ZIUA UNIVERSALĂ A IEI. REPLICĂ pentru designerul american care s-a inspirat din portul popular românesc

Ia românească este din nou celebrată în toată lumea, pe 24 iunie. De această dată, sărbătoarea vine la foarte scurt timp după un scandal legat chiar de tradițiile vestimentare românești, care a avut-o în prim-plan pe nimeni alta decât celebra creatoare de modă de la New York, Tory Burch, acuzată de presă că ar fi copiat un costum popular românesc fără să admită explicit acest lucru.

24 iun. 2017, 15:02
ZIUA UNIVERSALĂ A IEI. REPLICĂ pentru designerul american care s-a inspirat din portul popular românesc

E foarte bine că portul nostru popular inspiră creatori de nivel înalt; este însă foarte important ca această inspiraţie să fie asumată deschis, din respect pentru cultura unui popor, crede eurodeputata Daciana Sârbu, care i-a transmis o scrisoare faimosului designer. Aceasta o invită pe creatoarea de modă să viziteze România ca să descopere „bogăţia culturii noastre”, dar şi pentru a se familiariza cu motivele populare pe care le apreciază deja.

„V-aş fi recunoscătoare dacă aţi fi de acord să vă asumaţi influenţa costumelor populare româneşti şi să menţionaţi deschis sursa dvs de inspiraţie în întreaga promovare publică a colecţiei dvs. Ar fi nu doar un act de corectitudine, ci şi un gest de apreciere şi respect pentru o cultură care deja v-a ajutat în munca dvs de creaţie”, spune eurodeputata PSD în apelul adresat celebrului designer de la New York.

„Dacă aţi fi menţionat că o haină tradiţională românească v-a inspirat să creaţi o piesă vestimentară contemporană, sunt convinsă că mulţi români s-ar fi simţit mândri de faptul că un element din cultura lor a impresionat un designer de modă celebru. Nu aţi făcut acest lucru, şi suntem dezamăgiţi. Românii îşi privesc tradiţiile cu mândrie şi consideră că valoarea şi semnificaţia lor merită să fie onorate şi recunoscute, în special atunci când oferă forţă creativă unui designer atât de important”, adaugă Daciana Sârbu.

Eurodeputata se oferă s-o ajute pe creatoare să cunoască şi să înţeleagă România pentru a evita astfel de erori pe viitor. „Experţi în cultura şi tradiţiile populare româneşti, precum şi expoziţii de artă populară vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine identitatea noastră şi, de ce nu, vă pot oferi inspiraţie pentru creaţii viitoare – desigur, inspiraţie asumată deschis”, se mai arată în scrisoarea semnată de europarlamentarul social-democrat.

Daciana Sârbu a organizat mai multe evenimente la Parlamentul European de promovare a tradiţiilor, produselor şi chiar a alimentelor tradiționale româneşti, din mai multe regiuni ale ţării.