Acesta este viitorul preşedinte: rasist, misogin, homofob

Marcată de criză şi foarte divizată, Brazilia a început să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale în cadrul unui referendum pentru alegerile din primul tur al prezidenţialelor, al cărui favorit este un candidat de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, un nostalgic al dictaturii militare .

07 oct. 2018, 13:23
Acesta este viitorul preşedinte: rasist, misogin, homofob

Alegerile se desfăşoară sub paza unei armate de 280 de poliţişti şi militari, iar primele secţii de vot se vor deschide la ora locală 08:00 şi se vor închide la ora locală 19:00.

Rezultatele definitive vor fi cunoscute după una sau două ore de la închiderea urnelor, au informat autorităţile statului.

Bolsonaro, fost Căpitan în armată, a apărut ca fiind un „fenomen electoral” care a ieşit cu viaţă, ca un erou, dintr-un atentat ce l-a vizat în timpul campaniei electorale. El a spus că speră să iasă învingător din primul tur al alegerilor.

Această ipoteză i-a făcut pe adversarii săi democraţi din această mare ţară în care trăiesc 147 de milioane de alegători să tremure. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie înaintea votului, Jair Bolsonaro ar avea şanse mari.

Pe locul al doilea, cu 25%, se situează Fernando Haddad, de 55 de ani, care a părăsit Partidul Muncitorilor (PT, de stânga ), cu 25% din intenţiile de vot, la numai patru săptămâni după ce fostul preşedinte, Lula, a fost trimis în închisoare şi neeligibil în cursa prezidenţială din această cauză.

Duelul care se profilează în al doilea tur, în 28 octombrie, va fi rezultatul atragerii alegătorilor către extreme, concomitent cu prăbuşirea neaşteptată a politicienilor de centru şi în special a marele partid PSDB al lui Geraldo Alckin.