Zonele din România unde e INTERZISĂ tăierea porcului, fără avizul medicului veterinar. Ce trebuie să știe românii înainte de Crăciun!

Pesta porcină dă peste cap planurile românilor înainte de Sărbători. Există mai multe localități din România unde autoritățile au interzis sacrificarea porcilor de Crăcăiun, fără avizul veterinarului.

14 dec. 2021, 11:35
Zonele din România unde e INTERZISĂ tăierea porcului, fără avizul medicului veterinar. Ce trebuie să știe românii înainte de Crăciun!

Zonele din România unde e INTERZISĂ tăierea porcului. Mai mult decât atât, se interzic inclusiv circulația şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, însă fără descărcare sau oprire, și evident, însoțite de documente legale.

Zonele din România unde e INTERZISĂ tăierea porcului, fără avizul medicului veterinar

De altfel, în județul Bacău, numărul porcilor infectați cu COVID, a ajuns la 156 după ce alte patru cazuri au fost depistate la mistreții din fondurile cinegetice din județ.

Veterinarii din acest județ au anunțat identificarea unui nou focar de pestă porcină la porcii domestici, de data asta în gospodăriile populației din comuna Pârjol.

Citește și: Focar de pestă porcină în Olt. 30.000 de porci vor fi sacrificați în Ipoteşti. Anunțul făcut de autorități
„La această dată, la nivelul județului, sunt active 156 cazuri de pestă porcină la mistreți, situații în care se aplică restricțiile conform legislației sanitare veterinare în vigoare, în domeniu”, au transmis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Dacă autoritățile sanitare veterinare vor depista „exploataţii de contact“, riscul este ca toți porcii din acea zonă să fie exterminați, reducându-se astfel riscul răspândirii bolii.

„Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcinelor fără avizul DSVSA. Sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, care va proceda la efectuarea examenului ante și post mortem. În cazul în care există semne clinice sau morfopatologice care ar putea fi atribuite pestei porcine africane, se va preleva un număr suficient de probe de la animale, pentru a confirma sau infirma prezenţa virusului pestei porcine africane în aceste exploataţii”, au subliniat specialiștii Direcției Sanitare Veterinare.

”Se interzic inclusiv circulația şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, însă fără descărcare sau oprire, și evident, însoțite de documente legale. De altfel, în această perioadă, sunt programate controale în trafic, cu sprijinul echipajelor de poliție”, se arată în comunicatul DSVSA Bacău.

Citește și: Noi reguli pentru creşterea porcilor din cauza focarelor de pestă porcină. Nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la ei se intră doar cu încălțăminte dezinfectată