A fost unul dintre cei mai vânaţi oameni din lume, dar a murit subit. Era liderul cartelui Beltran Leyva

Hector Beltran Leyva a murit duminică în condiţii considerate suspecte. Potrivit unui comunicat oficial al guvernului de la Ciudad de Mexico, acesta ar fi murit în urma unui infarct.

19 nov. 2018, 19:01
A fost unul dintre cei mai vânaţi oameni din lume, dar a murit subit. Era liderul cartelui Beltran Leyva

Ministrul mexican de Interne a declarat că Beltran Leyva, în vârstă de 56 de ani, a fost transportat cu dureri în piept la spitalul central din Toluca, dar doctorii nu l-au putut salva.

Beltran Leyva a fost arestat în 2014, în San Miguel de Allende, un oraș colonial preferat mai ales de pensionarii din SUA ca loc unde să-şi petreacă bătrâneţea, dar el a evitat o cerere de extrădare venită din partea Statelor Unite. Alfredo și Carlos, fraţii lui Hector Beltran Leyva, au fost arestați, în timp ce Arturo a fost ucis de forțele de securitate în anul 2009. Soția lui, Clarke Laborine Archuleta, a fost şi ea arestată, în 2016, după ce a preluat operațiunile de cartel și a încercat să reafirme controlul organizaţiei în zona de coastă a staţiunii Acapulco.

Cartelul Beltran Leyva a fost un jucător de frunte în traficul de droguri, deţinând într-o vreme controlul de la graniţa cu SUA, în zona deşertului Sonora. Iniţial cei patru fraţi Beltran Leyva au făcut oparte din Cartelul de la Sinaloa, pe care l-au părăsit însă în 2008, după ce Alfredo a fost arestat, ceilalţi trei acuzându-l pentru asta pe liderul organizaţiei, celebrul „El Chapo” Guzman. Ca răspuns la presupusa trădare, frații Beltran Leyva au ordonat uciderea lui Édgar Guzmán López, în vârstă de 22 de ani, unul dintre fiii lui El Chapo. Acesta a fost ucis în parcarea unui centru comercial, într-o amplă acţiune, de către 15 bărbaţi înarmaţi cu puşti de asalt şi lansatoare de grenade. Ulterior, Cartelul Beltran Leyva a încheiat înţelegeri cu foştii lor rivali, Cartelul Golfului şi Los Zetas.

Cartelul Beltran Leyva este considerat unul dintre cele mai nemiloase şi brutale din Mexic, prin modul în care reacţionează faţă de victimele lor.