2016, anul marilor condamnări. Care sunt politicienii şi afaceriştii care pot ajunge după gratii

Pentru politicienii şi afaceriştii cu dosare penale, 2016 a început mai degrabă cu zornăit de cătuşe decât de zurgălăi. Dacă anul trecut a fost cel al marilor dosare de corupţie, 2016 ar putea fi anul marilor condamnări. Politicieni precum Elena Udrea sau Liviu Dragnea, inculpaţii din dosarele Microsoft sau ANRP, toţi ar putea primi un verdict din partea judecătorilor.

02 ian. 2016, 13:15
2016, anul marilor condamnări. Care sunt politicienii şi afaceriştii care pot ajunge după gratii

Primul politician care începe anul cu emoţii este Liviu Dragnea. Pentru el decizia judecătorilor vine cel mai repede, la sfârşitul lunii ianuarie şi este definitivă. Dragnea a fost deja condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului.

Citeşte şi Dosarul „Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat, AMÂNAT pentru 29 ianuarie

Pentru Elena Udrea anul a început cu vizita la poliţie. Adică la fel cum îi va merge tot anul, cu drumuri la instanţă pentru dosarul Gala Bute, la DNA pentru ancheta în dosarul BRD şi la poliţie pentru controlul judiciar. Audierile în Gala Bute avansează cu paşi repezi, iar Udrea are trei acuzaţii de luare de mită şi abuz în serviciu.

Citeşte şi Elena Udrea, la poliţie în prima zi a anului: „Nu am dansat periniţa şi nu am avut vâsc” VIDEO

Marea serie a dosarelor aflate pe masa judecătorilor poarta numele de ANRP, cu o numărărtoare în continuă creştere a celor judecaţi pentru retrocedări ilegale. Potrivit România TV, în 2015, fosta şefă DIICOT, ALina Bica pierduse deja numărul intrărilor şi ieşirilor din spatele gratiilor.

Printre cei care ar putea primi un verdict alături de Alina Bica se numără şi deputatul Cătălin Teodorescu, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Crinuţa Dumitrean. Tot retrocedările ilegale ar putea veni cu condamnări şi pentru Horia Georgescu, Theodor Nicolescu sau Marko Atilla, dar şi pentru Dorin Cocoş sau Gheorghe Ştefan.

De altfel Cocoş şi Pinalty mai împart cot la cot un dosar ajuns pe ultima sută de metri, răsunătorul Microsoft. Li se alătură cu emoţiile pentru o condamnare şi fostul ministru Gabriel Sandu, dar şi cei pentru care ancheta a fost disjunsă.

Acuzaţiile din toate aceste dosare sunt diverse şi, de cele mai multe ori cumulate. Politicienii şi afaceriştii penali ai României nu au ratat nicio acuzaţie. De la luare şi dară de mită, la abuz în serviciu până la fals în acte şi trafic de influenţă, afacerile necurate le-ar putea aduce ani grei de închisoare, infracţiuni pentru care cea mai mică pedeapsă este de 2 ani, iar cea mai mare de 10, iar de cele mai multe ori, infracţiunile se cumulează.