500 de persoane audiate în Dosarul Mineriada 13-15 iunie 1990 în ultimele cinci luni. Ion Iliescu, printre suspecţi

Procurorii Parchetului General au audiat şapte suspecţi, 455 de victime sau succesori ai acestora şi 18 martori în ultimele cinci luni în dosarul "Mineriada 13-15 iunie 1990", potrivit unui comunicat de presă. Printre cei audiaţi în calitate de suspecţi se numără şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

08 iul. 2016, 13:58
500 de persoane audiate în Dosarul Mineriada 13-15 iunie 1990 în ultimele cinci luni. Ion Iliescu, printre suspecţi

Audierile în dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990” vor continua până la sfârşitul lunii iulie, se arată în comunicatul Parchetului General.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13-15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat, în perioada 15.02. – 07.07.2016, o serie de acte procedurale, după cum urmează: au fost audiaţi 7 suspecţi, 455 persoane vătămate, părţi civile şi succesori ai acestora, precum şi 18 martori, fiind programate audieri până la finele lunii iulie 2016.

Totodată, s-a efectuat continuarea analizării probatoriului în vederea completării acestuia, fiind derulate o serie de activităţi specifice.

De asemenea, au fost efectuate verificări în baza de date asupra a circa 1.000 de persoane, fiind emise în total un număr de 850 de citaţii”, se arată în comunicat.

Printre cei audiaţi în dosar se numără şi fostul preşedinte Ion Iliescu, în calitate de suspect, şi Virgil Măgureanu, şeful SRI la vremea respectivă.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat în secret de procurorii militari în această săptămână în dosarul „Mineriada”. Potrivit România TVIon Iliescu este cercetat pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a dat o declaraţie în faţa procurorilor militari care anchetează dosarul „Mineriada”.

Inițial, în acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

Ulterior, în octombrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și Victor Atanasie Stănculescu.

Citeşte şi: Ion Iliescu, audiat în secret în dosarul „Mineriada”