Ziua Tatălui 2021. Când se celebrează şi ce semnificaţie are

Ziua Tatălui a fost legiferată în România ca sărbătoare începând cu anul 2010. Aceasta nu are o zi fixă, ci se sărbătoreşte în a doua duminică a lunii mai.

08 mai 2021, 23:08
Ziua Tatălui 2021. Când se celebrează şi ce semnificaţie are
Ziua Tatălui 2021. Sursa FOTO: Pexels

Ziua Tatălui 2021. Anul acesta, Ziua Tatălui este celebrată pe 9 mai. Semnificația sărbătorii este una importantă și ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți.

Ziua Tatălui se sărbătoreşte întrucât şi acest părinte are o contribuție semnificativă în creșterea copilului. Figura patriarhală este una importantă, la fel ca cea matriarhală, care ajută la armonia dezvoltării familiei. Este o confirmare a importanței figurii paterne într-o familie.

Ziua Tatălui 2021. Motivul pentru care s-a decis adoptarea unei astfel de sărbători

Scopul adoptării acestei sărbători este acela de a sublinia importanța fiecărui părinte în viața de familie.  Deși în România nu exista până acum câțiva ani această sărbătoare, odată cu legiferarea Zilei Mamei, inițiativa de a celebra Ziua Tatălui a venit oarecum firesc.

Citeste si S-a stabilit data concertului lui Celine Dion în România. Când o puteți vedea pe celebra artistă

Propunerea legislativă pentru cele două zile – Ziua mamei și Ziua tatălui – a fost adoptată de Senat pe 9 iunie 2009. La Camera Deputaţilor a fost adoptată pe 29 septembrie 2009 și a fost promulgată pe 13 octombrie 2009.

Iniţiativa a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu.

Cele două zile au fost propuse pentru primele duminici din mai, astfel încât să poată fi sărbătorită pe 15 mai și Ziua internațională a familiilor, adoptată de ONU, dar şi Ziua copilului pe 1 iunie. În acest fel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.

România, printre ultimele țări care au adoptat sărbătoarea

Ziua Tatălui a fost celebrată pentru prima dată pe 9 mai 2010. România era printre puţinele țări care nu au avut o astfel de tradiţie în mod oficial.

La nivel internațional, ziua aceasta se sărbătoreşte în cea de-a treia duminică a lunii iunie. Peste 50 de țări celebrează la această dată, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța sau Singapore.

Datele calendaristice în care se va sărbători Ziua Tatălui în următorii ani sunt: 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025, 10 mai 2026, 9 mai 2027 și 14 mai 2028.

Citeste si Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în omletă. Trucul pe care trebuie să îl ştie orice gospodină