Gâsca cu gât roşu, specie ameninţată cu dispariţia, monitorizată de Societatea Ornitologică Română VIDEO

Specialiştii de la Societatea Ornitologică Română au reuşit să instaleze transmițătoare satelitare pe cea mai periclitată specie de gâscă din lume – gâsca cu gât roșu.
Cristina Dinu
17 feb. 2014, 18:30
Gâsca cu gât roşu, specie ameninţată cu dispariţia, monitorizată de Societatea Ornitologică Română VIDEO

Operațiunile de capturare și de marcate au aut loc în Bulgaria, în apropierea lacului Durankulak, cu ajutorul a mai mulți specialiști de la organizații diverse de protecție a păsărilor. Păsările au fost capurate cu ajutorul dispozitivelor numite canon-nets (tunuri cu plase).

Plasele sunt înfășurate în tunuri, iar când păsările se apropie de ele, ornitologii actioneaza tunurile și plasele sunt aruncate peste gâște, explică Societatea Ornitologică Română, astfel evitându-se rănirea animalelor care sunt capturate.

Operațiunea din 2014 a avut două etape. În prima etapă, specialiștii nu au reușit să captureze decât exemplare tinere, care nu ar fi avut capacitatea să zboare până la locurile de iernare (Siberia) cu transmițătoarele montate pe spate. A doua încercare a fost cu succes. Pe 12 februarie u fost capturate 80 de gâște sălbatice – 45 de gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) și 35 de gârlițe mari (Anser albifrons). Toate gâștele cu gât roșu au primit inele colorate pe picior, iar gârlițele mari au fost marcate cu coliere pe gât.

În total, au fost instalate opt emițătoare radio, care le permit ornitologilor să monitorizeze mișcările gâștelor în zona de iernare. De asemenea, au fost instalate si patru emițătoare satelitare, dintre care două sunt ale Societății Ornitologice Române. Acestea vor permite studierea migrației gâștelor, din România și Bulgaria până în Siberia.

Doi masculi puternici de gâscă cu gât roșu poartă acum emițătoarele amplasate de specialistul SOR Emil Todorov. Cei doi au fost botezați Decebal și Darko.

„Timp de o săptămână, zi și noapte, o echipă internațională de nouă specialiști a participat la aceste operațiuni. A fost frig, am avut și burniță și stropi de ploaie și vânt puternic și ceață. Urmăream mișcarea gâștelor la hrană, locurile de înnoptat, locurile unde mergeau să se hrănească. Am monitorizat permanent mișcările lor, iar apoi au fost declanșate tunurile cu plase. Succes total. Am amplasat emițătoarele pe cei mai puternici masculi. Sunt grăsuni, maturi, chiar agresivi, poartă acum cele două emițătoare satelitare pe care le-am dus în Bulgaria și pot face fără probleme drumul spre Rusia. De acum, ornitologii români vor avea propria bază de date cu mișcările gâștelor, traseele pe care ele migrează din România și spre România”, a spus Emil Todorov.

Gâsca cu gât roșu este cea mai mică specie de gâscă sălbatică din lume și iernează în Ucraina, România și Bulgaria. Este cea mai periclitată specie de gâscă din lume, la această oră mai există doar circa 50.000 de exemplare. Acțiunea face parte din proiectul „Safe Ground for Redbreasts”, in care mai sunt implicate Societatea Bulgară de Protecție a Păsărilor (BSPB), Societatea Regală de Protecție a Păsărilor din Marea Britanie (RSPB), Wildfowl and Wetlands Trust și LeBalkan.

Acțiunea de capturare a gâștelor a avut loc în Bulgaria din două motive. Populația de gîște cu gât roșu care iernează în România și în Bulgaria este în mare parte aceeași, iar în România am fi avut nevoie de foarte multe acte, autorizații și de personal specializat în manipularea de canon-nets. Acestea se supun regulilor din Regimul de Arme și Muniții.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cum arată apartamentul lui Vladimir Putin. Locuiește aici de 3 ani, dar abia acum le-a arătat jurnaliștilor interiorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață