A murit Bernardo Bertolucci. Legendarul regizor italian a câştigat de două ori Premiul Oscar

Bernado Bertolucci, unul dintre cei mai renumiţi regizori ai cinematografiei mondiale, a murit luni, la vârsta de 77 de ani.

26 nov. 2018, 08:32
A murit Bernardo Bertolucci. Legendarul regizor italian a câştigat de două ori Premiul Oscar

Bernardo Bertolucci este autorul multor filme memorabile, între care se disting „Ultimul tango la Paris” sau „Ultimul înmpărat” (Little Budha). În anul 1987, Bernardo Bertolucci a câştigat două premii Oscar, pentru cea mai bună regie şi cel mai bun scnariu adaptat, filmul care i-a adus triumful fiind „Ultimul împărat”. Între multe alte premii, Bertolucci a mai fost distins cu două Globuri de Aur, dar şi cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, în 2007. El rămâne însă singurul italian care a cucerit până acum Oscarul pentru cel mai bun regizor.

Bernardo Berolucci s-a născut pe 16 martie 1941, la Parma, şi a murit luni la Roma, după o lungă luptă cu boala. De mai bine de un deceniu el se deplasa într-un scaun cu rotile, în urma unei operaţii nereuşite de hernie de disc, suferită în anul 2003. Publicistul regizorului, Flavia Schiavi, a anunţat că regizorul a murit de cancer, luni dimineaţa, în jurul orei 7 (ora 08.00, ora României). „Ultimulm împărat” se numără printre filmele care au câştigat cele mai multe premii Oscar (9 statuete) şi este totodată primul western epic despre China, realizat cu cooperarea guvernului de la Beijing.