimentului.

Ziua Păsărilor va fi sărbătorită și în toate cele 19 sucursale ale Societății Ornitologice Române. La Biroul Teritorial Cluj-Napoca sunt programate două acțiuni. Copiii și păsărarii începători sunt așteptați de la ora 10 în Grădina Facultății de Biologie pentru a observa păsări cu binoclul și luneta. Păsărarii cu mai multă experiență se reunesc de la ora 10 la secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru un tur ornitologic, cu lunete și binocluri, tur care începe de la muzeu și se continuă în Pădurea Hoia.