ZIUA PI. 2Pi lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre Pi

ZIUA PI. 14 martie marchează ziua acestui număr unic, ea fiind sărbătorită de Google printr-un Doodle special.

14 mart. 2018, 15:30
ZIUA PI. 2Pi lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre Pi

ZIUA PI. Ca de fiecare dată în ultimii 30 de ani, pe 14 martie sărbătorim ziua numărului Pi, 3/14 în formatul lună/zi, din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui Pi. În anul 2015, Ziua pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui Pi (3.1415926530….).

Valoarea numărului Pi este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu euclidian. Este aceeași valoare ca și raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale. Pi este una dintre cele mai importante constante din matematică și fizică, iar numeroase formule din inginerie și alte științe implică folosirea sa.

ZIUA PI. Numele Pi vine de la litera grecească π, scrisă pi în alfabetul latin, a fost adoptată de la cuvântul grecesc „περίμετρος”, perimetros (în română: perimetru). Arhimedea fost primul care a încercat să calculeze valoarea lui π cu rigurozitate. El și-a dat seama că această mărime poate fi limitată superior și inferior înscriind cercurile în poligoane regulate și calculând perimetrul poligoanelor exterioare și respectiv interioare. Folosind echivalentul unui poligon cu 96 de laturi, el a demonstrat că 3 + 10/71

ZIUA PI. Inclusiv în Biblie este făcută o aproximare a lui Pi. În Cartea Regilor se sugerează că Pi=3, aproximare semnificativ mai slabă decât alte estimări disponibile la momentul scrierii ei (600 î.e.n.). Interpretarea pasajului este în discuție, unii considerând că raportul 3:1 este cel între circumferința interioară și diametrul exterior al unui bazin cu pereți subțiri, raport ce ar putea fi destul de precis, în funcție de grosimea pereților.