A erupt Vulcanul Krakatau. Şuvoaie de lavă topită s-au prelins pe versanţi

Publicat: Joi, 19 Iulie 2018 19:26 // Actualizat: Joi, 19 Iulie 2018 19:26 // Sursa: romaniatv.net

Un vulcan din Indonezia cunoscut drept ''copilul'' legendarului Krakatau (sau Krakatoa) a erupt joi aruncând în aer o coloană de cenuşă în timp ce pe versanţii săi s-au prelins şuvoaie de lavă topită.

Un vulcan din Indonezia cunoscut drept ''copilul'' legendarului Krakatau (sau Krakatoa) a erupt joi aruncând în aer o coloană de cenuşă în timp ce pe versanţii săi s-au prelins şuvoaie de lavă topită, informează AFP.

Anak Krakatau (copilul lui Krakatau), o mică insulă vulcanică formată la o jumătate de secol după erupţia mortală a vulcanului Krakatoa din anul 1883, s-a trezit la viaţă în ultimele săptămâni, din craterul său fiind expulzate roci încinse şi cenuşă.

Zona Krakatau, care formează o mică insulă în strâmtoarea Sunda, între insulele Java şi Sumatra, este nelocuită, însă vulcanul este o populară atracţie turistică, informează Agerpres.

Agenţia geologică din Indonezia nu a ridicat nivelul de alertă în această insulă, însă accesul este interzis pe o rază de un kilometri în jurul craterului.

Erupţia Krakatau din secolul al XIX-lea este considerată drept cea mai importantă observată vreodată - coloana de cenuşă, roci şi fum a ajuns la o înălţime de peste 20 de kilometri, regiunea a fost cufundată în întuneric, iar valurile provocate de un puternic tsunami s-au simţit în toată lumea, informează Agerpres.

În dezastrul din 1883 şi-au pierdut viaţa peste 36.000 de persoane.

Peste 120 de vulcani sunt activi în Indonezia, ţară situată pe Cercul de foc al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente.

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6540
RON
17 Dec
noapte 1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H