Zona euro se va prăbuşi în scurt timp. Euro ar putea dispărea până de Crăciun

Zona euro se va prăbuşi în câteva zile, din cauză că situaţia financiară a ţărilor europene se înrăutăţeşte pe zi ce trece.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 15:28
Zona euro se va prăbuşi în scurt timp. Euro ar putea dispărea până de Crăciun

Săptămâna trecută criza a ajuns la un nou apogeu. Din cauza licitaţiei dezastruoase pentru obligaţiunile germane şi dobânda ridicată la activele spaniole şi italiene, piaţa obligaţiunilor guvernamentale din zona euro a încetat să mai funcţioneze, se arată intr-un articol publicat de Financial Times.

Eşecul Germaniei de a se împrumuta săptămâna trecută (ceea ce nu s-a mai întâmplat de 14 ani), creşterea dobânzilor cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale, cât şi criza de lichidităţi cu care se confruntă băncile arată că, dacă politicienii nu iau măsuri ferme şi imediate, zona euro este aproape de colaps.

În plus, băncile europene găsesc finanţare destul de greu, acest lucru putând conduce la o criză a creditelor.

Recent, fostul şef al Băncii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Jacques Attali, a declarat că moneda euro s-ar putea prăbuşi până de Crăciun dacă la nivelul Uniunii Europene nu se vor lua măsuri adecvate împotriva crizei.

„Întrebarea care se pune în prezent este dacă moneda euro va continuă să existe şi după sărbătorile de Crăciun. Există o singură şansă din două ca moneda unică să reziste după această dată sau cel puţin să fie angrenată în procesul care duce la colaps”, a afirmat el într-un interviu, citat de Yahoo Finance.