Zota: Voi sesiza instanţele europene. Sunt condamnat în cazul Sabyc pentru aplicarea directivelor UE

Victor Zota, fostul director executiv al ANT, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că va sesiza instanţele europene pentru pedeapsa de trei luni de închisoare cu suspendare primită în dosarul Sabyc, precizând că este primul cetăţean român condamnat pentru aplicarea a trei directive europene.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 15:49
Zota: Voi sesiza instanţele europene. Sunt condamnat în cazul Sabyc pentru aplicarea directivelor UE

„Sunt primul cetăţean al României care este condamnat pentru aplicarea a trei directive europene. Este cea mai mare manipulare. Voi sesiza toate instanţele europene”, a spus fostul director executiv al ANT Victor Zota, în prezent coordonator naţional de transplant.

El a precizat că nu a făcut altceva decât să aplice în România directivele europene în domeniul respectiv, că Agenţia Naţională de Transplant acreditează, iar Ministerul Sănătăţii autorizează.

„Ceea ce am făcut eu a fost confirmat de agentul guvernamental al României la Haga. Agenţia Naţională de Transplant acreditează unităţile, iar Ministerul Sănătăţii autorizează. Asta am făcut eu. Dacă eu sunt condamnat, atunci să fie condamnat şi agentul guvernamental al României la Haga”, a mai spus Victor Zota.

Vizibil marcat de condamnarea anunţată miercuri de Tribunalul Bucureşti, Victor Zota a spus că probabila aceasta este „prea mică”.

„Ce înseamnă condamnare trei luni cu suspendare? Să mi se dea 10 ani cu executare”, a adăugat Victor Zota.

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, miercuri, pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit şi Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron la cinci ani de închisoare cu executare, iar Victor Zota, fost director executiv ANT, a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.

De asemenea, instanţa a condamnat-o pe Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), la şase luni de închisoare cu executarea pedepsei.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată în 24 februarie 2010 pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT şi Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT.

Potrivit procurorilor, patronii şi angajaţi ai clinicii Sabyc ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzaţi supraveghind procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.

Angajaţii clinicii ţineau evidenţa concretă a analizelor efectuate şi a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităţilor de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentaţiei acordate, a transportului, dar şi plata efectivă a ovocitelor donate. Anchetatorii spun că cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea în România, în mod fraudulos, de materie genetică.

Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.

De asemenea, procurorii DIICOT au solicitat instanţei dizolvarea SC Sabyc SRL, „având în vedere că din probatoriul administrat a rezultat fără dubiu că obiectul său de activitate a fost deturnat în scopul comiterii de infracţiuni, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de trei ani”


loading...