Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame, noi schimbări. Detaliul care nu fusese luat în calcul de noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor, așa cum este prevăzut în jalonul din PNRR, prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, eșalonat până în anul 2035. Pentru a compensa majorarea, s-au prevăzut reduceri pentru femeile cu copii, însă legiuitorii susţin că măsura încă nu este suficient de atractivă, astfel că s-a propus un nou proiect.
Filip Stan
26 apr. 2024, 19:11
Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame, noi schimbări. Detaliul care nu fusese luat în calcul de noua lege a pensiilor

Pensii 2024. Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Iniţiativa legislativă modifică în acest sens Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii şi a fost semnată de 15 parlamentari PNL.

Potrivit proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil – cu un an, pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni, pentru 3 copii – 2 ani, pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii – 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

„Declinul demografic continuă să se agraveze ca urmare a migraţiei tinerilor şi a inconsistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră”, explică, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, potrivit Agerpres.

Pensii 2024. Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată
Semnatarii actului normativ susţin că rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 arată o populaţie rezidentă a ţării de 19.053.815 persoane, în scădere cu 1.067.800 locuitori faţă de recensământul precedent din octombrie 2011.

Conform iniţiatorilor, legea în vigoare prevede o facilitate pentru mame şi anume o reducere a vârstei standard de pensionare în cazul în care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

„Din păcate, norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung”, arată aceştia, menţionând că, „aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv”.

„Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (…) Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Pensii 2024. Femeile cu copii se pot pensiona mai devreme

Noua Lege a pensiilor prevede că femeile care au copii se pot pensiona mai devreme, în funcție de numărul acestora. Femeile cu copii sunt avantajate de noua lege a pensiilor dat fiindcă este prevăzută o reducere a vârstei standard de pensionare pentru acestea.
În funcție de numărul copiilor, femeile beneficiază de reduceri a vârstei de pensionare începând cu 6 luni.
Așadar, femeile care și-au crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt pot ieși mai devreme la pensie, astfel:

  • Un copil: 6 luni
    Doi copii: un an
    Trei copii: un an și șase luni
    Patru copii: doi ani
    Cinci copii: doi ani și șase luni
    Șase copii: trei ani
    Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.  Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore și în privința concediilor de creștere a copilului  care acum sunt recunoscute ca perioadă contributivă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat aspecte cheie ale noii legi a pensiilor, subliniind o modificare esențială referitoare la concediile de creștere a copilului. Potrivit acesteia, concediul de creștere a copilului, fie că este maternal sau paternal, va fi considerat perioadă contributivă la pensie.

Astfel, o mamă care a stat în concediu de creștere a copilului timp de patru ani pentru doi copii va beneficia de o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani. Stagiul de cotizare reprezintă perioada în care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

De asemenea, ministrul a subliniat că, începând cu 18 ianuarie 1990, concediul plătit pentru îngrijirea copiilor sub un an și perioada concediului pentru îngrijirea copiilor sub doi ani (trei ani în cazul copilului cu handicap) sunt asimilate stagiului de cotizare.

Pensii 2024. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani. Sute de mii de români riscă să piardă pensia dacă nu aduc de urgenţă documentul la Casa de Pensii
Pe lângă aceste modificări, noua lege a pensiilor aduce și alte prevederi importante pentru femei. Astfel, vârsta de pensionare pentru femei se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, până la cel mult 3 ani și 6 luni. De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor va fi egalizată treptat cu cea a bărbaților până în 2035.

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, urmând să crească la 63 de ani până în 2030, și apoi să ajungă la 65 de ani până în 2035. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra sistemului de pensii și asupra perspectivelor de pensionare ale femeilor din România.

Citește și

Pensii 2024. Perioada care nu se mai ia în calcul la pensie. Anunţul care dă peste cap planurile viitorilor pensionari

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă POD de pe factura de energie electrică. Are un rol esențial pentru în contractul PPC și Hidroelectrica, dar puțini clienți știu
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Detalii de ULTIMĂ ORĂ: unde a fost văzut Emil Gânj, criminalul Andei
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți