Mica Unire, sărbătorită la Iaşi. Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au prins în horă VIDEO

Ziua Unirii a fost sărbătorită cu fast la Iaşi. La manifestări au ajuns mai mulţi miniştri, în frunte cu premierul Victor Ponta. Mica Unire a fost sărbătorită cu spectacole şi defilări. După depunerea coroanelor, premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, s-au prins în Hora Unirii.

24 ian. 2013, 08:06
Mica Unire, sărbătorită la Iaşi. Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au prins în horă VIDEO

Câteva mii de persoane au asistă, joi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor de la Iaşi, la evenimente participând premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, dar şi mai mulţi miniştri, toţi având prinse cocarde în piept.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au început în jurul orei 9.00, cu un spectacol folcloric, pe scena montată în Piaţa Unirii din Iaşi urcând Maria Dragomiroiu, Petrică Mâţu Stoian, Veta Biriş, Laura Lavric, Zinaida Julea şi Nicolae Hlib.

La festivităţile oficiale, care au început la ora 10.00 cu intonarea imnului naţional, au participat premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi mai mulţi miniştri, între care Daniel Constantin, Varujan Vosganian şi Liviu Dragnea. De asemenea, au fost prezenţi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, dar şi şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, prefectul Romeo Olteanu.

Premierul Victor Ponta a ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi în jurul orei 9.45, fiind însoţit de reprezentanţi locali ai PSD şi PNL.

Ulterior, Ponta a mers să discute cu oamenii prezenţi în Piaţa Unirii, iar unul dintre participanţi i-a spus: „Daţi-ne salarii şi pensii că avem parte doar de scumpiri”, moment în care primarul Gheorghe Nichita a încercat să-l îndepărteze pe bărbat şi le-a spus oamenilor că se vor întoarce să discute cu ei după discursuri.

Oficialităţile prezente la evenimente au ţinut discursuri pe scena amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi, apoi au coborât au depus coroane la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi s-au prins în Hora Unirii, alături de miile de persoane prezente la manifestări.

Liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu, nu a urcat pe scena din Piaţa Unirii, iar întrebat de ce a preferat să rămână jos a spus: „De jos se vede mai bine!”.

După susţinerea discursurilor şi după ce s-au prins în Hora Unirii, premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, s-au îndreptat către oamenii care au asistat la manifestări pentru a da mâna cu aceştia.

La un moment dat, câteva persoane au început să strige „Hoţii! Hoţii”, una dintre acestea spunând: „Bandiţilor, hoţilor, la puşcărie!”.

Victor Ponta şi Crin Antonescu nu le-au răspuns celor câteva persoane şi au continuat să dea mâna cu ceilalţi oameni. Mulţi dintre cei prezenţi le-au cerut liderilor USL locuri de muncă, pensii şi salarii mai mari.

În cursul serii vor avea loc retragerea cu torţe a militarilor pe bulevardul Ştefan cel Mare al municipiului, după care în Piaţa Palatului Culturii este programat un concert susţinut de Zdob şi Zdub, Iris şi Ruby.

Ulterior, premierul va pleca spre Focşani, unde va participa la ceremonii pentru Ziua Unirii.

Preşedintele Traian Băsescu nu va lua parte, joi, la manifestările de Ziua Unirii. Şeful statului a fost invitat în Focşani, însă a ales să nu se prezinte. Preşedintele lipseşte de la ceremonii pentru al doilea an consecutiv.

„Preşedintele confirmă că nu va participa în cursul zilei de mâine la ceremoniile organizate la Iaşi şi la Focşani, ocazionate de aniversarea Unirii Principatelor Române”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Train Băsescu.

Aproape 1.300 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt scoase în stradă pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în municipiile Iaşi şi Focşani.

Pe lângă măsurile pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, structurile Ministerului Afacerilor Interne organizează şi o serie de activităţi prilejuite de sărbătorirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În Iaşi, două detaşamente ale Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, respectiv Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vor defila, alături de angajaţi ai MApN, în Piaţa Unirii.