A murit un reputat regizor american de filme documentare

Reputatul regizor american de film documentar Robert Drew a murit miercuri, la vârsta de 90 de ani, în locuinţa sa din Sharon, Connecticut, au anunţat rudele acestuia.

31 iul. 2014, 06:44

Cineastul Robert Drew a devenit celebru în anii ’60, în special datorită datorită tehnicii sale inovative de a filma, folosind o cameră şi un microfon pentru a înregistra concomitent imagine şi sunet, fără a avea un scenariu stabilit iniţial şi dovedind o mare flexibilitate şi naturaleţe în modalitatea de captare a reacţiilor, potrivit Agerpres.

Robert Drew a realizat peste 100 de filme. Primul său documentar „Primary” (1960) l-a avut în centrul atenţiei pe John F. Kennedy, tânărul senator democrat aflat în campania pentru alegerile prezidenţiale. „Crisis: Behind a Presidential Commitment” (1963) a fost unul dintre filmele memorabile ale campaniei de susţinere a drepturilor afro-americanilor în SUA. Robert Drew a reuşit să surprindă situaţia de criză desfăşurată pe parcursul a două zile la Universitatea din Alabama, situaţie declanşată de intenţia a doi studenţi de culoare de a se înscrie la cursuri. În 2011 filmul a fost selectat de Librăria Congresului pentru a fi păstrat în Registrul Naţional al Filmului.

Talentul său era susţinut şi de bursa pe care a avut-o la Universitatea Harvard, Nieman Fellowship, în perioada 1954-1955, unde a studiat naraţiunea şi modalitatea de realizare a documentarelor. Întors la revista Life, Drew realizează câteva filme experimentale.

„Yanki No!” (1960) unul dintre filmele memorabile despre atitudinea Americii Latine la adresa politicii americane în regiune; „The Chair” (1962) – prezintă lupta unui avocat pentru a-şi scăpa clientul de o condamnare la moarte; „Jane” (1962) filmul despre debutul în carieră al frumoasei actriţe Jane Fonda sau „A Man Who Dances” (1969) despre cariera unui dansator al New York City Ballet, pentru care a primit un premiu Emmy, sunt doar câteva dintre realizările lui Robert Drew care au stat la baza filmului documentar american.

A fost distins cu numeroase premii la festivalurile de film din Europa (Bilbao, Veneţia, Londra) şi SUA (Chicago). „The Chair” a luat premiul juriului la Festivalul de film de la Cannes. A fost recompensat cu numeroase premii din partea asociaţiei scriitorilor în educaţie, nominalizat la premiile Emmy şi câştigător de nenumărate ori al Vulturului de Aur al CINE (‘Council on International Nontheatrical Events’).

Reputatul regizor Ridley Scott şi-a făcut ucenicia având-l ca mentor pe Robert Drew la compania acestuia de producţie „Drew Associates”. „A president to remember” (2008), film care portretizează, folosind şi documente inedite de arhivă, viaţa fostului preşedinte american John F. Kennedy, a fost ultimul film realizat de Robert Drew.