TICHETELE DE MASĂ electronice, valabile de joi. Cum trebuie să procedeze angajatorii

Angajatorii pot alege sa acorde salariatilor tichete de masa in format electronic, se precizeaza intr-un act normativ care se va aplica incepand de astazi. Potrivit reprezentantilor din domeniu, modul de obtinere a noilor tichete nu este diferit fata de cel al tichetelor de hartie. Totusi, exista anumite aspecte specifice cardurilor, pe care angajatorii trebuie sa le aiba in vedere.
Filip Stan
13 feb. 2014, 10:47
TICHETELE DE MASĂ electronice, valabile de joi. Cum trebuie să procedeze angajatorii

TICHETE DE MASĂ ELECTRONICE. Angajatorii vor putea putea acorda salariatilor, din 13 februarie 2014, tichete de masa in format electronic, sub forma unor carduri care vor functiona ca un portofel electronic, se arata Legea nr. 291/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701 din 15 noiembrie 2013.

In prezent, tichetele de masa pot fi distribuite doar pe suport hartie, insa potrivit dispozitiilor care vor intra in vigoare din 13 februarie 2014, angajatorii vor putea opta pentru forma in care sunt emise tichetele, pe hartie sau in format electronic.

Citeşte şi VEŞTI PROASTE pentru bugetari: Nici în 2014 nu vor primi tichete de masă, cadou sau de vacanţă

Conform Legii nr. 291/2013, tichetele de masa in format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic si sunt destinate exclusiv acordarii alocatiei individuale de hrana a salariatilor. Cardurile vor fi valabile numai daca vor avea inscrise sau stocate intr-un alt mod urmatoarele informatii:

  • numele si prenumele salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
  • numele si adresa emitentului;
  • date referitoare la perioada de valabilitate;
  • interdictia de a fi utilizat pentru achzitionarea de tigari sau de produse alcoolice.

Valoarea nominala pe zi lucratoare a tichetelor de masa, indiferent de suportul pe care sunt emise, hartie sau card, este in prezent de 9,35 lei, valoare indexata periodic de Ministerul Muncii, a declarat pentru AvocatNet.ro Jean Istasse, CEO Sodexo.

Cum vor obtine angajatorii tichetele electornice de la unitatile emitente?

Legea nr. 291/2013 stabileste ca societatile care vor emite tichete de masa in format electronic trebuie sa fie autorizate de Ministerul Finantelor.

Firmele care vor apela la unitatile emitente pentru a obtine tichetele de masa electronice vor urma aceeasi procedura ca in cazul tichetelor pe suport hartie.

Jean Istasse ne-a declarat ca tichetele de masa electronice functioneaza similar tichetelor de masa pe hartie in ceea ce priveste procesul de comanda, care este in totalitate responsabilitatea angajatorului.

Totusi, legislatia care se va aplica din 13 februarie 2014 stabileste ca distribuirea tichetelor electronice nu va fi realizata de angajator, asa cum se intampla in prezent cu tichetele pe suport hartie, ci de catre unitatea emitenta.

De asemenea, angajatorul va trebui sa achite unitatilor emitente atat contravaloarea nominala a tichetelor, cat si costul emiterii pe suport electronic.

La randul lor, unitatile emitente sunt obligate sa deschida conturi sau subconturi de plati distincte, prin care se vor derula sumele reprezentand incasarile si platile aferente valorii nominale a tichetelor de masa, astfel incat sa permita o evidenta clara a sumelor utilizate in temeiul contractelor incheiate cu angajatorii si magazinele care vor accepta plata cu tichetele electronice, se precizeaza in actul normativ citat.

Cu alte cuvinte, unitatile emitente vor alimenta tichetele electronice dupa ce angajatorii vor achita contravaloarea acestora.

Referitor la aceste prevederi, Jean Istasse ne-a explicat ca pentru a comanda tichete de masa electronice, angajatorii vor include lista cu numele angajatilor, insa acest lucru se intampla si in prezent pentru a comanda tichetele de masa pe hartie.

„Prin urmare, acest proces nu se va schimba pentru angajator. Pentru tichetele electronice nu exista un proces de distributie in sine. In acest caz vorbim despre incarcarea, in fiecare luna, a sumelor pentru fiecare dintre angajati”, a punctat seful Sodexo.

Totodata, in dispozitiile care se vor aplica din 13 februarie 2014 se precizeaza ca unitatile emitente de tichete de masa pe suport electronic pot organiza platforme pentru emiterea tichetelor de masa sau pot incheia contracte cu organizatii care administreaza scheme/aranjamente de plata ori alte organizatii specializate, dupa caz.

Potrivit lui Jean Istasse, tipul de platforma utilizata pentru implementarea sistemului de tichete electronice este mai putin important pentru companii sau pentru angajati.

„Aspectul care trebuie retinut este ca angajatii vor putea sa isi utilizeze tichetele de masa electronice pentru a avea acces la produse alimentare in locatiile care sunt tehnic echipate sa accepte tichete de masa electronice si care au o relatie contractuala cu furnizorul de tichete de masa. Aceasta situatie este valabila si in prezent, cand angajatii beneficiari de tichete de masa isi pot utiliza tichetele de masa pe hartie numai in locatiile care au o relatie contractuala cu unitatile emitente de tichete de masa, aceasta fiind o conditie impusa de Ministerul Finantelor Publice”, a adaugat sursa citata.

Ce se intampla in cazul pierderii tichetului electronic?

Cand un angajat isi pierde tichetul de masa electronic, aceasta va fi inlocuit de unitatea emitenta de tichete de masa electronice, a precizat CEO-ul Sodexo.

„Procedura de utilizare a codului PIN va depinde de politica oferita de fiecare dintre furnizorii de tichete de masa electronice. Toate costurile legate de managementul sistemului de tichete electronice sunt suportate integral de catre angajatori conform prevederilor legale in vigoare”, a mai spus Jean Istasse.

Securizarea cardurilor

In ceea ce priveste riscul fraudarii tichetelor de masa electronice si securizarii acestora, Jean Istasse ne-a declarat ca tichetele de masa electronice nu functioneaza precum cardurile bancare, nu au cont atasat, asadar riscul de frauda este limitat. Tichetele de masa electronice vor avea un cod PIN atasat care va fi necesar la utilizare, si in plus acestea nu vor putea fi utilizate pentru alt scop decat accesarea de alimente in unitatile alimentare (de exemplu, nu se se pot utiliza terminalele pentru retragerea de numerar), a afirmat acesta.

De asemenea, Sergiu Cone, secretarul general al Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO), a declarat pentru AvocatNet.ro ca securitatea on-line privind plata cu tichetele de masa electornice este importanta, insa nu va presupune costuri suplimentare pentru angajatori.

„Daca emiterea tichetelor de masa electronice se face pe suport card, care vor respecta toate standardele de securitate a acestui instrument (chip si PIN, inrolarea in sistemul 3DSecure), acestea vor fi securizate. In plus, posibilitatea de a plati online in conditii de maxima securitate este foarte importanta, deoarece in ultima vreme mai multi comercianti de produse alimentare, inclusiv mari lanturi comerciale, au deschis magazine online. Asadar, aceste carduri vor fi dotate cu tehnologiile existente de securitate si nu estimam costuri suplimentare, ba din contra, utilizarea acestor carduri va putea aduce economii”, a precizat secretarul general al APERO.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
Vlăduţa Lupău a făcut un anunț la care nimeni nu se aștepta. A luat decizia după aproape un deceniu: „Drumurile noastre se despart” / FOTO
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
La ce vârstă se pot pensiona românii din Spania și Italia. Aceasta este pensia minimă pe care o pot primi
Capital.ro
Elena Udrea ar putea fi ELIBERATĂ! Decizia pe care o așteaptă de la ICCJ
Playtech.ro
Melania Trump, IRONIZATĂ crunt de o televiziune de stat din Rusia. Ce imagini deocheate au putut să difuzeze cu ea în direct
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Un supermodel britanic a murit la scurt timp după nuntă. Era cunoscută drept „fata cu strungăreață”
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu și Felix Baumgartner își măresc familia după un deceniu de relație
Spynews
Cum o va chema pe fetița Larisei Iordache. Multipla campioană la gimnastică și soțul ei au dezvăluit ce nume va purta micuța 
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Șapte județe, sub cod galben de ninsori și viscol / FOTO
Evz.ro
Iulia Vântur, cină cu un personaj celebru din România. Cu cine a fost surprinsă vedeta
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
MAE: Încă trei români au fost confirmați decedați, în urma inundațiilor din Spania. Alte trei persoane sunt încă date dispărute
Cancan.ro
Asta e aroganța supremă! Ce i-a făcut Alexia Eram lui Nadd Hu, după ce a văzut cu Mario Fresh
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu infinit în lumea filmului. Marele ACTOR s-a SINUCIS. Românii plâng azi o mare stea
StirileBZI
Se dau sute de lei pentru masa de Crăciun! Banii vin de la Guvern
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Elefanți la grădina zoologică din Berlin uimesc prin folosirea ingenioasă a furtunurilor
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Triumviratul originar al rockului: Doors, Beatles și Rolling Stones – arhitecții sunetului modern