Accident grav în Neamţ, plan roşu de intervenţie. Nouă persoane au murit, după ce un microbuz a căzut în râul Bistriţa

Nouă persoane au murit, după ce un microbuz în care se aflau zece persoane a căzut în râul Bistriţa, în zona localităţii Viişoara din judeţul Neamţ. O singură persoană a fost salvată. Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie în acest caz.

RomaniaTV.net
05 apr. 2018, 03:43

Un microbuz în care se aflau zece persoane a căzut, în noaptea de miercuri spre joi, în râul Bistriţa, accidentul soldându-se cu moartea a nouă persoane. Iniţial, două persoane au fost date dispărute, dar ambele au fost găsite fără suflare în apele râului la scurt timp de la accident. 

Singurul supraviețuitor al cumplitului accident din Neamț, în care şi-au pierdut viaţa nouă persoane, a povestit că dormea în momentul când s-a produs accidentul.

Poliţiştii susţin că în maşina căzută în râul Bistriţa se aflau persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani.

Tragedia s-a produs pe raza localităţii Viişoara, comuna Alexandru cel Bun, iar autorităţile judeţene au declanşat Planul roşu de intervenţie.

Mama a doi tineri aflaţi în microbuzul care a căzut în râul Bistriţa: Lucrau la negru. Au plecat să facă şi ei un ban

Potrivit prefectului judeţului Neamţ, Daniela Soroceanu, accidentul rutier s-a produs după ce roata din stânga spate a autoutilitarei a căzut.

„Imediat după producerea accidentului, o persoana a reuşit să iasă din apă. Se afla în stare de conştienţă şi a fost transportata la spital. Pentru a putea acţiona în apa canalului, s-a colaborat cu Hidroelectrica pentru sistarea uzinării în zonă. Până la această oră (n.r. – joi, ora 7,00), din cele nouă persoane care se mai aflau în microbuz, au fost extrase doar şapte, însă în ciuda tuturor eforturilor depuse de echipajele de intervenţie şi a manevrelor de resuscitare, toate au fost declarate decedate”, se arăta într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

La faţa locului s-au deplasat mai multe autospeciale de intervenţie. Astfel, din primele momente au fost mobilizate o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, două echipaje de prim ajutor SMURD, o autospecială pentru victime multiple, o barca de salvare şi două echipaje medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. De asemenea, a fost dislocat un echipaj de scafandri de la ISU Bacău.

Conform acestuia, microbuzul nu era destinat transportului de persoane, el dispunând de nişte bănci improvizate. Autoutilitara transporta muncitori de la Arad către Săvineşti.

Microbuzul era înmatriculat pe persoană fizică, iar proprietarul maşinii, un tânăr de 25 de ani, era conducătorul auto al acesteia, el decedând alături de alţi şase pasageri din autoutilitară.

Procurorii au deschis dosar penal în acest caz.

„A fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă în acest moment. Trupurile celor nouă persoane decedate au fost transportate la Institutul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiilor. Ancheta este continuată de către Serviciul Rutier din cadrul IPJ Neamţ, sub coordonarea procurorului”, a spus procurorul de caz Ruxana Leu, pentru Mediafax.

UPDATE ITM: Niciunul dintre muncitorii implicaţi în accidentul din Neamţ nu era angajat cu acte în regulă

Niciunul dintre muncitorii din autoutilitara implicată în accidentul care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Neamţ nu era angajat cu acte în regulă la vreo firmă, declară reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ.